Ακριβό χρήμα σπεύδουν να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες από τη διεθνή χρηματαγορά, προκειμένου να καλύψουν - πολύ νωρίτερα απ' ό,τι είναι υποχρεωμένες - τους απαιτούμενους δείκτες ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL). Η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή, καθώς τα επιτόκια έχουν κινηθεί ανοδικά με τις διαδοχικές αυξήσεις από Fed και ΕΚΤ. Μπορεί όμως να γίνει χειρότερη - κι αυτό θέλουν προφανώς να προλάβουν.
Τα δανειακά κεφάλαια θα αντληθούν με εκδόσεις ομολόγων "υψηλής προτεραιότητας" (senior preferred), στις οποίες θα προσφύγουν όλες οι συστημικές τράπεζες. Το πρώτο βήμα έγινε τον Ιούνιο από την Eurobank, ακολούθησε πρόσφατα Alpha Bank, σήμερα παίρνει τη σκυτάλη η Εθνική, έπεται η Πειραιώς. Κι άλλες εκδόσεις αναμένονται τους επόμενους μήνες, αν βελτιωθούν οι συνθήκες στις αγορές
Η Εθνική ανακοίνωσε ότι προχωρά σε έκδοση senior preferred ομολόγου διάρκειας 5 ετών, με αναδόχους τις Bank of America, Goldman Sachs, Intesa και UBS.
Η υπερκάλυψη θεωρείιται βέβαιη, αλλά βασικό κριτήριο επιτυχίας θα αποτελέσει το ύψος του επιτοκίου. Τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι θα διαμορφωθεί οριακά πάνω από 7% - "λογικό" υπό τις παρούσες συνθήκες, αλλά υπερβολικά υψηλό σε σύγκριση με προηγούμενες ανάλογες εκδόσεις.
Αλματώδης άνοδος
Ως προς την εξέλιξη του επιτοκίου (κόστους χρήματος για τις τράπεζες), επισημαίνεται ότι
- Μόλις 3% ήταν το επιτόκιο στην έκδοση ομολόγου senior preferred που έγινε από την Alpha Bank τον Δεκέμβριο του 2021
- Στην έκδοση που πραγματοποίησε η Eurobank τον Ιούνιο είχε διαμορφωθεί σε 4,375%.
- Στη πρόσφατη έκδοση senior preferred ομολόγου της Alpha Bank εκτοξεύτηκε στο 7,25%
.Παρά το υψηλό κόστος, οι ελληνικές τράπεζες προσφεύγουν στις χρηματαγορές ακολουθώντας τις συστάσεις του SRB (ευρωπαϊκού Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης). Δεν είναι υποχρεωμένες να το πράξουν, καθώς έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος του 2025 για να πιάσουν τους δείκτες.
Προτιμούν όμως να επωμισθούν επιπλέον χρηματοδοτικό κόστος, παρά να βρεθούν μελλοντικά εκτεθειμένες στη συγκυρία των αγορών.