Τέσσερεις εβδομάδες μετά τις επιθέσεις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κολωνίας, η γερμανική κυβέρνηση προχωρεί στην αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί απελάσεων. Το υπουργικό συμβούλιο εξετάζει σχέδιο νόμου που δρομολογεί την απλούστευση των διαδικασιών απέλασης αλλοδαπών που έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις.
Οι αξιόποινες πράξεις και το...καρναβάλι
Το σχέδιο νόμου έγινε επί τη βάσει επεξεργασμένων προτάσεων που κατέθεσαν πριν από δύο εβδομάδες οι υπουργοί Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ και Δικαιοσύνης Χάικο Μάας. Σύμφωνα με τις διατάξεις του, στο εξής η απέλαση αλλοδαπών που έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για άδικη πράξη επισπεύδεται ανεξαρτήτως εάν η ποινή είναι με αναστολή ή πρόκειται για ποινή κράτησης ανηλίκου. Ανάμεσα στις αξιόποινες πράξεις περιλαμβάνονται αδικήματα κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της σεξουαλικής αυτοδιάθεσης, της περιουσίας ή της αντίστασης κατά της αρχής. Στις αξιόποινες πράξεις κατά της περιουσίας, η απέλαση διατάσσεται, όταν το αδίκημα γίνεται κατ΄ εξακολούθηση ή παράλληλα ασκηθεί βία. Σε κάθε περίπτωση το δικαστήριο θα πρέπει να αιτιολογήσει ότι συντρέχει σοβαρός λόγος δημοσίου συμφέροντος για να αποφασίσει την απέλαση.
Στο μεταξύ, στην Κολωνία και στο Ντίσελντορφ, που θεωρούνται προπύργια του καρναβαλιού, η δικαιοσύνη πρόκειται να εκδικάζει υποθέσεις για συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις και υπό προϋποθέσεις με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, Τόμας Κουτσάτι στην εφημερίδα Rheinische Post, οι παραβάτες θα κρατούνται και θα δικάζονται μέσα σε μια εβδομάδα. Στη Βόννη η δημοτική αρχή μοιράζει από σήμερα ενημερωτικά φυλλάδια, στα οποία εξηγεί σε 8 γλώσσες τα ήθη και έθιμα του γερμανικού καρναβαλιού για την «καλύτερη κατανόηση» των όσων γίνονται αυτές τις μέρες .
Περισσότερες γυναίκες και παιδιά στην Ελλάδα
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, την ίδια ώρα για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης ήρθαν στην Ελλάδα τον μήνα Ιανουάριο περισσότερες γυναίκες και παιδιά από ότι άνδρες. Σύμφωνα με δημοσίευμα σε εφημερίδες που ανήκουν στο όμιλο Funke επικαλούμενο έκθεση της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας, η πρωταρχική αιτία αυτής της εξέλιξης οφείλεται στη συνένωση των οικογενειών. Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης το 55% των νέων προσφύγων που ήρθαν στην Ελλάδα τον Ιανουάριο ήταν γυναίκες και ανήλικα παιδιά. Το ίδια διάστημα το 2015 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 27%. Προφανώς οι πρόσφυγες προσπαθούν να φέρουν τις οικογένειές τους πριν εφαρμοστούν οι νέες ρυθμίσεις που καθιστούν πιο δύσκολη τη συνένωση των οικογενειών προσφύγων.
ΕΥΖην
Από κατοικίδιο, οικογένεια: Η επιστήμη για τη μεταμορφωτική σχέση ανθρώπων και σκύλων
Οι σκύλοι, αυτοί οι πιστοί σύντροφοι, έχουν πλέον ξεπεράσει τον ρόλο του «κατοικιδίου». Έχουν γίνει φίλοι, μέλη της οικογένειας, φύλακες και για κάποιους ακόμα και αγαπημένα «παιδι ...