Αγορές

Ανάκαμψη μετ' εμποδίων στο ΧΑ, μεγάλα κέρδη σε Ευρώπη- Wall Street


Στα υψηλή ημέρας έκλεισε σήμερα το ΧΑ, ανακάμπτοντας μετά τις μεγάλες χθεσινές απώλειες που επιδείνωσαν το κλίμα, επιτείνοντας την επιτείνοντας την αβεβαιότητα για την περαιτέρω πορεία της αγοράς σε βραχυχρόνιο ορίζοντα. Ηταν ένα κρίσιμο τεστ αντοχών και δυναμικής που απέβη θετικό και δημιουργεί προσδοκίες για συνέχιση της ανάκαμψης.

Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, όπου οι δείκτες καταγράφουν μεγάλα κέρδη, ενώ στη Wall Street σημειώνονται ιστορικά ρεκόρ. Περίπου 2% κερδίζει ο DAX, κατά 1,5% ενισχύονται ο βρετανικός FTSE100 και ο γαλλικός CAC40, εντυπωσιακό άλμα +2,7% πραγματοποιεί ο NASDAQ, στο +2% ο S&P 500, κέρδη 1,7% αποκομίζει ο Dow Jones.

Στο ΧΑ σημειώθηκαν ενδοσυνεδριακά έντονες διακυμάνσεις και οι βασικοί δείκτες άλλαξαν πολλές φορές κατεύθυνση και πρόσημο. Υποτονική η συναλλακτική κίνηση, με τζίρο μόλις 29,5  εκατ. ευρώ - ένδειξη επιφυλακτικότητας από πλευράς διαχειριστών χαρτοφυλακίων, που εμφανίζονται απρόθυμοι να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο.

Βασικοί καταλύτες διαμόρφωσης κλίματος στο ΧΑ παραμένουν οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και στο μέτωπο της πανδημίας, που προκαλούν μεγάλη δημοσιονομική επιβάρυνση, συντείνοντας παράλληλα σε περαιτέρω απορρύθμιση  της οικονομικής δραστηριότητας.

Μετοχές και δείκτες

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι το πρώτο ζητούμενο στο ΧΑ είναι τώρα η παραμονή των βασικών δεικτών πάνω από τις περιοχές βραχυχρόνιας στήριξης, που τέθηκαν σήμερα σε δοκιμασία και άντεξαν

Ο Γενικός Δείκτης έπεσε μέχρι τις 625,59 μονάδες (-0,31%) και τερμάτισε στις 631,74 με κέρδη 0,67%.

Κατά 0,61% ενισχύθηκε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.511,93 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης τερμάτισε στο απόλυτο υψηλό ημέρας με κέρδη 1,45%. Σε θετικό έδαφος όλες οι μετοχές του κλάδου. Πρώτη η Εθνική με +2,5%. Alpha +1,8%, Attica Bank +1,4%, Eurobank +0,8%, Πειραιώς +0,6%,

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισε η ΕΥΔΑΠ με +4,1%.  Ακολούθησαν ΔΕΗ +2,1%, Aegean +1,7%, Μυτιληναίος +1,2%, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1%, Τιτάν, Βιοχάλκο και ΟΛΠ +0,9%. 

Στο κόκκινο Jumbo -1,2%, EXAE -0,9%, Motor Oil -0,8%, Lamda -0,7%. .

Στα mid caps Ιντρακάτ +3,5%, Ελτον +2,5%, Cenergy +2,3%, Intracom +1,8%, Ολυμπιακή Τεχνική +1,6%. Στον αντίποδα Intercontinental -7,9%, MIG -1%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα