Αφού έφεραν το χρηματιστήριο στα όρια ακραίων υπερβολών και στρεβλώσεων, «πριονίζοντας» το κυβερνητικό αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια, οι περιβόητες «δυνάμεις της αγοράς» - τα μεγάλα funds που ορίζουν τις τύχες της και διαμορφώνουν τάσεις, άφησαν το ΧΑ να ανασάνει. Μετά από 9 ημέρες μεθοδικών πιέσεων και μεγάλων σωρευτικών απωλειών, εκδηλώθηκε επιτέλους η πολυαναμενόμενη ανοδική αντίδραση, που αλλάζει το ψυχολογικό κλίμα και μπορεί να αποτελέσει αφετηρία πρόσκαιρης ανάκαμψης. Αλμα +5,17% σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης.
Τίποτε πάντως δεν προδιαγράφει τη συνέχεια, η οποία παραμένει ανοιχτό στοίχημα, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Αλλωστε τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει. Και όπως δεν υπήρχαν λόγοι που να δικαιολογούν τη μεγάλη πτώση, δεν υπάρχει τώρα κάποιος θετικός καταλύτης που να δώσει ώθηση και να δημιουργήσει δυναμική στο ΧΑ.
Σε συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης συνηγορεί πάντως το γεγονός ότι οι βασικοί δείκτες και τα περισσότερα blue chips βρίσκονται ακόμη σε υπερπουλημένα επίπεδα.
Καθοριστική παράμετρος για την πορεία της αγοράς θα είναι η στάση και οι επιλογές των ξένων Funds. Μέχρι τα μέσα της σημερινής συνεδρίασης συνέχιζαν τις ρευστοποιήσεις «προφητεύοντας» περαιτέρω πτώση - την οποία τα ίδια μπορούν να προκαλέσουν..
Αποχρών λόγος για τη μεγάλη πτώση δεν υπάρχει – μόνον προσχήματα. Πρώτα ήταν η τουρκική κρίση και ο φόβος παρενεργειών από ενδεχόμενη οικονομική κατάρρευση της γειτονικής χώρας. Μετά οι ανησυχίες για την πορεία των αναδυόμενων αγορών – στις οποίες κατατάσσεται πλέον και το ΧΑ.
Ο φόβος και το πρόσχημα της κάλπης
Από χθες στον γκριζαρισμένο ορίζοντα των προοπτικών της ελληνικής αγοράς προστέθηκε η εκλογολογία, με την επισήμανση ότι η εκλογική μάχη μπορεί να οδηγήσει σε δημοσιονομική χαλάρωση και σε παρεκκλίσεις από τα συμπεφωνημένα με τους δανειστές.
Είναι το καινούργιο επιχείρημα των διαχειριστών χαρτοφυλακίων, που βλέπουν «μισοάδειο το ποτήρι» στο ΧΑ και μπορεί να επανέλθουν τις επόμενες μέρες με νέες ρευστοποιήσεις.
Όπως επισημαίνουν στελέχη μεγάλων ΑΧΕ, το διάγγελμα του πρωθυπουργού και τα μηνύματα που εξέπεμψε δημιούργησαν την εντύπωση ότι η χώρα μπαίνει σε προεκλογική περίοδο, ενώ το πολιτικό κλίμα θα οξυνθεί με αποκαλύψεις νέων σκανδάλων, δικαστικές διώξεις και αντιπαραθέσεις σε πολλά επίπεδα.
Διαχειριστές ξένων χαρτοφυλακίων και αναλυτές εκφράζουν επίσης φόβους ότι στη διάρκεια του πολύμηνου προεκλογικού αγώνα, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση θα ενδώσουν στον πειρασμό της «παροχολογίας» και του λαϊκισμού, ναρκοθετώντας τα δημοσιονομικά επιτεύγματα των τελευταίων χρόνων.
Βάσιμοι ή όχι, οι φόβοι αυτοί έδωσαν το πρόσχημα για καταβαράθρωση των μετοχών και διατήρηση των αποδόσεων των ομολόγων σε υψηλά επίπεδα, που καθιστούν αδύνατη επί του παρόντος την προσφυγή της χώρας στις χρηματαγορές με ομολογιακές εκδόσεις.
Μετοχές και δείκτες
Σήμερα η εικόνα άλλαξε ενδοσυνεδριακά στο χρηματιστήριο, όταν οι πιέσεις χαλάρωσαν και οι χαμηλές τιμές αποτέλεσαν κίνητρο αγορών. Στις δύο επόμενες συνεδριάσεις θα φανεί αν αυτό το αγοραστικό ενδιαφέρον μπορεί να εξισορροπήσει τις πιέσεις και να συντηρήσει μία ανοδική κίνηση.
Θετική ένδειξη αποτελεί η επάνοδος του ΓΔ στην περιοχή των 720 μονάδων, που ήταν μέχρι πρόσφατα σημαντική βραχυχρόνια στήριξη. Επόμενος στόχος η ανάκτηση της περιοχής των 737-742 μονάδων, όπου εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί ένας γύρος βραχυχρόνιας ανάκαμψης.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 719,46 μονάδες, με κέρδη 2,02%. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ 700,27 μονάδων (-0,70%) και 719,56 (+2,04%).
Ο FTSE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,94% στις 1.906,49 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 5,17% στις 734,30 μονάδες.
Οι 22 από τις 25 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης τερμάτισαν με θετικό πρόσημο. Τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν: Alpha Bank και Eurobank +6,4%, Πειραιώς +4,9%, ΔΕΗ +,3%, ΟΤΕ και Lamda +3,6%, ΕΥΔΑΠ +3,2%, ΕΛΠΕ +3%, Σαράντης +2,5%, Εθνική Τράπεζα +2,2%.