Τράπεζες

Alpha Bank: Σε ποιά τιμή θα γίνει η ΑΜΚ, τι θα πάρουν οι μικρομέτοχοι


Εντονο επενδυτικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται για την ΑΜΚ της Alpha Bank, η οποία προσελκύει διεθνή χαρτοφυλάκια  και μεγάλο αριθμό εγχώριων αποταμιευτών και μικρομετόχων. Η υπερκάλυψη της έκδοσης θεωρείται ήδη εξασφαλισμένη, καθώς σε λιγότερο από ένα 24ωρο καλύφθηκε το κομμάτι της έκδοσης που απευθύνεται σε διεθνείς επενδυτές, στους οποίους προσφέρονται μετοχές αξίας 640 εκατ. ευρώ – το 80% της ΑΜΚ.

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στη διαμόρφωση της τιμής διάθεσης των νέων τίτλων και στη σύνθεση του μετοχολογίου, το οποίο θα εμπλουτισθεί με πολλά νέα “ονόματα”, ενώ παρόντες θα είναι όλοι οι υφιστάμενοι προ της ΑΜΚ μεγαλομέτοχοι – Paulson, Schroders, Blackrock, Capital κλπ).

Η μεγάλη ζήτηση, το πλήθος και το μέγεθος των προσφορών στη διαδικασία του book building που ξεκίνησε χθες, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν την τελική τιμή διάθεσης σε επίπεδα υψηλότερα από τα αρχικά προβλεπόμενα

Τραπεζικοί παράγοντες και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ  εκτιμούν ότι αντί του 1 ευρώ που προέβλεπε το βασικό σενάριο, η τιμή θα διαμορφωθεί μεταξύ 1,03 και 1,04 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι τα 800 εκατ. ευρώ που θέλει να αντλήσει η Alpha Bank, θα συγκεντρωθούν με έκδοση-διάθεση περίπου 775 εκατ. νέων μετοχών – αναλογία μία νέα ανά δύο παλιές(υφιστάμενες).

Αυτή θα είναι η αναλογία για τους εγχώριους μικρομετόχους της τράπεζας, που θα εγγραφούν στην ΑΜΚ, έχοντας τη δυνατότητα να εγγραφούν και για τυχόν αδιάθετους τίτλους – οι οποίοι όμως δεν πρόκειται να υπάρξουν, καθώς η έκδοση θα υπερκαλυφθεί.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να θεωρηθεί έκπληξη αν η τιμή διάθεσης διαμορφωθεί κοντά στα 1,05 ευρώ, με αντίστοιχη μείωση του αριθμού νέων τίτλων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης