Η αγορά έχει επάρκεια αντιδιαβητικών σκευασμάτων αυτή τη στιγμή και οι πολίτες μπορούν να βρουν τις διαθέσιμες αντιδιαβητικές αγωγές τους, καθώς η Πολιτεία φρόντισε όταν παρουσιάστηκε πρόβλημα έλλειψης, να το αντιμετωπίσει με εισαγωγή συγκεκριμένου σκευάσματος, μέσω ΙΦΕΤ.
Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό οι ιατροί να μην συνταγογραφούν σκευάσματα με ψευδείς διαγνώσεις σακχαρώδη διαβήτη, προκειμένου να τα χορηγήσουν αποκλειστικά σε ασθενείς με παχυσαρκία.
Η επισήμανση ανήκει στον αντιπρόεδρο του ΕΟΦ, ενδοκρινολόγο διαβητολόγο Σπύρο Σαπουνά, ο οποίος σε συνέντευξη του στο πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ, μιλάει αναλυτικά για τα glp1 ανάλογα φάρμακα, τα οποία είχαν ανακαλυφθεί πριν από πολλά χρόνια για τη θεραπεία του διαβήτη και στην πορεία οι γιατροί διαπίστωσαν ότι βοηθούν και στην απώλεια βάρους.
«Το μεγάλο επίτευγμα αυτών των φαρμάκων είναι ότι καθυστερούν το άδειασμα του στομάχου, καθώς κόβουν την όρεξη από το κέντρο του εγκεφάλου. Ωστόσο, όπως όλα τα φάρμακα, έχουν παρενέργειες και πρέπει να χορηγούνται με ιατρικές ενδείξεις και με την επίβλεψη γιατρού».
Ο γνωστός ενδοκρινολόγος- διαβητολόγος, μεταξύ άλλων, μιλά αναλυτικά για τους μηχανισμούς αυτών των σκευασμάτων και τις παρενέργειες τους, ενώ δίνει έμφαση στον περιορισμό της συνταγογράφησης, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει αναδρομικός και δειγματοληπτικός έλεγχος στα μητρώα συνταγογράφησης, αλλά και στο μητρώο του διαβήτη.