Αγορές

Απίθανα ρεκόρ αρνητικών επιτοκίων!


Στο -0,1% η απόδοση του γερμανικού 30ετούς ομολόγου. Πώς κερδίζει η Ελλάδα από τη «δίψα» των επενδυτών για κρατικούς τίτλους.

Εν μέσω φόβων για μετεξέλιξη του εμπορικού πολέμου σε νομισματικό και με τη γερμανική οικονομία να επιβραδύνει, οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων της ευρωζώνης υποχωρούν κάτω από το μηδέν ακόμη και για διάρκεια 30 ετών, ενώ η «δίψα» των επενδυτών για κρατικά «χαρτιά» δημιουργεί εξαιρετικό περιβάλλον και για την Ελλάδα.

Τα κρατικά ομόλογα της Ευρώπης φαίνεται ότι αποτελούν «αντίδοτο» για τους επενδυτές που ανησυχούν για ένα νομισματικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, παρά το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBOC), έκανε κινήσεις αναδίπλωσης, μετά την απρόσμενη πτώση της ισοτιμίας του γουάν, την Δευτέρα, σε επίπεδο άνω των 7 γουάν/δολάριο, για πρώτη φορά από το 2008.

Η PBOC έσπευσε να «μαζέψει» το νόμισμα, αποτρέποντας πρόσθετη υποχώρηση και πείθοντας τους επενδυτές ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, οι κινεζικές αρχές προτιμούν να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση με την Ουάσιγκτον για το εμπόριο, παρά να ανοίξουν ένα νομισματικό πόλεμο, που θα εξανέμιζε κάθε ελπίδα για μια συμφωνία.

Παρ’ όλα αυτά, οι επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι η πρωτοφανής ένταση για τα θέματα του εμπορίου δημιουργεί συνθήκες επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης, ενώ η σημερινή απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Νέας Ζηλανδίας για μια μείωση – έκπληξη του βασικού της επιτοκίου κατά 0,50% υπενθύμισε στις αγορές ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν παρά να χαλαρώσουν κι άλλο τη νομισματική πολιτική, για να αποκρούσουν τις υφεσιακές πιέσεις.

«Κερασάκι στην τούρτα» αποτέλεσαν τα νεότερα στοιχεία για την γερμανική οικονομία, που επιβεβαιώνουν ότι «φρενάρει» αρκετά απότομα η ανάπτυξη. Η βιομηχανική παραγωγή στην οικονομία – ατμομηχανή της ευρωζώνης έπεσε κατά 1,5% τον Ιούνιο, σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο από όσο ανέμεναν οι αναλυτές, επιβεβαιώνοντας ότι οι δυσμενείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο παγκόσμιο εμπόριο επηρεάζουν καταλυτικά την κατ’ εξοχήν εξαγωγική οικονομία της ευρωζώνης.

Όπως χαρακτηριστικά έγραψε το “Bloomerg”, «αν ανησυχείτε για ένα νομισματικό πόλεμο, τα ευρωπαϊκά ομόλογα ίσως αποτελούν το καλύτερο στοίχημα». Πράγματι, οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν κάτι για τη φύλαξη των κεφαλαίων τους στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, παρά να ρισκάρουν μεγάλες απώλειες κεφαλαίου σε άλλες τοποθετήσεις, γεγονός που οδηγεί σε πρωτοφανή αρνητικά επίπεδα τις αποδόσεις των ομολόγων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του γερμανικού 30ετούς ομολόγου μειώνεται σήμερα σε επίπεδο χαμηλότερο του -0,100%, με την ποσοστιαία ημερήσια μεταβολή να είναι της τάξεως του 200%.

bund30

Αντίστοιχα, στους γαλλικούς τίτλους οι αποδόσεις είναι αρνητικές μέχρι και τη διάρκεια των 15 ετών, ενώ ακόμη και η Κύπρος, που πέρασε τη μεγάλη περιπέτεια της δικής της οικονομικής κρίσης, έχει αρνητικό επιτόκιο μέχρι και για 3ετή ομόλογα. Αρνητική είναι η απόδοση μέχρι και για 10 χρόνια στα ιρλανδικά ομόλογα, όπως και μέχρι τα δύο χρόνια για τους ιταλικούς τίτλους.

Τι κερδίζει η Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι επίσης κερδισμένη από τις εξελίξεις στις αγορές, παρότι έχει με διαφορά τις υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρώπη. Σήμερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί και πάλι πολύ κοντά στο 2% και του 5ετούς στο 1,1%. Ακόμη και σε διάρκεια 25 ετών, η απόδοση παραμένει χαμηλότερη από 3% (στο 2,94%, για την ακρίβεια).

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει εξαντλήσει με τις εκδόσεις που έγιναν ήδη το ελάχιστο απαιτούμενο όριο δανεισμού από την αγορά για το 2019, σύμφωνα με το πρόγραμμά του. Όμως, είναι πολύ πιθανό το φθινόπωρο να προχωρήσει σε άλλη μία έκδοση, για να αξιοποιήσει την καλή συγκυρία και να αναχρηματοδοτήσει παλαιότερο χρέος με χαμηλότερα επιτόκια.

Όμως, το σημαντικότερο όφελος για την Ελλάδα από την εξαιρετική συγκυρία στις αγορές είναι ότι ήδη το κόστος δανεισμού του Δημοσίου έχει πέσει αρκετά χαμηλότερα από όσο αναμενόταν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, κάτι που επιτρέπει περισσότερη αισιοδοξία για τις επόμενες αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους (DSA). Με τη σειρά τους, ενδεχόμενες ευνοϊκές αλλαγές στο DSA θα ενισχύσουν τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης, στην προσπάθεια να «χαμηλώσει ο πήχης» του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις