Πολιτική

Ανδρουλάκης: Θα θέσω εαυτόν προς αξιολόγηση αν δεν τα καταφέρω


Δημιουργία δεξαμενής με 150.000 κοινωνικές κατοικίες και χαμηλό ενοίκιο για νέα ζευγάρια

«Για να σταθεί η χώρα όρθια, πρέπει να σταθεί στα πόδια της η νέα γενιά της Ελλάδας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, εξηγώντας το πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία της νέας γενιάς στην ανάπτυξη της χώρας.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της νέας γενιάς είναι πως θα απογαλακτιστεί από την οικογένειά της. Δηλαδή να βρει ένα ενοίκιο σε αξιοπρεπές επίπεδο. Σύμφωνα με τις πρακτικές της σοσιαλδημοκρατίας, όπως αυτές εφαρμόστηκαν σε πόλεις της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, στη Βιέννη και αλλού, προτείνουμε τη δημιουργία δεξαμενής με 150.000 κοινωνικές κατοικίες, οι οποίες θα είναι είτε νεόδμητες με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης είτε ανακατασκευασμένα κλειστά σπίτια με παροχή φορολογικών κινήτρων. 150.000 νέα ζευγάρια θα τις ενοικιάσουν με χαμηλό ενοίκιο κι έτσι θα πέσουν συνολικά τα ενοίκια στην αγορά», εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι δεν είπε ποτέ ότι θα υποδείξει τον πρωθυπουργό κι επανέλαβε την πρότασή του για τη κυβερνητική συνεργασία. «Είπα, πρώτα απ' όλα, να έχουμε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είχαμε την τελευταία φορά και, φυσικά, πολύ κοντύτερα στους αντιπάλους μας. Δεύτερον, προγραμματικές συγκλίσεις, γιατί δεν μπορούμε να λέμε ότι θα αλλάξουμε πολιτική μόνο στα πρόσωπα. Η πολιτική αλλάζει με συγκλίσεις. Και, τρίτον, τα πρόσωπα. Δεν θα υποδείξω εγώ ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός. Αυτό θα ήταν αλαζονεία και αμετροέπεια. Το πρόσωπο του πρωθυπουργού και των κορυφαίων υπουργείων θα είναι κοινής αποδοχής» τόνισε.

Σχετικά με την κυβερνητική σταθερότητα πρόσθεσε ότι θα έχει ευθύνη αυτός που βάζει πάνω απ' όλα την καρέκλα του κι όχι όποιος βάζει πάνω απ' όλα τα προβλήματα του ελληνικού λαού. «Ενδιαφέρομαι για το μέλλον της πατρίδας μας και όχι για το μέλλον δύο πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι έχουν κυβερνήσει και δεν ξεκινούν από το μηδέν» συμπλήρωσε.

Επανέλαβε την άρνησή του να συνομιλήσει με το ΜΕΡΑ 25 του Γ. Βαρουφάκη, εξηγώντας πώς «δεν είναι δυνατόν να μπούμε σε συζητήσεις με κόμματα, τα οποία έσπρωχναν την Ελλάδα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός της ζώνης του ευρώ».

Ερωτηθείς για το εκλογικό σύστημα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισήμανε: «Ο κ. Μητσοτάκης είπε πριν από μερικές ημέρες: "Δείτε τι προβλήματα έχει η Γερμανία με την απλή αναλογική". Δηλαδή, για να καταλάβετε το επίπεδο της περιφρόνησης της κοινής λογικής, ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει ότι στην ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης και μια από τις ισχυρότερες του κόσμου, όπου η απλή αναλογική έδωσε συγκλίσεις, μείωσε την τοξικότητα κι έδωσε ισχυρή προοπτική, είναι ένα "κακό σύστημα". Αντίθετα, είναι "καλό σύστημα" αυτό που θα εκβιάζει ο Μητσοτάκης όλους τους υπολοίπους για να μείνει Πρωθυπουργός. Είναι προφανές ότι τα πολιτικά συστήματα κρίνονται. Εγώ, λοιπόν, λέω σήμερα στον ελληνικό λαό: Έχουμε ανάγκη ένα σύστημα που θα θέτει τις βάσεις για εθνική συνεννόηση, αποκλιμάκωση της τοξικότητας και αποφυγή των παλαιών παθογενειών, όπως είναι η αλαζονεία της εξουσίας που κάνει το κράτος εργαλείο εξυπηρέτησης του κομματικού συμφέροντος, διορίζει κολλητούς και γνωστούς».

Για την πολιτική πρακτική της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «δεν είναι το ίδιο, για μένα, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία. Γνωρίζω, όμως, πάρα πολύ καλά από την κυβερνητική τους θητεία ότι ούτε φιλελεύθερος είναι ο κ. Μητσοτάκης, γιατί δεν είναι φιλελευθερισμός για την Ευρώπη να κάνεις υποκλοπές, συγκάλυψη, επιθέσεις στις ανεξάρτητες Αρχές και εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης, ούτε ο κ. Τσίπρας είναι η ευρωπαϊκή αριστερά, γιατί δεν είναι ευρωπαϊκή αριστερά να χαϊδεύεις τον Μαδούρο, να στήνεις διαγωνισμούς τηλεοπτικών αδειών και ενώ η Δικαιοσύνη καταδικάζει 13-0 τον στενότερο σου συνεργάτη, αντί να τον θέσεις στο περιθώριο, τον κάνεις σημαία σου στα ψηφοδέλτια»

Απάντησε στη κριτική που εμφανίζει ως αλαζονεία το γεγονός ότι προβάλλει το πρόγραμμά του, λέγοντας: «αλαζονεία είναι να κάνεις ό,τι μπορείς για την καρέκλα. Δεν είναι αλαζονεία να κάνεις ότι μπορείς για να υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις που θα βελτιώσουν τη ζωή του ελληνικού λαού. Είμαι αλαζόνας όταν υποστηρίζω: "Ελάτε να συμφωνήσουμε για τα κόκκινα δάνεια, για την κοινωνική κατοικία, για να δώσουμε 8-10% στο Εθνικό Σύστημα Υγείας γιατί τα νοσοκομεία καταρρέουν";».

Επέκρινε ακόμη την κυβέρνηση της ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκης πώς δεν έκαναν τίποτα για να αναθεωρηθεί η Συνθήκη του Δουβλίνου για το μεταναστευτικό - προσφυγικό και σημείωσε ότι η θέση του είναι: "Ναι στην φύλαξη συνόρων, ναι στην αναθεώρηση του Δουβλίνου".

Αναφερόμενος στην παρουσίαση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για το ιδιωτικό χρέος και τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε: «Δήλωσε χθες ο κ. Τσίπρας: "Θα λύσω το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια". Μα, αυτός παρέδωσε με νόμο του 2015 τα κόκκινα δάνεια του ελληνικού λαού στα κοράκια των funds», διευκρινίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε ψήφισε τον νόμο για τα κόκκινα δάνεια και άφησε αιχμές για την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να οικειοποιηθεί, όπως είπε, το νόμο Κατσέλη. «Δικός μας είναι ο νόμος. Είναι νόμος του ΠΑΣΟΚ και αυτός που προσπαθεί να τον οικειοποιηθεί σήμερα, καταψήφισε τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας του 2010» είπε ο κ. Ανδρουλάκης. Κατέστησε εκ νέου σαφές ότι η πόρτα του κόμματος θα παραμείνει κλειστή για πρόσωπα που προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και αν αλλάξουν άποψη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι όλοι -και ο ίδιος- αξιολογούνται και «όποιος δεν υπηρετεί τη συλλογικότητα, απολογείται στον κόσμο της παράταξης. Η στρατηγική μας είναι σαφέστατη σε όλα μας τα βήματα και όλοι μας αγωνιζόμαστε για αυτήν» σχολιάζοντας με τον τρόπο αυτό σενάρια σύμπραξης μεμονωμένων βουλευτών με τη Νέα Δημοκρατία.«Εμένα ο στόχος μου είναι αυτό που βρήκα να το πάω παρακάτω προσφέροντας στην πατρίδα. Αν δω ότι δεν τα έχω καταφέρει, προφανέστατα θα θέσω τον εαυτό μου σε οποιαδήποτε αξιολόγηση», ανέφερε ο ίδιος και έκανε λόγο για ένα ποσοστό πολύ υψηλότερο από αυτό που είχε στις προηγούμενες εκλογές, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, «ισχυρά διψήφιο ποσοστό».

Ερωτηθείς για την αίτηση επίσπευσης της εισαγγελικής έρευνας για την υπόθεση των υποκλοπών, που κατέθεσε προ ημερών στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Πήγα στην Δικαιοσύνη, γιατί είμαι το θύμα των υποκλοπών. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας. Το ίδιο είναι να πηγαίνει το θύμα μίας πλεκτάνης, ενός παρακρατικού μηχανισμού και να ζητάει από την Δικαιοσύνη να επιταχύνει τις διαδικασίες και το ίδιο είναι ο Πρωθυπουργός, που κυβερνά τη χώρα; Πιστεύω ότι έχουμε χρέος να στηρίζουμε τους θεσμούς. Δεν πήγα στον κ. Ντογιάκο όπως ο κ. Τσίπρας αλλά εκεί που χτυπά η καρδιά της ελληνικής Δικαιοσύνης, εκεί που αγωνίζονται οι εισαγγελείς να βγάλουν εις πέρας πολύ σημαντικές υποθέσεις».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα