«Έχει ανάγκη η πόλη από σάρωμα; Έχει ανάγκη από σκούπισμα; Να πλένετε; Να μαζεύονται τα ογκώδη; Η απάντηση προφανώς και είναι ναι» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, στη διάρκεια της σημερινής ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας της δημοτικής αρχής του δήμου Θεσσαλονίκης όπου συζητήθηκε η υφιστάμενη κατάσταση και ο σχεδιασμός στις διευθύνσεις καθαριότητας και ανακύκλωσης.
Ο κ.Αγγελούδης υπενθύμισε πως η διοίκησή του παρέλαβε τον Ιανουάριο του 2024 «μια πόλη με ξέχειλους κάδους, χιλιάδες τόνους ογκωδών, κάδους που είχαν να πλυθούν χρόνια ολόκληρα, αποικίες ποντικιών. Αυτή ήταν η κατάσταση. Και επίσης, παραλάβαμε τα ανταποδοτικά με ένα έλλειμμα 25 εκατ. ευρώ».
«Προφανώς ενοχλεί το γεγονός ότι η πόλη άρχισε να καθαρίζει» τόνισε ο δήμαρχος, ζητώντας από τους εργαζόμενους, που έδωσαν το παρών στη συνεδρίαση, να διαγράψουν από την σκέψη τους το θέμα της ιδιωτικοποίησης. «Κανένας εργαζόμενος δεν θα υποστεί το παραμικρό με απώλεια εργασιακής θέσης ή υποτίμηση, υποβάθμιση. Δεσμεύτηκα και αυτό θα συνεχίσει να αποτελεί δέσμευση», είπε χαρακτηριστικά και εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση πως υπάρχει μια συνεχής αντιπαράθεση χωρίς επιχειρηματολογία.
Αναφερόμενος σε ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν κατά το παρελθόν στον δήμο είπε πως «η μεγαλύτερη παρέμβαση ιδιώτη ήταν το 2013 όταν το μηχανουργείο δόθηκε εκτός. Ήταν τότε που είχαν ετοιμάσει τα ΡΕΟ να βγουν στους δρόμους». Ο κ.Αγγελούδης στάθηκε και στα χρήματα ύψους 8 εκατ. ευρώ που έλαβε από την κυβέρνηση για βελτίωση της καθαριότητας στη Θεσσαλονίκη λέγοντας πως «προφανώς ενοχλεί ότι ξέρουμε και να διεκδικούμε και να τεκμηριώνουμε τις διεκδικήσεις. Δεν κάναμε πολιτική καφενείου, αλλά πολιτική ευθύνης».
Στη δική του τοποθέτηση ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Γιώργος Δημαρέλος, εξήγησε πως από τα 8 εκατ. ευρώ που έλαβε η διοίκηση Αγγελούδη τα 2,5 εκατ. ευρώ προβλέπονται για τα ογκώδη για τα επόμενα τέσσερα χρόνια κι ένα εκατ. ευρώ για την πρόσληψη εργαζομένων ηλικίας 55 - 67 για 1+1 χρόνο.
Υπογράμμισε πως η δημοτική αρχή κράτησε τέσσερα εκατ. ευρώ για κάλυψη μέρους του ελλείμματος που υπάρχει στα ταμεία, ενώ με ένα μέρος των χρημάτων θα καλυφθεί το κόστος της βραδινής αποκομιδής των σκουπιδιών.
«Το παραμύθι περί ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας αφενός δεν έχει δράκο, αφετέρου τελείωσε και με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Δεν μπορεί με αυτά τα νούμερα που παρουσίασα κάποιος σοβαρά να πιστεύει ότι υπάρχει ιδιωτικοποίηση», υπογράμμισε ο κ.Δημαρέλος.
Εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος, Κωνσταντίνος Φουντούκης, είπε πως σε καθημερινή βάση γίνεται ένας «αγώνας από τους εργαζόμενους του δήμου για να έχει η πόλη ένα επίπεδο» και πως «οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα έχουν το αποτέλεσμα που επιθυμούμε και το κάρο θα το τραβήξουν πάλι οι εργαζόμενοι».
Ο Σπύρος Πέγκας, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη για ‘Ολους» κατηγόρησε τον δήμαρχο πως η κυβέρνηση τον μετατρέπει σε «μεσάζοντα, δίνοντας του χρήματα για να τα δώσει με τη σειρά του σε ιδιώτη. Αντί να δοθούν για την ενίσχυση των υπηρεσιών του δήμου». Ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» χαρακτήρισε «λάθος τις αποφάσεις για εργολαβίες στον τομέα της καθαριότητας», ενώ η Μαρία Κέκη από την «Πόλη Ανάποδα» υποστήριξε πως «όταν μπαίνει εργολαβία αυξάνεται το κόστος και πέφτει η ποιότητα των υπηρεσιών».