Οικονομία

Ανάρπαστα τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης από τις ΜμΕ


Δέλεαρ αποτελεί το πολύ χαμηλό επιτόκιο που προσφέρει το Ταμείο, σε σχέση με τις τράπεζες

Με το κόστος χρημάτων και τον δανεισμό να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, εξαιτίας των αλλεπάλληλων αυξήσεων επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις απευθύνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και τα δάνειά του, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους. 

Τα δάνεια του Ταμείου έχουν γίνει ανάρπαστα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτό είναι απολύτως λογικό, καθότι δανείζονται με πολύ μικρότερο επιτόκιο από αυτό που θα έβρισκαν-υπό τις παρούσες συνθήκες- σε ένα εγχώριο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Το επιτόκιο που προσφέρει το Ταμείο για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι άκρως δελεαστικό, καθώς εδράζεται στο 0,35%, ενώ πολύ ελκυστικό είναι αυτό που δίνει στις μεσαίες (1%). Ακόμη, δηλαδή, και αν συνυπολογιστεί το επιτόκιο για δάνεια από τις εμπορικές τράπεζες, το μέσο κόστος δανεισμού από το Ταμείο διαμορφώνεται πέριξ του 3%, δηλαδή περίπου στο μισό εάν η επένδυση χρηματοδοτούνταν μόνο και αποκλειστικά από τις τράπεζες.

Με δεδομένο το όφελος που προκύπτει από το επιτόκιο δανεισμού, πολλές ΜμΕ καταφεύγουν στη λύση του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», από τις 106 συμβάσεις για δάνεια από το Ταμείο που έχουν υπογραφεί ήδη, οι 35 είναι με μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Είναι προφανές ότι έχει δημιουργηθεί ένα ισχυρό ρεύμα προτίμησης των ΜμΕ προς τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, που είναι πιθανό να ενισχυθεί το επόμενο διάστημα.

Tο Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί έως το 50% της επένδυσης, ενώ η ίδια συμμετοχή του επενδυτή πρέπει να είναι τουλάχιστον 20% και το δάνειο της τράπεζας τουλάχιστον 30%. Συνήθως, όμως , η κοινή πρακτική καταδεικνύει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και τράπεζες καλύπτουν από 40% και το 20% συνεισφέρει  ο επενδυτής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση διάρκεια αποπληρωμής των δανείων που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής είναι 12 χρόνια. Ο δανειολήπτης επωφελείται επιπλέον από τη γρήγορη διαδικασία, που μπορεί να περιοριστεί και στους τρεις μήνες.

Δάνεια για επιχειρήσεις που δεν δικαιούνται κρατική ενίσχυση

Το Ταμείο Ανάκαμψης εφαρμόζει και ένα τρίτο επιτόκιο για δάνεια επιχειρήσεων που δεν δικαιούνται κρατική ενίσχυση. Αυτό αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες επενδύσεων (π.χ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα) ή επενδύσεις που έχουν ξεκινήσει. Το επιτόκιο εδώ είναι μεταβαλλόμενο και ανέρχεται σε 3,6% σήμερα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα