"Τίποτε" δεν μπορεί να δικαιολογήσει "πλήγμα σε νοσοκομείο γεμάτο αμάχους", τόνισε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καταγγέλλοντας τις "φρικτές" σκηνές που ακολούθησαν φονικό πλήγμα στη Γάζα στις εγκαταστάσεις νοσοκομείου.
"Πρέπει να υπάρξει πλήρης εξακρίβωση των γεγονότων και πρέπει να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι", πρόσθεσε, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι έπληξε το νοσοκομείο, ενώ ο ισραηλινός στρατός απέδωσε το πλήγμα σε αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας από την παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ. Αυτή το διέψευσε.
Τη φρίκη του εξέφρασε παράλληλα ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς για τις εικόνες από την έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Άχλι αλ Αράμπι της Γάζας, η οποία στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, και ζήτησε τη διεξαγωγή "ενδελεχούς έρευνας".
"Μου προκαλούν φρίκη οι εικόνες αυτής της έκρηξης σε νοσοκομείο στη Γάζα. Αθώοι άμαχοι τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν. Οι σκέψεις μας στρέφονται στις οικογένειες των θυμάτων. Επιβάλλεται ενδελεχής έρευνα γι'αυτό το περιστατικό", σημείωσε ο Σολτς σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter).
Ο Σολτς αναμένεται σήμερα στην Αίγυπτο, όπου προβλέπεται να συναντηθεί με τον πρόεδρό της Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, μετά την επίσκεψή του στο Ισραήλ.
"Συγκλονισμένη" είναι η ισπανική κυβέρνηση μετά την έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας που προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, δήλωσε επίσης ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
Ο Αλμπάρες ανακοίνωσε παράλληλα την αύξηση φέτος της ανθρωπιστικής βοήθειας της Ισπανίας προς τα Παλαιστινιακά Εδάφη κατά 4 εκατομμύρια ευρώ σε συνολικά 21 εκατομμύρια.
Σοκαριστικό έγκλημα χαρακτήρισε σήμερα το πλήγμα στο νοσοκομείο της Γάζας από το οποίο σκοτώθηκαν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ θα πρέπει να παρουσιάσει δορυφορικές εικόνες, αν δεν εμπλέκεται σε αυτό.
"Χαρακτηρίζουμε μια τέτοια κακουργηματική πράξη έγκλημα - πράξη αποκτήνωσης", δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στον Ραδιοσταθμό Sputnik.
Υπήρξε μια ξεκάθαρη προσπάθεια από κάποιους να απαλλαγούν από την ευθύνη, πρόσθεσε η Ζαχάροβα, σημειώνοντας ότι δεν αρκεί απλώς να κάνεις σχόλια στα μέσα ενημέρωσης για ένα τέτοιο περιστατικό και ότι ως εκ τούτου το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να παρουσιάσουν δορυφορικές εικόνες.
"Παρακαλώ αν έχετε την ευγενή καλοσύνη να παρουσιάσετε δορυφορικές εικόνες, και θα ήταν καλό να το έκαναν οι Αμερικανοί εταίροι" επίσης, πρόσθεσε η Ζαχάροβα.
Αυξάνεται η οργή των Ισραηλινών
Ισραηλινός υπουργός είδε να του απαγορεύεται η είσοδος σε νοσοκομείο. Άνδρας που πενθούσε έριξε καφέ στους σωματοφύλακες ενός άλλου υπουργού. Ένα τρίτο μέλος του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, που πήγε να παρηγορήσει οικογένειες θυμάτων της επίθεσης της Χαμάς, ήρθε αντιμέτωπο με την οργή τους, με κάποιους να τον χαρακτηρίζουν «προδότη» και «ηλίθιο».
Το σοκ από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου έχει συσπειρώσει τους Ισραηλινούς, αλλά έχει αυξήσει και την οργή απέναντι στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορούν ότι έριξε τις αντιστάσεις και έσυρε τη χώρα σε έναν πόλεμο με τη Γάζα.
Ό,τι και να ακολουθήσει στη συνέχεια, η ημέρα της κρίσης περιμένει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, έπειτα από μια μακρά καριέρα στην πολιτική και έχοντας επιβιώσει από σειρά σκανδάλων.
Η οργή για τον θάνατο περίπου 1.300 Ισραηλινών τροφοδοτήθηκε ακόμη περισσότερο καθώς ο Νετανιάχου παρουσιάζε τον εαυτό του ως έναν έμπειρο πολιτικό που μπορεί να προβλέψει τις απειλές εναντίον της εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ.
Στο μεταξύ μεγάλη παραμένει η πόλωση στην κοινωνία της χώρας με αφορμή τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος την οποία προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου –η πιο δεξιά στην ιστορία του Ισραήλ—, εξαιτίας της οποίας κάποιοι έφεδροι του στρατού αρνήθηκαν να υπηρετήσουν δημιουργώντας αμφιβολίες για την ετοιμότητα του ισραηλινού στρατού.
«Η πανωλεθρία του Οκτωβρίου του 2023», ήταν ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Yediot Ahronoth, μια αναφορά στην αποτυχία του Ισραήλ να προλάβει την επίθεση της Αιγύπτου και της Συρίας τον Οκτώβριο του 1973, η οποία τελικά οδήγησε σε παραίτηση την κυβέρνηση της Γκόλντα Μεΐρ.
Ο Αμότζ Άσα- Ελ, ερευνητής στο ινστιτούτο Shalom Hartman στην Ιερουσαλήμ, προέβλεψε ότι ο Νετανιάχου και το κόμμα του Λικούντ θα έχουν αντίστοιχη τύχη.
«Δεν έχει σημασία αν θα συσταθεί επιτροπή έρευνας ή όχι, αν θα παραδεχθεί το λάθος του. Το μόνο που έχει σημασία είναι τι πιστεύει ‘ο μέσος Ισραηλινός’, το οποίο είναι ότι πρόκειται για φιάσκο για το οποίο ευθύνεται ο πρωθυπουργός», δήλωσε ο Άσα- Ελ στο Reuters.
«Θα φύγει και μαζί του όλο το κατεστημένο του», εκτίμησε.
Δημοσκόπηση της εφημερίδας Maariv έδειξε ότι το 21% των Ισραηλινών επιθυμεί ο Νετανιάχου να παραμείνει πρωθυπουργός μετά το τέλος του πολέμου. Το 66% όμως δήλωσε ότι επιθυμεί να είναι «κάποιος άλλος», ενώ το 13% ήταν αναποφάσιστο.
Αν γίνονταν σήμερα εκλογές, το Λικούντ θα έχανε το ένα τρίτο των εδρών του στην Κνεσέτ, ενώ αυτές του κεντρώου κόμματος του αντιπάλου του Νετανιάχου, του Μπένι Γκαντς, θα αυξάνονταν κατά ένα τρίτο.
Έκτακτο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο
Όμως οι Ισραηλινοί τώρα δεν θέλουν εκλογές. Θέλουν να αναληφθεί δράση και, καθώς είναι ενδεχόμενη μια χερσαία επιχείρηση του στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γκαντς, πρώην στρατιωτικός, άφησε στην άκρη τις πολιτικές του διαφορές με τον Νετανιάχου και συμμετέχει στο έκτακτο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις του. Συναντήθηκε με τους συγγενείς των περίπου 200 ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα, χωρίς την παρουσία καμερών. Εν μέσω αυξανόμενων επικρίσεων, η σύζυγός του επισκέφθηκε μία οικογένεια που πενθεί.
Επίσης ο Νετανιάχου δεν έχει κάνει καμία δήλωση με την οποία να αναλαμβάνει τις ευθύνες του, παρά το γεγονός ότι υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και αξιωματούχοι των υπηρεσιών Πληροφοριών παραδέχθηκαν ότι απέτυχαν να προλάβουν και να αποτρέψουν τη χειρότερη επίθεση εναντίον αμάχων στην ιστορία του Ισραήλ.
Η χώρα έχει λάβει τη στήριξη της Δύσης στην αντεπίθεσή της, όμως αυτή ίσως να μειωθεί αν η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα περιέλθει σε τέλμα, με τον αριθμό των Παλαιστίνιων θυμάτων να αυξάνεται όπως και των απωλειών μεταξύ του ισραηλινού στρατού.
Εξάλλου ο πόλεμος αυτός είναι πιθανό να ανατρέψει την εξωτερική πολιτική του Νετανιάχου: την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, μια διαδικασία που έχει παγώσει, και τον περιορισμό του Ιράν, που χαιρετίζει την επίθεση της Χαμάς ως νίκη για τον άξονα της Μέσης Ανατολής που επιθυμεί την καταστροφή του Ισραήλ.
Στρατιωτικοί αναλυτές αναμένουν ότι ο πόλεμος στη Γάζα ενδέχεται να διαρκέσει μήνες, στο μεταξύ ο Νετανιάχου θα ωφεληθεί από μια πολιτική εκεχειρία, σημείωσε ο Άσα- Ελ.
Κάποιοι σχολιαστές εξάλλου εκτιμούν ότι το ρήγμα στην ισραηλινή κοινωνία, και ο βαθμός στον οποίο αυτό υπονόμευσε την εθνική ασφάλεια, δεν οφείλεται αποκλειστικά στον Νετανιάχου.
«Ξεχάσαμε ότι είμαστε αδέλφια και βρεθήκαμε σε πόλεμο», έγραψε στο Telegram ο Αμίτ Σεγκάλ πολιτικός αναλυτής στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12. «Δεν είναι πολύ αργά για να το διορθώσουμε. Σταματήστε να τσακώνεστε- τώρα».
Ωστόσο ο Άσα- Ελ παρατήρησε ότι αυξάνεται η οργή των πολιτών εναντίον κάποιων υπουργών, ενώ διαφωνίες έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται και στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού.
«Ακούς ανθρώπους στον δρόμο που στηρίζουν το Λικούντ να μιλάνε για αυτούς με αναμφίβολη εχθρότητα», επεσήμανε ο Άσα- Ελ. «Η οργή θα αυξηθεί και αυτή η προφανής προσπάθεια του Νετανιάχου να αποφύγει τις ευθύνες του απλώς εξοργίζει περισσότερο τους ανθρώπους. Δεν φαίνεται να μπορεί να πει: ‘τα κάναμε θάλασσα’».
ΠΟΥ: Η κατάσταση στη Γάζα ξεφεύγει εκτός ελέγχου
Η κατάσταση στη Γάζα «ξεφεύγει εκτός ελέγχου», καθώς υπάρχει έλλειψη ανθρωπιστικής βοήθειας που είναι έτοιμη να διανεμηθεί, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).
«Κάθε δευτερόλεπτο που περιμένουμε την ιατρική βοήθεια, χάνουμε ζωές», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, τονίζοντας ότι οι ιατρικές προμήθειες είναι μπλοκαρισμένες εδώ και τέσσερις ημέρες στα σύνορα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας.