Αγορές

Ανάκαμψη στο ΧΑ, κέρδη στα χρηματιστήρια, ανεβαίνει το πετρέλαιο


Εν μέσω θετικού κλίματος στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές που συνοδεύεται από εντυπωσιακή ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου,  στο ΧΑ εκδηλώθηκε σήμερα ισχυρή ανοδική αντίδραση και οι βασικοί δείκτες κατέγραψαν σημαντικά κέρδη.
 Ομως, η συναλλακτική άπνοια που επικράτησε και ο ισχνός τζίρος (μόλις 32,9 εκατ. ευρώ) δεν συνηγορούν σε αισιόδοξες προβλέψεις για τη συνέχεια.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές  βλέπουν τη σημερινή άνοδο ως φυσιολογική αντίδραση μετά τις μεγάλες απώλειες των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων, κατά τις οποίες ο ΓΔ έχασε 6,6% και ο τραπεζικός 12,8%. Εκτιμούν ότι η αγορά δεν έχει αποκτήσει ακόμη σαφή τάση ούτε δυναμική  και ότι η μεταβλητότητα θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο τις επόμενες μέρες.

Σημαντική παράμετρο θα αποτελέσει το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές. Προς το παρόν οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές:

  • Οι ευρωπαϊκοί δείκτες ενισχύθηκαν σήμερα (DAX +2,5%, CAC40 +2,4%, FT100 +1,7%), οι δείκτες της  Wall Street σημειώνουν άνοδο 1,8%,
  •  Η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου crude WTI ανεβαίνει αλματωδώς (+18% στα 24,02 δολάρια), το brent ξεπέρασε τα 30 δολάρια (στα 30,48 δολ. αυτή την ώρα, με ημερήσια κέρδη 12,2%)

Πηγές αβεβαιότητας και ανησυχιών παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και η κλιμακούμενη αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας, που μπορεί να οδηγήσει σε έναν νέο γύρο εμπορικού πολέμου.
 Πολλά θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της σταδιακής άρσης περιοριστικών μέτρων σε πολλές χώρες και των προσπαθειών επανεκκίνησης της οικονομίας.
 Στα θέματα αυτά εστιάζεται και το ενδιαφέρον της ελληνικής αγοράς, που προσπαθεί να αποτιμήσει τις οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

 Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ισχυρές ανοδικές τάσεις και οι δείκτες σημείωσαν υψηλά ημέρας στο πρώτο ημίωρο των συναλλαγών. Στη συνέχεια έχασαν μέρος των κερδών και κινήθηκαν σε μικρό εύρος διακύμανσης.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις  615,17 μονάδες (+2,13%) και τερμάτισε στις 610,39, με άνοδο 1,33%).
 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης  σημείωσε άνοδο 1,16% στις 1.481,68 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +4,80% και τερμάτισε με κέρδη 3,33% στις 323,09 μονάδες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης