Μετά από έξι εβδομάδες συσσώρευσης με έντονη μεταβλητότητα και διακυμάνσεις, η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει να εκπλήσσει, διαψεύδοντας ενδείξεις και προβλέψεις για την πορεία της. Αντί των έντονων κλυδωνισμών που αναμενόταν ότι θα προκαλέσει η αφαίρεση δεικτοβαρών μετοχών από τον βασικό δείκτη MSCI, το ΧΑ παίρνει ανοδική κατεύθυνση με οδηγούς αυτές ακριβώς τις μετοχές
Αντί να υποστούν πλήγμα από μαζικές εκροές, οι τραπεζικές μετοχές ξαναπήραν τη σκυτάλη και οδηγούν την αγορά σε ανάκαμψη, που απομακρύνει τον ΓΔ από την “επικίνδυνη ζώνη” των 600- μονάδων, αναθερμαίνοντας επενδυτικές προσδοκίες και δίνοντας ανάσα στα χαρτοφυλάκια.
Ιδιαίτερα θετικό κλίμα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που κινήθηκαν σήμερα χωρίς τον φόβο “ψυχρολουσίας” από τη Wall Street, η οποία είναι κλειστή λόγω αργίας – όπως και η αγορά του Λονδίνου. Ανοδο 2,9% σημείωσε ο DAX στη Φρανκφούρτη, +2,2% ο γαλλικός CAC40.
Στο ΧΑ “έκαναν παιχνίδι” τα εγχώρια χαρτοφυλάκια, που βρήκαν ευκαιρία να βελτιώσουν τις αποτιμήσεις τους ανεβάζοντας τις τιμές δεικτοβαρών μετοχών.
Απουσία των περισσότερων ξένων funds – και εκείνων που είναι αναγκασμένα να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις λόγω αλλαγών στους δείκτες MSCI, η προσφορά ήταν σχετικά περιορισμένη. Ο τζίρος ανήλθε σε μόλις 38,7 εκατ. ευρώ, συν 10,5 εκατ. σε προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων. Η ζήτηση “μεταφράστηκε” σε άνοδο των τιμών και οι βασικοί δείκτες τερμάτισαν στα απόλυτα υψηλά ημέρας.
Οι κρίσιμες παράμετροι
Το στοίχημα για την πορεία της αγοράς θα κριθεί πιθανότητα στις δύο επόμενες συνεδριάσεις, με την επανεμφάνιση των χαρτοφυλακίων του Λονδίνου και της Ν. Υόρκης. Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι σημαντική παράμετρος για τη δυναμική και τη ρευστότητα της αγοράς θα είναι η “τύχη” των κεφαλαίων που θα αποσυρθούν από τις μετοχές που φεύγουν από τον βασικό ελληνικό δείκτη της Morgan Stanley. Εάν ανακυκλωθούν σε άλλες τοποθετήσεις, μπορεί να συντηρήσουν την ανοδική δυναμική.
Ειδικά όσον αφορά τις τραπεζικές μετοχές, σημαντικός καταλύτης θα είναι τα οικονομικά αποτελέσματα α' τριμήνου, που θα ανακοινωθούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες (την Πέμπτη ανακοινώνουν η Alpha και η Εθνική, την Παρασκευή η Eurobank, την επόμενη Δευτέρα η Τρ. Πειραιώς).
Αναλυτές επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα α΄τριμήνου ελάχιστα επηρεάστηκαν από την πανδημία και τις οικονομικές επιπτώσεις της, που άρχισαν να φαίνονται τον Απρίλιο. Προσφέρονται λοιπόν για τη δημιουργία “εντυπώσεων”, που θα αποκρύπτουν ή θα εξωραϊζουν την πραγματική κατάσταση και τη δυναμική του κλάδου.
Στα αποτελέσματα α' τριμήνου θα εμφανιστούν πάντως και απώλειες-υποαξίες που δεν υπάρχουν στο β' τρίμηνο: Είναι οι (λογιστικές) διαφορές από την αποτίμηση ελληνικών ομολόγων, Εκτός, ίσως, από κάποιες πρόσκαιρες διαφορές στις αποτιμήσεις των κρατικών ομολόγων, που οι τιμές τους είχαν κάνει μεγάλη «βουτιά» το δεύτερο 15θήμερο του Μαρτίου, πριν παρέμβει η ΕΚΤ με το πρόγραμμα στήριξης.
Η αγορά ανησυχεί περισσότερο για τα πλήγματα που μπορεί να υποστούν οι τράπεζες από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας: Δημιουργία νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναστολή είσπραξης 12 δισ. από δόσεις δανείων, δυσκολίες και χαμηλότερα τιμήματα στην πώληση τιτλοποιούμενων κόκκινων δανείων.
Μετοχές και δείκτες
Πάντως ο προβληματισμός αυτός δεν αποτυπώθηκε σήμερα στο ΧΑ: Ο τραπεζικός δείκτης τερμάτισε στο απόλυτο υψηλό ημέρας με άλμα +6,67%. Επικεφαλής της κούρσας Εθνική (+9,2%) και Eurobank (+8,2%). Ακολούθησαν Attica +5,8%, Πειραιώς +4,5%, Alpha +3,9%.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε επίσης στο απόλυτο υψηλό ημέρας, με κέρδη 2,48% στις 624,32 μονάδες.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 2,89%, κλείνοντας στις 1.494,40 μονάδες.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips συνεχίσθηκε το μινι ράλι της ΔΕΗ (+6,7%). Ακολούθησαν Coca-Cola +5%, ΕΥΔΑΠ +4,24%, Motor Oil και Τιτάν +3,2%, ΑΔΜΗΕ +2,8%.
Στο κόκκινο μόνον η Aegean (-0,5%) και οριακά ο Μυτιληναίος (-0,3%).