Αγορές

Δοκιμασία στο ΧΑ: Πρόσκαιρη τεχνική αντίδραση, ή ανάκαμψη;


Η χθεσινή ισχυρή αντίδραση του ελληνικού χρηματιστηρίου επαναφέρει το γνώριμο ερώτημα των τελευταίων εβδομάδων: πρόκειται για μια πρόσκαιρη τεχνική αναλαμπή μετά τη διόρθωση, ή είναι το πρώτο βήμα επιστροφής της αγοράς σε ανοδική τροχιά;

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που πρέπει να αξιολογηθούν. Η θεαματική ανάκαμψη είχε χαρακτηριστικά μιας "κίνησης ανακούφισης" μετά την πίεση που είχε προηγηθεί. Ταυτόχρονα ομως συνοδεύτηκε από ειδήσεις που βελτίωσαν το επενδυτικό αφήγημα.

Το κρίσιμο ερώτημα,  είναι η διάρκεια. Βραχυπρόθεσμα, η κίνηση φέρει στοιχεία τεχνικής αντίδρασης μετά από μια σχετικά γρήγορη διόρθωση. Για να αποκτήσει πιο δομικά ανοδικά χαρακτηριστικά,  θα χρειαστεί συνέχεια στις εισροές, επιβεβαίωση από τα εταιρικά αποτελέσματα και — κυρίως — διατήρηση του θετικού διεθνούς momentum.

Καθοριστικός καταλύτης ήταν τα ισχυρά αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου, τα οποία λειτούργησαν ως σημείο αναφοράς για τον τραπεζικό κλάδο συνολικά. Η αγορά «διάβασε» τα μεγέθη ως ένδειξη ότι η κερδοφορία του κλάδου παραμένει ανθεκτική, σε μια περίοδο που οι επενδυτές διεθνώς επανεκτιμούν τις προοπτικές των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Σημαντική ήταν και η συμβολή της Goldman Sachs, η οποία επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες γύρω από τις πιθανές επιπτώσεις της απόφασης του Αρείου Πάγου για τον νόμο Κατσέλη. Το βασικό μήνυμα ήταν ότι το ρίσκο θεωρείται διαχειρίσιμο, κυρίως επειδή μεγάλο μέρος των σχετικών δανείων έχει ήδη μεταφερθεί εκτός ισολογισμών μέσω τιτλοποιήσεων.

Η τοποθέτηση αυτή βελτίωσε αισθητά το κλίμα και περιόρισε έναν από τους βασικούς βραχυπρόθεσμους φόβους της αγοράς.

Πέρα από τους εγχώριους παράγοντες, καθοριστικό ρόλο έπαιξε και το διεθνές περιβάλλον. Οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν ανοδικά, με τους επενδυτές να δείχνουν μεγαλύτερη διάθεση ανάληψης ρίσκου, κάτι που παραδοσιακά λειτουργεί υποστηρικτικά για το ελληνικό χρηματιστήριο. Το Χ.Α., ως μικρότερη και πιο «ρηχή» αγορά, τείνει να υπεραντιδρά τόσο στις διεθνείς πιέσεις όσο και στις φάσεις risk-on. Όταν το εξωτερικό κλίμα βελτιώνεται, οι εισροές σε περιφερειακές αγορές όπως η ελληνική μπορούν να ενισχυθούν δυσανάλογα.

Οι πιο αισιόδοξες φωνές στην αγορά, μεταξύ αυτών αναλυτές της Alpha Finance και της Axia Ventures, επιμένουν ότι το Χ.Α. βρίσκεται σε πολυετή ανοδικό κύκλο, επικαλούμενοι το discount του ΧΑ έναντι  διεθνών δεικτών και τη σταθερή βελτίωση της κερδοφορίας των εισηγμένων. Το επιχείρημα αυτό έχει βάση όσο η ελληνική οικονομία διατηρεί ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους του μέσου όρου της ευρωζώνης.

Ομως οι κίνδυνοι δεν έχουν εξαφανιστεί. Η πορεία των επιτοκίων διεθνώς, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η μεταβλητότητα στις μεγάλες αγορές παραμένουν οι βασικοί εξωτερικοί παράγοντες που μπορούν εύκολα να ανακόψουν τη δυναμική. 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα