Νέα έξαρση ανατιμήσεων πλήττει την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, με τις τιμές να διασπούν εκ νέου το φράγμα των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αφορμή για τη νέα άνοδο αποτελούν οι εκτιμήσεις για πιθανή επανέναρξη των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Ιράν, γεγονός που συντηρεί την αβεβαιότητα γύρω από την ομαλή τροφοδοσία από τη Μέση Ανατολή.
Τα προθεσμιακά συμβόλαια αναφοράς οδεύουν προς συνολική μηνιαία αύξηση της τάξης του 40% για τον Οκτώβριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο, λίγο μετά το ξέσπασμα του πολέμου με το Ιράν. Το πρωί της Παρασκευής, τα ολλανδικά συμβόλαια TTF παράδοσης Δεκεμβρίου ενισχύονταν κατά 3,4%, διαμορφούμενα στα 101,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Χαμηλά αποθέματα και πρώιμο ψύχος αυξάνουν τη ζήτηση
Η αλματώδης αύξηση των τιμών οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, με τις καιρικές συνθήκες να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο. Η πτώση της θερμοκρασίας υποχρέωσε τις εταιρείες ενέργειας να ξεκινήσουν πρόωρα τις αναλήψεις από τις αποθήκες για τις ανάγκες θέρμανσης.
Η άντληση αυτή γίνεται σε μια περίοδο που τα αποθέματα βρίσκονται σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα:
-
Συνολική εικόνα στην Ε.Ε.: Η πληρότητα στις ευρωπαϊκές αποθήκες κυμαίνεται μόλις στο 75%.
-
Η κατάσταση στη Γερμανία: Στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, το ποσοστό κάλυψης υποχωρεί κάτω από το 62%.
-
Διπλωματικές τριβές: Αξιωματούχος της ιταλικής κυβέρνησης εξαπέλυσε πυρά κατά του Βερολίνου, κατηγορώντας το ότι δεν φρόντισε να γεμίσει τις δεξαμενές του το καλοκαίρι, συμπαρασύροντας τις τιμές σε όλη την Ευρώπη.
Απαντώντας στις αιτιάσεις, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων της Γερμανίας, Κλάους Μίλερ, παραδέχθηκε ότι τα επίπεδα θα μπορούσαν να είναι υψηλότερα, σπεύδοντας ωστόσο να υπογραμμίσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη διαφοροποίηση των προμηθευτών.
Οι στρατιωτικοί σχεδιασμοί Τραμπ και το πλήγμα στο LNG
Τις ανησυχίες των επενδυτών τροφοδοτεί δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής παρουσίασε την Πέμπτη στον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, τις διαθέσιμες επιλογές για νέα χτυπήματα κατά της Τεχεράνης, ενδεχομένως μετά τις ενδιάμεσες εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Η είδηση αυτή προκάλεσε άμεση ανοδική αντίδραση και στις τιμές του πετρελαίου.
Στο επίκεντρο του προβληματισμού βρίσκεται η ροή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Αν και τον Οκτώβριο σημειώθηκε μια ελαφρά ανάκαμψη, οι εξαγωγές από τη Μέση Ανατολή παραμένουν καθηλωμένες πολύ χαμηλότερα από τα προπολεμικά επίπεδα, όταν η περιοχή κάλυπτε το ένα πέμπτο της παγκόσμιας εξαγωγικής δυναμικότητας LNG.
Αναλυτές της Energy Aspects εκτιμούν ότι οι αναταράξεις στην προσφορά θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2027, πιέζοντας τις τιμές προς νέα υψηλά.
Πιέσεις στην Ασία και ανάγκες της Ευρώπης
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της BloombergNEF, το υψηλό κόστος του LNG αναμένεται να συμπιέσει την κατανάλωση τον Νοέμβριο στις αγορές της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας που εμφανίζουν ευαισθησία στις τιμές.
Αντίθετα, η Ευρώπη θα αναγκαστεί να συνεχίσει να πληρώνει υψηλό «τίμημα» για να προσελκύσει φορτία. Ο κίνδυνος αυτός εντείνεται σε περιόδους άπνοιας, όταν η μειωμένη παραγωγή από αιολικά πάρκα υποχρεώνει τους ηλεκτροπαραγωγούς να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου