Επιχειρήσεις

“Αλωση” της Ελλάκτωρ με παραπλάνηση επενδυτών και εμπλοκή πολιτικών- Τι βρήκε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς


 Άρχισε «να ξηλώνεται το πουλόβερ» της  πολύπλοκης χρηματιστηριακής υπόθεσης με επίκεντρο τον μετοχικό έλεγχο του ομίλου Ελλάκτωρ, που απασχόλησε επί μήνες τις εποπτικές αρχές και το επενδυτικό  κοινό: Διεθνής έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εντόπισε ότι η ολλανδική Reggeborgh χρηματοδοτούσε τον διαχειριστή κεφαλαίων Ηλία Λιανό για να αγοράζει κρυφά μετοχές της Ελλάκτωρ για λογαριασμό της, προκειμένου να αποκτήσει έλεγχο της εταιρείας – όπερ και εγένετο.

Η πολυσέλιδη έκθεση της Επιτροπής στηρίζεται σε στοιχεία που συγκέντρωσαν ξένες εποπτικές αρχές κεφαλαιαγορών και τράπεζες που περιγράφουν την διαδρομή του χρήματος της ολλανδικής εταιρείας από το 2019 με στόχο της αγορά μετοχών, οι οποίες «κρύβονταν»  σε κυπριακή τράπεζα  και σε άλλους λογαριασμούς. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Επ. Κεφαλαιαγοράς κάλεσε ήδη την Reggeborgh, την Atlas και δύο εταιρείες του κ. Λιανού για πρόσθετες εξηγήσεις, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται

Σημειώνεται ότι η Reggeborgh εμφανίστηκε πρώτη φορά ως μέτοχος της ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας μέσω μιας μικρής συνδεδεμένης εταιρείας, της Kedra, η οποία επισήμως κατείχε το 5%.. Ήδη όμως ο Ηλ. Λιανός είχε “παρκάρει” πάνω από 10% των μετοχών της Ελλάκτωρ σε ξένες τράπεζες, offshore και “εξωτικούς” προορισμούς, ενώ είχαν συμφωνήσει με τον Λ. Μπόμπολα και άλλους συνεργάτες να αναλάβουν τον έλεγχο της επιχείρησης.

Πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση

Η υπόθεση έχει και πολιτικό ενδιαφέρον καθώς πρόεδρος στη διοίκηση της Ελλάκτωρ που όρισαν οι Ολλανδοί είναι ο Γ. Μυλωνογιάννης, σύμβουλος του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, ενώ νομικός σύμβουλος της Reggeborgh στην Ελλάδα εμφανίζεται ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας.

Το πολιτικό ζήτημα που προκύπτει άμεσα είναι γιατί και πώς οι έμπειροι αυτοί πολιτικοί έπεσαν θύματα ενός κλασσικού χρηματιστηριακού παίκτη, που έκρυβε μετοχές προκειμένου να ελέγχει  αφανώς μια εισηγμένη εταιρία. Πιθανότατα γνώριζαν την παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού στην οποία άθελα συνεργούσαν.

Ομως εν τοιαύτη περιπτώσει θα υποχρεωθούν να  παραδεχτούν επισήμως ότι είναι.... αφελείς κι όχι συνένοχοι.

Πρόστιμα και δημόσια πρόταση

Οι επικεφαλείς της Reggeborgh - της οποίας ηγείται ο Χένρι Χόλτερμαν (φωτό) - και ο Ηλ. Λιανός θα κληθούν βέβαια από την Επιτροπή να απολογηθούν για σοβαρά χρηματιστηριακά παραπτώματα, όπως η παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού και η χειραγώγηση μετοχών. Εάν κριθούν ένοχοι μπορεί να τους καταλογιστούν ποινικά αδικήματα όπως οι ψευδείς δηλώσεις ακόμα και το ξέπλυμα χρήματος.

Στη συνέχεια μέτοχοι της Ελλάκτωρ θα έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν νομικά  ζητώντας από την Reggeborgh να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Ελλάκτωρ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολύμηνη έρευνα της Επ. Κεφαλαιαγοράς οφείλεται στην επιμονή της προέδρου της Βασιλικής Λαζαράκου, η οποία δεν δίστασε να πραγματοποιήσει διεθνή έρευνα, που λίγους μήνες πριν εθεωρείτο ανέφικτη - ίσως και πολιτικά… ασύμφορη.

Η έρευνα αυτή μαζί με την προηγηθείσα που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Reggeborgh και η επενδυτική εταιρεία Atlas είναι συνεργαζόμενοι μέτοχοι της Ελλάκτωρ με συνολικό ποσοστό άνω του 40%  χωρίς να εκπληρώσουν την υποχρέωση δημόσιας προσφοράς, απέτρεψαν ένα μεγάλο  χρηματιστηριακό σκάνδαλο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα