Διεθνή

Αποκάλυψη: Το σχέδιο των ΗΠΑ για την Ουκρανία – Συνεκμετάλλευση πόρων και εγγυήσεις άμυνας


Τι περιλαμβάνει το σχέδιο συμφωνίας που προσφέρει η Ουάσιγκτον στο Κίεβο

Εγγυήσεις για την άμυνα και την ασφάλεια της Ουκρανίας με αντάλλαγμα τη συνδιαχείριση των φυσικών της πόρων μέσω ενός "Επενδυτικού Ταμείου Ανασυγκρότησης”, είναι έτοιμες να προτείνουν οι ΗΠΑ στο Κίεβο. 

Η κυβέρνηση Τραμπ επιθυμεί διακαώς να απλώσει αμερικανικό χέρι στις σπάνιες γαίες και τον ορυκτό πλούτο των Ουκρανών, παίζοντας το χαρτί της…προστασίας.

Το σχέδιο συμφωνίας που αποκαλύπτει σήμερα το Euronews, προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν 100% τον έλεγχο των οικονομικών του ταμείου και θα το συνδιαχειρίζονται από κοινού με την Ουκρανία "για να προωθήσουν την οικονομική αξία που συνδέεται με τους πόρους της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των ορυκτών πόρων, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς και των υποδομών και των λιμένων, μέχρις ότου το ταμείο καταστεί πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενο".

Το ταμείο θα λειτουργεί κατά την περίοδο της ανασυγκρότησης της χώρας και μέχρι την επιστροφή του ΑΕΠ της Ουκρανίας στο επίπεδο του 2021, σύμφωνα με το σχέδιο. Η συνεισφορά της ουκρανικής κυβέρνησης στο ταμείο θα φτάνει στο 50% και από το ποσοστό θα αφαιρούνται τα λειτουργικά έξοδα.

Προβλέπεται επίσης αύξηση της συνεισφοράς στο 66% σε περίπτωση επιστροφής εδαφών που κατέχονται σήμερα από την Ρωσία. Οι συνεισφορές της Ουκρανίας στο ταμείο θα συνεχιστούν "έως ότου φτάσουν το ποσό των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων" σύμφωνα με το έγγραφο.

Η συμφωνία για το ταμείο "θα προβλέπει ξεχωριστά ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα συνεισφέρει επιπλέον στο ταμείο ένα ποσό ίσο με το διπλάσιο του ποσού που οι ΗΠΑ παρέχουν στην Ουκρανία μετά την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας", αναφέρει το έγγραφο.

"Για τον σκοπό αυτό, οι [ΗΠΑ] προτίθενται να παράσχουν μια μακροπρόθεσμη οικονομική δέσμευση για την ανάπτυξη μιας σταθερής και οικονομικά ευημερούσας Ουκρανίας", αναφέρει το έγγραφο.

Το σχέδιο εγγράφου που αποκαλύπτει το Euronews έχει ημερομηνία 21 Φεβρουαρίου 2025, αλλά η πηγή ανέφερε ότι σκοπός ήταν να εγκριθεί το έγγραφο αυτή την Τετάρτη (26 Φεβρουαρίου), "χωρίς διαφοροποιήσεις".

Ούτε η κυβέρνηση της Ουκρανίας ούτε των ΗΠΑ απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό του σχεδίου συμφωνίας κατά τη στιγμή της δημοσίευσης.

"Πυρετός" διαπραγματεύσεων - Η ευρωπαϊκή αντιπρόταση

Οι σχέσεις μεταξύ της Ουκρανίας και των ΗΠΑ έχουν ψυχρανθεί από τότε που ο επανεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άρχισε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου απευθείας με τις ρωσικές αρχές, παραγκωνίζοντας τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και αναφερόμενος σε αυτόν ως «δικτάτορα» την περασμένη εβδομάδα.

Αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κίρ Στάμερ και ο απερχόμενος καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, υπερασπίστηκαν τον Ζελένσκι, μετά τα σχόλια Τραμπ.

Την ίδια ώρα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου ζητώντας άμεση υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας για την Ουκρανία, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον Βρετανό πρωθυπουργό που αναμένεται να φτάσει την Πέμπτη στη Ουάσινγκτον.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια απρόσμενη εξέλιξη, προσέφερε τη δική της συμφωνία για τις σπάνιες γαίες στην Ουκρανία. Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Βιομηχανική Στρατηγική Stéphane Séjourné είπε ότι είχε υποβάλει την ευρωπαική πρόταση σε Ουκρανούς αξιωματούχους. «Είκοσι ένα από τα 30 κρίσιμα υλικά που χρειάζεται η Ευρώπη μπορούν να παρασχεθούν από την Ουκρανία σε μια αμοιβαία συνεργασία», δήλωσε ο Séjourné, σύμφωνα με το AFP. Και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η προστιθέμενη αξία που προσφέρει η Ευρώπη είναι ότι δεν θα απαιτήσουμε ποτέ μια συμφωνία που δεν είναι αμοιβαία επωφελής».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα