Δυσκολία στην πληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι και κυρίως τα νοικοκυριά όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Ειδικότερα, το πρώτο εξάμηνο του έτους νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν πλήρωσαν φόρους ύψους 2,93 δισ. ευρώ.
Και μπορεί εμπρόθεσμα να φαίνεται ότι έχει εισπραχθεί το 88,21% % των βεβαιωμένων φόρων παρουσιάζοντας πολύ καλύτερη εικόνα σε σχέση με τα περασμένη έτη, ωστόσο αυτό είναι μάλλον μια στατιστική αποτίμηση, διότι οι φόροι που βεβαιώθηκαν από την εφορία και οι οποίοι καταβλήθηκαν εγκαίρως από τους φορολογουμένους, ήταν λόγω της πανδημίας χαμηλότεροι σε σχέση με το 2019 και παλαιότερα.
Ο ΦΠΑ που πληρώθηκε εμπρόθεσμα στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021 ανήλθε σε 5,8 δισ. ευρώ, όταν ο συνολικά οφειλόμενος ΦΠΑ ήταν 6,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή εισπράχθηκε εμπρόθεσμα το 88,21% του συνολικού φόρου.
Την ίδια ώρα ο συνολικά οφειλόμενος φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021 ήταν 987 εκατ. ευρώ, ωστόσο εμπρόθεσμα στην εφορία καταβλήθηκαν μόνον 679 εκατ. ευρώ, ήτοι το 68,8% του συνολικού φόρου.
Εξάλλου λόγω της διαγραφής μικροοφειλών, τα χρέη στην εφορία εμφανίζονται να έχουν 3.550.274 οφειλέτες του Δημοσίου από 3.905.073 που ήταν στα τέλη Μαΐου.
Αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ:
- Το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στα 3,23 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 2,93 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι από τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις.
- Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών προ του 2021 και νέων) έχει φθάσει στα 109,015 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 24,8 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, με το ποσό που μπορεί να εισπραχθεί να περιορίζεται στα 84,2 δισ. ευρώ.
- Οι φορολογούμενοι που έχουν χρέη στην εφορία ανέρχονται σε 3,5 εκατομμύρια. Μάλιστα, σε 1.303.990 έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
- Μόνο τον Ιούνιο, οι απλήρωτοι φόροι εκτινάχτηκαν στα 334 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα ήταν στα 61 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας τεράστια αύξηση κατά 443%.
Βεβαίως από την ΑΑΔΕ επισημαίνουν ότι τα παραπάνω μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα, καθώς πέρυσι οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερες και είχαμε πολλές αναστολές πληρωμών, με συνέπεια πολλές οφειλές να μην έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα καθίσταντο.