Τράπεζες

Αποδοκιμάζουν οι αγορές το σχέδιο Στουρνάρα για τα «κόκκινα» δάνεια


Χαρακτηρίζεται υπερβολικά περίπλοκο, αμφισβητείται η χρηματοδότησή του από επενδυτές

Αποδοκιμαστικά είναι τα πρώτα σχόλια παραγόντων της διεθνούς αγοράς στο “Bloomberg” για το σχέδιο Στουρνάρα για τη δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, επιβεβαιώνοντας πλήρως τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε σε χθεσινό σχετικό δημοσίευμα του Σin.

Η στάση της αγοράς έναντι του σχεδίου για τη μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων κατά περισσότερα από 40 δισ. ευρώ έχει καθοριστική σημασία για την επιτυχία του, αφού βασίζεται στην παροχή χρηματοδότησης αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ από ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Το σχέδιο Στουρνάρα, που αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα από την Τράπεζα της Ελλάδος την επόμενη Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου, προβλέπει τη δημιουργία μιας ιδιότυπης «κακής τράπεζας», στην οποία οι τράπεζες θα εκχωρήσουν τις μισές αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις που έχουν έναντι του Ελληνικού Δημοσίου και το όχημα ειδικού σκοπού (SPV) θα αντλήσει χρηματοδότηση από την αγορά, με «αντίκρισμα» αυτές τις απαιτήσεις, εκδίδοντας ομόλογα.

Με το κεφάλαιο που θα συγκεντρώσει, το SPV θα αποκτήσει από τις τράπεζες σε τιμές αγοράς δάνεια αξίας (στα βιβλία των τραπεζών) 42-47 δισ. ευρώ, ώστε να μειωθεί περίπου κατά το ήμισυ, μέσα σε μια νύχτα, το στοκ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.

Θεσμικοί επενδυτές εξειδικευμένοι σε τέτοια σύνθετα προϊόντα, όπως θα είναι τα ομόλογα που θα εκδώσει το SPV, η ιδιότυπη «κακή τράπεζα», δείχνουν έντονη δυσπιστία έναντι του σχεδίου Στουρνάρα.

Μιλώντας στο “Bloomberg”, ο Τίμοθι Πουμπελιέ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της γαλλικής Financiere de La Cite, η οποία επενδύει σε ομόλογα συνδεδεμένα με πιστωτικά ιδρύματα, δηλώνει ευθέως: «Θα αγόραζα αυτά τα ομόλογα; Χωρίς αμφιβολία όχι, ακόμη και αν υπήρχε ένα μεγάλο premium νέας έκδοσης. Αυτό που χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες είναι φρέσκο χρήμα. Το να μετακινείς φανταστικό κεφάλαιο (σ.σ.: εννοεί τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις) δεν θα βελτιώσει θεμελιωδώς τη θέση των τραπεζών, ούτε πρόκειται να πείσει τους επενδυτές».

Ανάλογες απόψεις εκφράζει στο “Bloomberg” και ο Ζερόμ Λεγκράς, επικεφαλής αναλυτής της Axiom Alternative Investments και πρώην στέλεχος της ομάδας δομημένων προϊόντων της Societe Generale. «Πρόκειται για μια εξαιρετικά περίπλοκη έκδοση δομημένου προϊόντος, επειδή συνδυάζει περίπλοκα φορολογικά και εποπτικά προβλήματα. Είναι δύσκολο να δεις πώς μπορεί υπάρξει αληθινά μια δυνατότητα να προσελκυστούν επενδυτές», δηλώνει.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, το SPV που θα δημιουργηθεί με βάση τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις και θα εκδώσει ομόλογα, θα πρέπει να αναζητήσει βαθμολογία από οίκους αξιολόγησης, ενώ οι επενδυτές θα πρέπει να μελετήσουν πολλά περίπλοκα φορολογικά θέματα. Η αξία των αναβαλλόμενων απαιτήσεων θα εξαρτηθεί, επίσης, από τη δυνατότητα των τραπεζών να εμφανίσουν κερδοφορία στο μέλλον.

«Μου αρέσουν τα περίπλοκα, δομημένα προϊόντα, αλλά φαίνεται παράξενο να συνδυάζονται στην ίδια οντότητα δύο διαφορετικά προφίλ ρίσκου, δηλαδή το ρίσκο των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (σ.σ.: μπορεί να μην πληρωθούν, εάν οι τράπεζες δεν έχουν αρκετά κέρδη) και το ρίσκο των  μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αισθάνομαι ότι αυτή η συναλλαγή είναι υπερβολικά έξυπνη», τονίζει ο ίδιος.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα