Ζαλισμένοι από τη βουτιά σχεδόν 12% μέσα σε τρεις ημέρες στον περιφερειακό χρηματιστηριακό δείκτη, οι επενδυτές των ευρωπαϊκών αγορών ξυπνούν βλέποντας τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να δείχνουν άνοδο άνω του 3%. Και η Wall Street δεν είχε ακριβώς μια λαμπρή ημέρα, ωστόσο το σχεδόν ουδέτερο κλείσιμο της Δευτέρας αποτέλεσε μια μικρή ανακούφιση μετά την πτώση 10% των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων.
Αυτά ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ κάθε άλλο παρά έχει χαλαρώσει την επιθετική του στάση απέναντι σε αυτό που θεωρεί αθέμιτες εμπορικές ανισορροπίες. Αντίθετα, εντείνει την πίεση στην Κίνα, απειλώντας με επιπλέον δασμούς 50%, οι οποίοι θα ανέβαζαν τη συνολική επιβάρυνση πάνω από 100%.Τι συμβαίνει λοιπόν;
Αυτό που ξεχώρισε περισσότερο ήταν η έντονη μεταβλητότητα, με τον δείκτη φόβου VIX να εκτινάσσεται πάνω από τις 60 μονάδες – μόλις για δεύτερη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας.
Όλα αυτά προκαλούν εύλογες αμφιβολίες ως προς το κατά πόσο η ανάκαμψη των αγορών θα έχει διάρκεια. Άλλωστε, μια άνοδος 3% στον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 δεν αρκεί για να καλύψει ούτε κατ’ ελάχιστο τη ζημιά που προκάλεσε η ανακοίνωση των δασμών την "Ημέρα Απελευθέρωσης" του Τραμπ την περασμένη Τετάρτη.
Κι όμως, αν κοιτάξει κανείς προς τις αγορές της Ασίας, διακρίνεται ξεκάθαρα ο μεγάλος κερδισμένος: η Ιαπωνία.
Ανάμεσα στα πρώτα σημάδια ότι ίσως οι δασμοί του Τραμπ να είναι τελικά μόνο το εναρκτήριο λάκτισμα για διαπραγματεύσεις, βρίσκεται το γεγονός ότι ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, ηγείται αντιπροσωπείας που αναμένεται να συνομιλήσει με το Τόκιο τις επόμενες ημέρες.
Ταυτόχρονα, παρατηρείται σαφής διαφοροποίηση ανά γεωγραφική περιοχή: η ιαπωνική χρηματιστηριακή αγορά σημείωσε άνοδο 6%, την ώρα που η Ταϊβάν υποχώρησε κατά 5%, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με δασμούς 32% και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές μικροτσίπ.
Οι αναδυόμενες αγορές της Ασίας εξακολουθούν να πλήττονται περισσότερο από τους υψηλούς δασμούς του Τραμπ, χωρίς να φαίνεται σημάδι σταθεροποίησης. Ο βασικός δείκτης της Ταϊλάνδης διολίσθησε σε χαμηλό πενταετίας, ενώ η Ινδονησία – επιστρέφοντας από διακοπή μιας εβδομάδας – κατέγραψε πτώση 9% στο χρηματιστήριο και νέα ιστορικά χαμηλά για τη ρουπία.
Σημαντικές εξελίξεις που ενδέχεται να επηρεάσουν τις αγορές σήμερα
- Ο Ολλι Ρεν, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, μιλάει στο Ελσίνκι
- Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ απευθύνεται σε κοινό στο Βερολίνο
- Ο Λουίς ντε Γκίντος, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, συμμετέχει σε συνέδριο της Ισπανικής Τραπεζικής Ένωσης στη Μαδρίτη
- Η Κλερ Λομπαρντελί, υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Αγγλίας, μιλά στο Λονδίνο
- Ο διοικητής της Riksbank, Έρικ Τεντέεν, παρουσιάζει τις προοπτικές της οικονομίας στη Στοκχόλμη
- Η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Νορβηγίας, Ίντα Βόλντεν Μπάκε, δίνει ομιλία στο Όσλο
- Η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Ντέιλι, μιλά στο Πρόβο της Γιούτα