Καταλυτική επίδραση στην αγορά είχε το σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ετοιμάσει σχέδιο που θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν κατά το ήμισυ τα κόκκινα δάνεια και να βελτιώσουν τους κεφαλαιακούς δείκτες. Οι τραπεζικές μετοχές – που είναι τον τελευταίο καιρό ο αδύναμος κρίκος στο ΧΑ – βρέθηκαν στο επίκεντρο ξαφνικού αγοραστικού ενδιαφέροντος και οι τιμές τους «απογειώθηκαν», δίνοντας ώθηση σε ολόκληρη την αγορά. Ο κλαδικός τους δείκτης πήγε μέχρι +8%, αναθερμαίνοντας τις ελπίδες για ένα κύκλο ανάκαμψης.
Οι προοπτικές όμως φαίνονται αβέβαιες, λόγω της αστάθειας που παρατηρείται στα διεθνή χρηματιστήρια, όπου υπάρχουν ανησυχίες για τις εξελίξεις στα μέτωπα της αντιπαράθεσης Ιταλίας-ΕΕ και του Brexit.
Το σχέδιο της ΤτΕ – αν είναι βάσιμες οι πληροφορίες του Bloomberg – αναμένεται ότι θα βελτιώσει το κλίμα στην ελληνική αγορά και θα καταστήσει περισσότερο αξιόπιστες και επενδυτικά ελκυστικές τις μετοχές των τραπεζών, οι οποίες συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στο ΧΑ.
Σημαντική παράμετρος για την περαιτέρω πορεία θα είναι και η «ετυμηγορία» της MSCI, η οποία θα ανακοινώσει απόψε τις αλλαγές στη σύνθεση των δεικτών της. Οι προσθαφαιρέσεις μετοχών και οι αλλαγές στη στάθμιση θα έχουν σημαντική επίδραση στην πορεία των αντίστοιχων μετοχών, καθώς θα αποτελέσουν οδηγό για κινήσεις κεφαλαίων από funds που ακολουθούν τους συγκεκριμένους δείκτες.
Οι αλλαγές στους δείκτες MSCI
Οι αναλύσεις διεθνών οίκων και οι διαρρέουσες πληροφορίες έχουν δημιουργήσει την εντύπωση ότι πρόκειται να διαγραφεί από τον ελληνικό MSCI η μετοχή της Τρ. Πειραιώς λόγω μικρής κεφαλαιοποίησης, με μικρή πιθανότητα να αφαιρεθούν και άλλες μία ή δύο τραπεζικές μετοχές. Αγνωστο παραμένει αν στις θέσεις των διαγραφόμενων θα τοποθετηθούν άλλοι τίτλοι και πώς θα διαφοροποιηθεί η συμμετοχή (στάθμιση) κάθε μετοχής στον δείκτη.
Επισημαίνεται ότι ο ελληνικός MSCI αποτελείται τώρα από εννέα μετοχές με τις ακόλουθες σταθμίσεις: ΟΤΕ 20,27%, ΟΠΑΠ 15,79%, Alpha Bank 13,47%, Jumbo 10,90%, Motor Oil 10,73%, Eurobank 9,43%, Τιτάν 7,72%, Εθνική Τράπεζα 7,51% και Τρ. Πειραιώς 4,17%.
Τα index funds που ακολουθούν τους δείκτες MSCI προχώρησαν τις τελευταίες μέρες σε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, με βάση τις προβλέψεις για τις αλλαγές που θα επέλθουν στη σύνθεση και τις σταθμίσεις. Οι κινήσεις συνεχίστηκαν σήμερα, λαμβανομένης υπόψη και της πληροφορίας για το σχέδιο της ΤτΕ.
Τα ξένα χαρτοφυλάκια βρίσκονται stand by και για τις εξελίξεις με την Ιταλία, καθώς απόψε εκπνέει η προθεσμία που έχει δώσει η Κομισιόν στην ιταλική κυβέρνηση για να καταθέσει στην Κομισιόν νέο σχέδιο προϋπολογισμού, χωρίς αυξημένα ελλείμματα.
Στο εσωτερικό μέτωπο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη σεναριολογία σχετικά με τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις κοινωνικές παροχές, που μπορεί να επιφέρουν μεγάλη δημοσιονομική επιβάρυνση. Οι δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων δημιουργούν πάντως την εντύπωση ότι για όλα αυτά υπάρχει συναίνεση από πλευράς ΕΕ και δεν πρόκειται να ανακύψει πρόβλημα.
Μετοχές και δείκτες
Επιφυλακτικότητα επικρατεί στην αγορά ελληνικών ομολόγων, όπου εκδηλώθηκαν σήμερα ασθενείς πιέσεις και οι αποδόσεις ανέβηκαν κατά 2 με 3 μονάδες βάσης – του 10ετούς προσέγγισε το 4,44%.
Στο χρηματιστήριο οι δείκτες κινήθηκαν από την αρχή της συνεδρίασης με θετικό πρόσημο και με διακυμάνσεις μικρού εύρους. Μετά τις 13:00, όταν μεταδόθηκε η πληροφορία του Bloomberg για το σχέδιο της ΤτΕ, ο ΓΔ πραγματοποίησε άλμα +1% μέσα σε ένα λεπτό. Ο τραπεζικός δείκτης εκτοξεύθηκε από το +1,40% στο +5,80% και εν συνεχεία στο +8%. Η αλλαγή κλίματος βοήθησε να ανακάμψουν όλα τα blue chips και να ενισχυθούν πολλές μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Οι ρευστοποιήσεις ενδοσυνεδριακών κερδών περιόρισαν τα κέρδη. Όμως η τελική εικόνα της αγοράς είναι ιδιαίτερα θετική, δημιουργώντας προσδοκίες για τη συνέχεια.
Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε με κέρδη 1,39% στις 644 μονάδες και βρίσκεται πλέον στη ζώνη όπου θα τεθεί σε δοκιμασία η δυναμική της αγοράς.
Ο FTASE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,40% στις 1.698,31 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +8,03% και τερμάτισε +5,35%. Επικεφαλής της κούρσας η Eurobank (+8,93%). Εθνική +5,5%, Alpha +3,9%, Attica +2,7%, Πειραιώς +1,8%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Σαράντης +4,7% (λόγω υψηλών επιδόσεων 9μήνου), Aegean +3,6%, Βιοχάλκο και ΕΧΑΕ +3%. ΔΕΗ +2,6%, Μυτιληναίος +1,9%.
Ενδεικτικό της δυναμικής της αγοράς είναι το ότι με αρνητικό πρόσημο έκλεσιε μόνο μία μετοχή υψηλής κεφαλαιοποίησης (Τιτάν -1,3%)