Οικονομία

Α΄κατοικία: Προς εξάμηνη παράταση του πλαισίου προστασίας


H κυβέρνηση θα καταθέσει εντός της εβδομάδας στους θεσμούς επίσημο αίτημα για εξάμηνη παράταση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας το οποίο κανονικά εκπνέει στα τέλη του μήνα. Όπως δήλωσε σήμερα στο Σκάϊ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης η κρίση του κορονοϊού δεν επιτρέπει στη κυβέρνηση να προχωρήσει στην άρση του προστατευτικού πλαισίου και να απελευθερώσει τους πλειστηριασμούς, κάτι που θα εξηγηθεί στους θεσμούς.

«Η κυβέρνηση θα καταθέσει στους θεσμούς αίτημα για παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Δεν πιστεύω να υπάρχει αντίρρηση», είπε ο υπουργός και προσέθεσε πως η άρση της προστασίας των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία αποτελούσε ένα βήμα προς την οικονομική  κανονικότητα, αλλά η οικονομία μας δεν έχει τίποτε κανονικό αυτή τη στιγμή.

«Θα πάμε πιο πίσω στο χρόνο για να συνέλθει η οικονομίας μας μετά την καραντίνα», ανέφερε ο υπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους θεσμούς εξάμηνη παράταση στο σημερινό καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.

Υπενθύμιση για τις επιταγές

Παράλληλα υπενθύμισε ότι οι επιχειρηματίες θα πρέπει να δηλώσουν μέχρι την Τρίτη το βράδυ στις τράπεζες ποιες επιταγές τους θέλουν να προστατευτούν με την παράταση των 75 ημερών.

«Oποιοι είναι σε ΚΑΔ που δικαιούνται προστασίας στις επιταγές τους, εάν θέλουν να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας, πρέπει μέχρι την Τρίτη το βράδυ να αναγγείλουν ηλεκτρονικά ποιες επιταγές θέλουν να παραταθεί η λήξη τους. Αυτές οι επιταγές θα δηλωθούν από τον εκδότη τους ότι θέλουν να προστατευθούν και θα είναι προστατευμένες για τις επόμενες 75 μέρες. Από την Τετάρτη όσες επιταγές δεν έχουν αναγγελθεί ως προστατευόμενες, θα πρέπει να πληρωθούν», ξεκαθάρισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «όσοι μπορούν να πληρώσουν, ας συνεχίσουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους για να μην πάει η οικονομία στο μηδέν και να συνεχίσει να κινείται».

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν υποχρεώσεις στο εξωτερικό και έχουν τρύπα στην ταμειακή τους ροή λόγω της αναβολής των 75 ημερών των επιταγών, ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι «θα πάνε στην τράπεζα τους θα ζητήσουν προεξόφληση των επιταγών. Εφόσον είναι αξιόχρεοι, οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί να εξοφλήσουν κατά προτεραιότητα αυτές τις επιταγές».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις