Άμυνα & Διπλωματία

Αντιδράσεις στην Τουρκία για το μήνυμα της πρεσβείας στην Αθήνα για την 25η Μαρτίου


Αντιδράσεις προκάλεσε στην Τουρκία η ανάρτηση στο twitter της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα το περασμένο Σάββατο, κυρίως από ακραίες φωνές που αποτελούν τον «ακρογωνιαίο λίθο» της τουρκικής επεκτατικότητας.

Η ανάρτηση στο twitter της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα το περασμένο Σάββατο, «Συγχαίρουμε τον λαό και την κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας για την Εθνική τους Εορτή», με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κορυφαίων θεωρητικών του τουρκικού αναθεωρητισμού, των απόστρατων ναυάρχων Τζιχάτ Γιαϊτζί και Τζεμ Γκιουρντενίζ.

Ωστόσο Γιαϊτζί και Γκιουρντενίζ, δεν τόλμησαν να ασχοληθούν με την ευχετήρια επιστολή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το θερμό μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ χαρακτήρισε την ανάρτηση της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα «ντροπιαστική», γράφοντας πως . «Η πρεσβεία μας στην Αθήνα γιορτάζει την απελευθέρωση της Ελλάδας από την τουρκική κυριαρχία. Αποτελεί ντροπή. Καμία αμοιβαιότητα. Η Ελλάδα δεν μεταδίδει ανάλογα μηνύματα στις Εθνικές Εορτές της Τουρκίας. Τότε γιατί το κάνει η πρεσβεία μας;» διερωτάται ο απόστρατος ναύαρχος.

Πάτησε στα αφηγήματα της τουρκικής προπαγάνδας αναφέρονταςς: «Ο Μάρτιος του 1821 που τιμάται ως η «ημέρα ανεξαρτησίας» από την Ελλάδα, μας θυμίζει τις σφαγές που έγιναν κατά των Τούρκων. Συμμορίες πολιόρκησαν την Τρίπολη, η οποία κατείχε σημαντικό στρατηγικό ρόλο στον Μοριά. Η βάρβαρη δολοφονία δεκάδων χιλιάδων Τούρκων, Εβραίων και Αλβανών αποτελεί μελανό σημείο στην ιστορία, γνωστή ως ‘‘Σφαγή της Τριπολιτσάς’’».

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του θεωρητικού της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τζιχάντ Γιαϊτζί, που με σειρά αναρτήσεων στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης του Κέντρου Ναυτικών και Παγκόσμιων Στρατηγικών του Πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ -που ο ίδιος διευθύνει- επιτέθηκε κατά της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα για το συγχαρητήριο μήνυμα προς την Ελλάδα για την 25η Μαρτίου.

«Είναι περίεργο το συγχαρητήριο tweet της Πρεσβείας μας στην Αθήνα που συγχαίρει την Ελλάδα, η οποία κήρυξε την ημέρα της γενοκτονίας των Τούρκων εθνική επέτειο. Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα είχε διαμαρτυρηθεί πετυχαίνοντας να διαγραφεί tweet του ΝΑΤΟ, για τον εορτασμό στις 30 Αυγούστου της Ημέρα της Νίκης από την Τουρκία» σχολίασε ο Γιαϊτζί, επιχειρώντας -με μια σειρά αναρτήσεων- να παρουσιάσει την κήρυξη της ελληνική επανάστασης ως … «γενοκτονία» των Οθωμανών της Πελοποννήσου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα