Ανοδική αναλαμπή στο χρηματιστήριο με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει σημαντικά κέρδη ωθούμενο από το θετικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές από τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας ποτ έφεραν αντίδραση καθώς οι μετοχές βρίσκονται σε υπερπουλημένα επίπεδα.
Στα διεθνή χρηματιστήρια η κατάσταση είναι προς το παρόν ελεγχόμενη, καθώς κυβερνήσεις, κεντρικές τράπεζες και διεθνείς χρηματοοικονομικοί οίκοι χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα μέσα για να αποτρέψουν «τα χειρότερα».
Η διαφαινόμενη καθυστέρηση στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, λόγω της διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό, επηρεάζει αρνητικά τις κινήσεις των επενδυτών, ενώ επιδείνωση του κλίματος καταγράφεται και στην αγορά ομολόγων.
Η αγορά έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιουνίου του 2012, από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση 13,97%, ενώ μετρά εννέα πτωτικές συνεδριάσεις και μία ανοδική από τις αρχές του 2016.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί σύντομα, καθώς οι αιτίες της αναταραχής στις διεθνείς αγορές δεν πρόκειται να εξαλειφθούν: Ανησυχίες για την πορεία της κινεζικής οικονομίας,παρενέργειες από την κατάρρευση των τιμών πετρελαίου, προβλέψεις για άνοδο των ευρωπαϊκών επιτοκίων θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τη συμπεριφορά των επενδυτών, προκαλώντας μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών και χρεογράφων, μετακινήσεις κεφαλαίων και κλυδωνισμούς στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Αναλυτές διεθνών οίκων εκτιμούν ότι ο μακροχρόνιος ανοδικός κύκλος των αγορών μετοχών και εμπορευμάτων έχει ολοκληρωθεί και ακολουθεί πλέον περίοδος bear market, που μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Οι διαχειρσιτές χαρτοφυλακίων σπεύδουν να προλάβουν, επιταχύνοντας την πτώση.
Δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ που αναφέρει ότι «πιθανό καθοδικό χτύπημα της εισόδου των 550 μονάδων με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα για μια βίαιη πτώση προς τις 490 μονάδες, στοιχείο όπου θα επιφέρει καίριο πλήγμα στο στρατόπεδο των Bulls. Στη περίπτωση όμως, που ο δείκτης δηλώσει έντονη άρνηση κίνησης και τμήσης των 550 μονάδων τότε θα πρέπει να αναμένουμε ανοδική επιστροφή του άνω των 600 μονάδων βάζοντας stop στις επικίνδυνες καθοδικές βλέψεις των 490 και 475 μονάδων».
Με νέα ιστορικά χαμηλά πλέον ο FTSE 25 και σε επίπεδα που αν δεν αναιρεθούν σύντομα, τότε μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τις 120-128 μονάδες. Το επίπεδο των 154 μονάδων είναι η πλησιέστερη και οι 144 μονάδες η επόμενη στήριξη στην παρούσα φάση, ενώ όσο παραμένει κάτω από το επίπεδο των 165 μονάδων δεν σκεφτόμαστε καν για αγορές.
Με σύσταση outperform και τιμή-στόχο στα 1,45 ευρώ για τη Eurobank, στα 0,40 ευρώ για την Εθνική και στα 0,45 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς ξεκινά κάλυψη για τις τρεις μετοχές η Alpha Finance.
Όπως τονίζει η χρηματιστηριακή, η βελτιωμένη κεφαλαιακή βάση αποτελεί «μαξιλάρι» έναντι κινδύνων για νέες προβλέψεις από επισφάλειες, αλλά και αυξημένης εξάρτησης από τα στοιχεία αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων.
Όπως σημειώνει «αναμένουμε ότι το τραπεζικό σύστημα θα επιστρέψει σε κερδοφορία ύψους 2,2 - 2,6 δισ. ευρώ έως το 2018-9, με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων να υπερβαίνει το 7%».
Τέλος, λόγω του αυξημένου ρίσκου και της πολιτικής αβεβαιότητας, οι τράπεζες αυτή τη στιγμή διαπραγματεύονται σε επίπεδα 0,31 φορές την ενσώματη λογιστική τους αξία με βάση τις προβλέψεις για το 2016 και 0,28 φορές τη λογιστική τους αξία σε σχέση με τις προβλέψεις για το 2016, με «έκπτωση» 60% έναντι των τραπεζών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
Στατιστικά συνεδρίασης
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο +1,97% στις 553,85 μονάδες. Κέρδη +2.4% ο FTSE 25 στιςε 155,11 μονάδες. Κέρδη +3,88% ο τραπεζικός δείκτης στις 44,74 μονάδες. Στα 7,2 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.
Στα 1,93 ευρώ η Alpha Bank με κέρδη +3,21%, άνοδος +6,64% η Εθνική στα στα 0,257 ευρώ, +3,72% η Πειραιώς στα 0,195 ευρώ, +3,16% η Eurobank στα 0,85 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται ΔΕΗ +2,72%, Ελλάκτωρ +2,44%, ΕΛΠΕ +1,12%, ΜΙΓ +4,62%, Motor Oil +0,54%, Μυτιληναίος +2,04%, ΟΠΑΠ +1,91%, ΟΤΕ +2,34%, Τιτπάνας +1,65%.