Αγορές

Ανοιχτά στοιχήματα στο χρηματιστήριο και στα ομόλογα


 Φόβοι για νέες αυξήσεις επιτοκίων από ΕΚΤ και Fed, κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού στην Ευρώπη, προβληματισμός για την πορεία της κινέζικης οικονομίας. Η συγκυρία δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για τις αγορές, που κινούνται στους τρεις τελευταίους μήνες σε μικρό εύρος διακύμανσης, χωρίς σαφή τάση και κατεύθυνση.

Το κλίμα που διαμορφώνεται διεθνώς επηρεάζει εμφανώς και το ελληνικό χρηματιστήριο, που φαίνεται να έχει χάσει την ανοδική δυναμική του. Η επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα έχει προεξοφληθεί, η προοπτική υψηλής κερδοφορίας των επιχειρήσεων έχει ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις, η άνοδος των μετοχών από τις αρχές του έτους έχει αποφέρει υψηλά κέρδη που αποτελούν δέλεαρ για ρευστοποιήσεις.

Αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων εμφανίζονται προβληματισμένοι: Μπορεί να ξεκινήσει στο χρηματιστήριο ένας νέος κύκλος ανόδου-ανάκαμψης με μοναδικό ή βασικό καταλύτη την επενδυτική βαθμίδα;

 "Εκρηξη" ή αποτελμάτωση;

Πολλοί φοβούνται ότι θα ισχύσει ο κανόνας του “αγόραζε στη φήμη (στην προοπτική) και πούλα στο γεγονός”. Δηλαδή, αν ο καναδικός οίκος DRBS αναβαθμίσει την επόμενη εβδομάδα την ελληνική οικονομία και ακολουθήσει στις 15 Σεπτεμβρίου η Moody's, αντί νέ έχουμε μαζικές εισροές κεφαλαίων και “έκρηξη” τιμών σε μετοχές και ομόλογα, μπορεί να ακολουθήσει μιά περίοδος αποτελμάτωσης.

Οι αγορές θα χρειασθεί να βρουν νέα επίπεδα ισορροπίας, οι “πήχεις” να τοποθετηθούν σε άλλα ύψη και η αφομοίωση των νέων δεδομένων να γίνει σταδιακά σε βάθος  διμήνου-τριμήνου.

Μέχρι τότε όμως πολλά μπορεί να αλλάξουν στο διεθνές οικονομικό σκηνικό, και πολλοί νέοι παράγοντες ενδέχεται να ανακύψουν στο εσωτερικό – με θετική ή αρνητική επίδραση.

Η περίοδος που διανύουμε δεν είναι η καλύτερη δυνατή για βραχυχρόνιους παίκτες και επίδοξους κερδοσκόπους. Το ρίσκο έχει αυξηθεί, τα κέρδη δύσκολα βγαίνουν και το “πάνω χέρι” ξαναπαίρνουν οι μεσομακροπρόθεσμοι επενδυτές. Ενδεικτικό γεγονός είναι ο τεράστιος όγκος μετοχών που μετακινήθηκαν με τις αλλαγές στους δείκτες MSCI.

Αναβαθμίσεις και επιτόκια

Ερχονται τώρα δύο κρίσιμες εβδομάδες για το ΧΑ και για την αγορά ελληνικών ομολόγων. Τις αμέσως προσεχείς μέρες και την μεθεπόμενη εβδομάδα θα φανεί αν οι -προς το παρόν πιθανολογούμενες - αναβαθμίσεις από DRBS και Moody's, μπορεί να αποτελέσουν έναν ανανεωμένο ανακυκλούμενο καταλύτη για τα ελληνικά assets.

Ακόμη κι αν γίνουν οι δύο αναβαθμίσεις, υπάρχει το ενδεχόμενο η θετική τους επίδραση να αντισταθμιστεί από μία αρνητική εξέλιξη: Τις αυξήσεις επιτοκίων σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ.

Ως προς τη στάση της ΕΚΤ και της Fed όλα τα ενδεχόμενα είναι  ανοιχτά και οι αγορές στοιχηματίζουν. Στοιχείο ενδεικτικό είναι η έντονη μεταβλητότητα που παρατηρεί στις αγορές κρατικών χρεογράφων της Ευρωζώνης, όπου οι αποδόσεις κινήθηκαν πτωτικά την τελευταία  εβδομάδα, αλλά με εντονότατες διακυμάνσεις. Στο "ασανσέρ" και τα ελληνικά: Η απόδοση του 10ετούς πήγε από 3,89% μέχρι 3,64% και έκλεισε την Παρασκευή στο 3,80%.

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα