Μετά από μία εβδομάδα πτώσης η χρηματιστηριακή αγορά αντιδρά και αλλάζει ρότα, σημειώνοντας σήμερα άνοδο με εντυπωσιακό τζίρο 125,3 εκατ. ευρώ και με αθρόες μεταβιβάσεις πακέτων αξίας 56 εκατομμυρίων. Είναι όμως αμφίβολο αν θα συνεχίσει σ'αυτή την κατεύθυνση, ανακτώντας μέρος του απολεσθέντος εδάφους.
Η διεθνής συγκυρία δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, ούτε υπάρχουν εγχώριοι καταλύτες που θα έδιναν την αναγκαία ώθηση στην αγορά.
Τα αποτελέσματα 9μήνου που θα ανακοινωθούν αυτή και την επόμενη εβδομάδα θα είναι μάλλον ένα ενθαρρυντικό στοιχείο, που θα αναθερμάνει επιλεκτικά το αγοραστικό ενδιαφέρον και μπορεί να στηρίξει την ανάκαμψη. Ομως οι αβεβαιότητες είναι περισσότερες και το δέλεαρ της κατοχύρωσης κερδών παραμένει ισχυρότερο από τη διάθεση ανάληψης ρίσκου.
ΟΙ διεθνείς αγορές
Στις διεθνείς αγορές διαμορφώνεται ρευστό σκηνικό και επικρατεί μεταβλητότητα, αν και φαίνεται να απομακρύνονται οι κίνδυνοι κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή. Πηγή ανησυχιών οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, που το αποτέλεσμα του μπορεί να επηρεάσει άμεσα τις διεθνείς σχέσεις και την παγκόσμια οικονομία.
Τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται σήμερα σε τροχιά διολίσθησης (DAX -0,20%, FT-100 -0,75%), ενώ οι δείκτες της Wall Street σημειώνουν οριακές μεταβολές και ο Nasdaq κερδίζει 0,35%.
Θετική εξέλιξη για τις αγορές η περαιτέρω υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου. Το μπρεντ πέφτει σήμερα στα 70,5 ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου εξαμήνου.
Ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται όμως τα κρατικά ομόλογα. Οι αποδόσεις του γερμανικού, γαλλικού και ιταλικού 10ετούς ανεβαίνουν 4-6 μονάδες βάσης, ενώ του ελληνικού επανήλθε στο 3,22%.
Οι τραπεζικές μετοχές και το "οχυρό" των 1.400 μονάδων
Στο ελληνικό χρηματιστήριο κατεύθυνση συνεχίζουν να δίνουν οι τραπεζικές μετοχές, που βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής αναλυτών, διεθνών οίκων και μεγάλων funds. Μετά από απώλειες περίπου 7,5% την προηγούμενη εβδομάδα, σήμερα ανέκαμψαν δυναμικά και ο κλαδικός τους δείκτης πήγε ενδοσυνεδριακά μέχρι +2,79%.
Τις επόμενες μέρες μπορεί να επηρεαστούν από τις διαρρέουσες πληροφορίες για τα αποτελέσματα 9μήνου. Πρώτη θα τα ανακοινώσει η Πειραιώς την Παρασκευή. Θα ακολουθήσουν στις 7 Νοεμβρίου η Εθνική και η Eurobank και στις 8 Νοεμβρίου η Alpha Bank
Η συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό και την πορεία του ΓΔ, ο οποίος επανήλθε στις 1.400 μονάδες, που αποτελούν ψυχολογικό όριο και ενδιάμεση ασθενή στήριξη
Μετοχές και δείκτες
Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με ανοδικές τάσεις και οι βασικοί δείκτες σημείωσαν υψηλά ημέρας την πρώτη ώρα των συναλλαγών. Εν συνεχεία κινήθηκαν σε τροχιά αργής διολίσθησης με μικρές διακυμάνσεις.
Η συναλλακτική κίνηση ήταν έντονη και "μεταφράστηκε" σε εντυπωσιακό τζίρο 125,3 εκατ. ευρώ, συν 56,1 σε πακέτα - σύνολο 181,4 εκατ. ευρώ.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι +1,40% στις 1.409,71 μονάδες και έκλεισε στις 1.401,18 με άνοδο 0,79%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 1,02%, κλείνοντας στις 3.385,6 μονάδες. Οριακή μεταβολή +0,09% σημείωσε ο δείκτης των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό 2,79% και τερμάτισε +1,54%. Πρώτη η Εθνική με +3%. Ακολούθησαν Eurobank +2,5%, Alpha +1,5%, Ελλάδος +1,1%, Πειραιώς +0,6%. Αμετάβλητη η Attica Bank, στο κόκκινο Optima -1,4%, Κύπρου -0,2%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Ξεχώρισαν ΔΑΑ (Αεροδρόμιο) +4,1%, Cenergy +2,6%, Τιτάν +1,9%. Ακολούθησαν Ελλάκτωρ +1,6%, ΔΕΗ και Jumbo +1,4%, Motor Oil Και ΟΤΕ +1,2%.
Απώλειες υπέστησαν οι Coca-Cola -1,6%, Βιοχάλκο -1,1%, ΕΛΠΕ -0,9%, ΕλβάλΧαλκόρ -0,5%.