Με Άποψη

Γιατί όχι και οι ΗΠΑ;


Το μεταναστευτικό καθίσταται πάλι μείζον πρόβλημα για την Ελλάδα, την ΕΕ, την Τουρκία και πολλές άλλες χώρες, καθώς η επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και η αποχώρηση των ΗΠΑ προκαλούν νέο προσφυγικό κύμα.

Η ΕΕ εμφανίζεται πρόθυμη να συμβάλει με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση του προβλήματος, δηλώνοντας μάλιστα δια των επίσημων εκπροσώπων της ότι είναι έτοιμη να αναλάβει το “μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί”.

Ομως δεν είναι η ΕΕ αυτή που δημιούργησε το πρόβλημα, ούτε έχει βέβαια το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες συνεργάστηκαν βέβαια με τις ΗΠΑ – “τοις κείνων ρήμασι πειθόμενες” - και έστειλαν στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, επιδιώκοντας πρωτίστως την πολιτική σταθεροποίηση στη χώρα και την εξάλειψη  εστιών μελλοντικών κινδύνων. Αλλά δεν ήταν οι βασικοί συντελεστές σ'αυτή την ιστορία.

Η ευθύνη για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν ανήκει διαχρονικά στους Αμερικανούς, από την εποχή της αποχώρησης των Σοβιετικών και σε όλα τα επόμενα στάδια μέχρι την παλινόρθωση των Ταλιμπάν.

ΟΙ ΗΠΑ δημιούργησαν, εξόπλισαν και χρηματοδότησαν τις ομάδες μουτζαχεντίν και εξέθρεψαν τον ισλαμικό φονταμενταλισμό στη χώρα, προκειμένου να διώξουν τους Σοβιετικούς. Στη συνέχεια ήταν αυτές που επέβαλαν ένα καθεστώς-μαριονέτα, προσπαθώντας να ελέγξουν και στρατιωτικά τη χώρα, προκειμένου να καταστεί ασφαλής δίοδος μεταφοράς υδρογοναθράκων από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες ανατολικά της Κασπίας στον Ινδικό Ωκεανό. Κι αφού απέτυχαν να ελέγξουν το “θηρίο” που δημιούργησαν, εγκαταλείπουν τώρα άρον-άρον τη χώρα, αναλογιζόμενοι ότι έχουν ρίξει μερικά τρισ. δολάρια στον Πίθο των Δαναϊδων.

Δεν αναλαμβάνουν όμως καμία ευθύνη για την κατάσταση που αφήνουν πίσω τους. Και κυρίως  δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για τις στρατιές προσφύγων που η δική τους πολιτική δημιούργησε.
 Οι Ευρωπαίοι καλούνται πάλι να “βγαλουν τα κάστανα από τη φωτιά”, ή να υποστούν τις συνέπειες  από το νέο προσφυγικό “τσουνάμι”. Στην ΕΕ συζητούν ήδη πόσα χρήματα θα διαθέσουν, πώς θα κατανεμηθούν οι πρόσφυγες, πώς θα αμβλυνθεί το πρόβλημα.

Οι Αμερικανοί φεύγουν παίρνοντας μαζί τους μόνο λίγους συνεργάτες τους και κάποα πολιτικά στελέχη που μπορεί να “αξοποιηθούν” μελλοντικά, σε περίπτωση  εξομάλυνσης της κατάστασης στο Αφγανιστάν και επιστροφής της χώρας σε ομαλές πολιτικές συνθήκες.
Δεν ασχολούνται καν με τους δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, η οποία φαίνεται να επιστρέφει στον “ισλαμικό μεσαίωνα”.

Κι όμως, αν έπρεπε κάποιος να ενδιαφερθεί, αυτός είναι πρωτίστως οι ΗΠΑ - διότι αυτές δημιούργησαν το πρόβλημα. Αντί λοιπόν να αφήνουν την “καυτή πατάτα” στους Ευρωπαίους, πρέπει να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις στρατηγικές επιλογές τους.
Με διάθεση κονδυλίων και με υποδοχή προσφύγων.

Οταν ορισμένες (όχι όλες) οι χώρες της ΕΕ ετοιμάζονται να διαχειριστούν ένα τεράστιο πρόβλημα περίπου 500.000 προσφύγων, θα ήταν απολύτως λογικό να ζητήσουν από τις ΗΠΑ (με πληθυσμό ανάλογο του ευρωπαϊκού) να υποδεχθεί μερικές εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες...

Χ. ΝΙΑΚΑΣ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης