Χρηστικά

Απόφαση-βόμβα για συντάξεις: Το ΣτΕ κόβει τα αναδρομικά!


Τουλάχιστον 1,5 εκατ. συνταξιούχοι δεν θα πάρουν τα αναδρομικά που περίμεναν: Το ΣτΕ ανατρέπει προηγούμενη απόφασή του που προέβλεπε καταβολή αναδρομικών σε όλους για την περίοδο από Ιούνιο 2015 μέχρι σήμερα και με νέα απόφαση της Ολομέλειας ορίζει ότι αναδρομικά θα δοθούν :

  • Μόνον για την περίοδο Ιούνιος 2015- Μάιος 2016, δηλαδή για τους 11 μήνες που μεσολάβησαν ώσπου να ψηφισθεί και να ισχύσει ο νόμος για τις  επίμαχες περικοπές
  • Μόνον στους συνταξιούχους που έχουν ασκήσει αγωγή (και όχι σε όλους που έχουν υποστεί τις περικοπές, όπως προέβλεπη η προηγούμενη απόφαση.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δικαίωσε τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, που είχε καταθέσει αίτηση εκ μέρους της κυβέρνησης, ζητώντας να αλλάξει η προηγούμενη απόφαση, η οποία συνεπαγόταν δημοσιονομική επιβάρυνση της τάξεων των 17 δισ. ευρώ.

Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα”, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε δεκτή με συντριπτική πλειοψηφία την αίτηση του υπουργού Εργασίας. Αναμένεται η έκδοση και η δημοσιοποίηση της απόφασης μέσα στις προσεχείς εβδομάδες.

Σε ανακοίνωση της η  Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) αναφέρει ότι η αίτηση συζητήθηκε στην Ολομέλεια στις 20 Ιανουαρίου και επισημαίνεται ότι με τη νέα απόφαση το ΣτΕ:
- ανέτρεψε την προηγούμενη απόφασή του (2287/2015 ΟλΣτΕ) που είχε επιδικάσει αναδρομικά πολλών ετών στους συνταξιούχους
- έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση
- επιδίκασε αναδρομικά 11 μηνών (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) ΜΟΝΟ στους συνταξιούχους που έχουν ασκήσει αγωγή.

Βρούτσης: Θα δούμε πώς και σε ποιούς

Μιλώντας σήμερα στο ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δηλωσε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δικαστικές αποφασεις που αναμένονται γύρω στο ερχόμενο καλοκαίρι.

Όσον αφορά στο ρυθμό καταβολής των αναδρομικών 11 μηνων (αν θα καταβληθούν σε 3 ή 5 δόσεις, σύμφωνα με σενάρια) και αν θα δοθούν όλους τους συνταξιούχους ή μόνον σε εκείνους που προσέφυγαν στα δικαστήρια, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί επ'αυτού όταν έχει στα χέρια της απόφαση

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα