Αγορές

Ανοδικά το χρηματιστήριο, στον κατήφορο οι τράπεζες


“Βαρίδι” και αδύναμος κρίκος για το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, μετά τον υποβιβασμό τους στους δείκτες της Morgan Stanley (MSCI) που αποτελούν οδηγό για τις τοποθετήσεις δεκάδων διεθνών funds. Κόντρα στη γενική τάση κατέγραψαν σήμερα νέες απώλειες, φρενάροντας και αποδυναμώνοντας την ανοδική κίνηση της αγοράς, στην οποία πρωταγωνίστησαν τα εμποροβιομηχανικά blue chips.

Θετική η συνολική εικόνα του ΧΑ, αναθερμαίνει τις προσδοκίες για συνέχιση της ανάκαμψης και περαιτέρω ενίσχυση των αποτιμήσεων. Στην προοπτική αυτή συνηγορεί η βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος  που σημειώνεται διεθνώς, με καταλύτη τις προσδοκίες για ταχεία επιστυροφή των οικονομιών στην κανονικότητα και αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες που κατέγραφαν απώλειες το πρωι, ανέκαμψαν σταδιακά, κέρδισαν το χαμένο έδαφος και κλείνουν με σημαντικά κέρδη (DAX+1,4%). Ισχυρές ανοδικές τάσεις και στη Wall Street, με τον Dow Jones στο +1,7% και τον Nasdaq +2%.

Στο ΧΑ επικεφαλής της κούρσας βρέθηκε η μετοχή της ΔΕΗ (+8,4%), που πραγματοποιεί τις τελευταίες μέρες μινι ράλι.

Οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων ενόψει αλλαγών στους δείκτες της Morgan Stanley (MSCI) προκάλεσαν μεταβλητότητα κυρίως στο τραπεζικό ταμπλό. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με πτωτικές τάσεις και οι δείκτες βρέθηκαν στο κόκκινο  κατά το πρώτο ημίωρο, σημειώνοντας χαμηλά ημέρας. Στη συνέχεια  πήραν ανοδική κατεύθυνση, κερδίζοντας σταδιακά έδαφος.

Ισχυρή στήριξη αποδεικνύεται το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε σήμερα χαμηλό στις 597,36 μονάδες (-0,63%), όπου εκδηλώθηκε ισχυρή ζήτηση, που έφερε ενδοσυνεδριακή ανάκαμψη. Τερμάτισε στις 610,52 μονάδες με κέρδη 1,56%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,33% στις 1.455,88μονάδες.

Σε μεγάλο εύρος διακύμανσης κινήθηκε ο τραπεζικός δείκτης, σημειώνοντας χαμηλό -2,62% και υψηλό +0,69%. Στο κλείσιμο σημείωσε -1,61%.
Με θετικό πρόσημο μόνον η Eurobank (-0,6%).  Εθνική -3,7%, Attica  Bank -2,8%, Alpha -2,4%,  Πειραιώς -1,9%, Τρ. Ελλάδος -1,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips την ΔΕΗ (+8,4%) ακολούθησαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +4,7%,  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Τιτάν +4,6%, Φουρλής +3,3%,  Motor Oil, ΕΛΠΕ και Ελλάκτωρ +3%, Jumbo +2,6%,  Lamda +2,5%. Στο κόκκινο Σαράντης -1,4%, ΕΥΔΑΠ -1,2%, ΟΠΑΠ -0,6%.

Στα mid caps ξεχώρισαν MIG +8,2%, Intralot +6,4%, Ιντρακάτ +3,2%, Cenergy +2,6%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης