Αγορές

Απώλειες σχεδόν 1% στις αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Moderna για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της COVID-19 κατά του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς ο ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπανσέλ στους Financial Times δήλωσε πως «δεν υπάρχει περιοχή όπου η αποτελεσματικότητα των εμβολίων να είναι στο ίδιο επίπεδο με εκείνο που είχαμε με τη Delta» και πρόσθεσε ότι «Πιστεύω ότι θα υπάρξει μια σημαντική πτώση. Απλώς δεν ξέρω πόσο γιατί πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους μίλησα… λένε ‘αυτό δεν θα είναι καλό». Ο Μπανσέλ πρόσθεσε ότι ο υψηλός αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεϊνική ακίδα που παρουσιάζει ο ιός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, σημαίνει ότι είναι πιθανό η υφιστάμενη παραγωγή εμβολίων να χρειαστεί να τροποποιηθεί. Ο ίδιος είχε δηλώσει χθες στο CNBC ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες έως ότου ξεκινήσει η αποστολή των νέων εμβολίων κατά της μετάλλαξης Ομικρον.

Σε νέο επίπεδο-ρεκόρ ανήλθε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το Νοέμβριο, που αποδίδεται στο αυξημένο ενεργειακό κόστος, σύμφνα με τα στοιχεία της Eurostat. Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο στο 4,9% τον Νοέμβριο, μακράν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών, από το 4,1% τον προηγούμενο μήνα και από τοι 4,5% που ανέμεναν οι αναλυτές. Οι ενεργειακές τιμές αυξήθηκαν 27% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς οι τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν αλλά ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά, ήταν υψηλότερα του 2%, υποδηλώνοντας ταχεία άνοδο των υποκείμενων πιέσεων στις τιμές. Αν και ο πληθωρισμός είναι υπερδιπλάσιος του στόχου που έχει θέσει η ΕΚΤ, είναι απίθανο να προχωρήσει σε κάποια ενέργεια, ακόμη και αν τα δεδομένα είναι δυσάρεστα και θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολιτικές πιέσεις στην ΕΚΤ για να περιορίσει την αύξηση των τιμών. Η ΕΚΤ έχει εδώ και καιρό υποστηρίξει ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι προσωρινή, και προκαλείται από μια σειρά έκτακτων παραγόντων και θα υποχωρήσει με την πάροδο του χρόνου. Επομένως, η λήψη δράσης θα ήταν αντιπαραγωγική καθώς θα εμπόδιζε την οικονομική ανάπτυξη όταν ο πληθωρισμός υποχωρήσει από μόνος του. Καθώς κάποια μέλη της ΕΚΤ έχουν προειδοποιήσει ότι ο υψηλός πληθωρισμός, αν και προσωρινός, θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση των μισθών, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο επικεφαλής οικονομολόγος Philip Lane, έχουν απορρίψει αυτό το επιχείρημα, λέγοντας ότι η αύξηση των μισθών παραμένει αναιμική και δεν υπάρχει ένδειξη ότι οι επιχειρήσεις αλλάζουν εύκολα συμπεριφορά. Πραγματικά, η ΕΚΤ έχει υποσχεθεί συνεχή ώθηση με αγορές ομολόγων και χαμηλά επιτόκια σε πόλη τη διάρκεια του 2022, παρόλο που πολλές κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο ήδη προχωρούν σε σύσφιξη της πολιτικής. Άνοδο σημείωσαν επίσης οι υποκείμενες τιμές που δεν περιλαμβάνουν τα τρόφιμα και την ενέργεια. Ο πληθωρισμός εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων και ένα πιο περιορισμένο μέτρο που αποκλείει προϊόντα αλκοόλ και καπνού, αυξήθηκαν 2,6%, έναντι προσδοκιών για 2,3%.

Ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ θεωρεί ότι η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 και η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον εγκυμονούν κινδύνους για την απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα, αυξάνοντας ταυτόχρονα την αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό. Ο Πάουελ, η θητεία του οποίου στη Fed αναμένεται να ανανεωθεί, μετά την εισήγηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κρίνει επίσης ότι «όπως φαίνεται οι παράγοντες που ωθούν προς τα επάνω τον πληθωρισμό θα επιμείνουν και την επόμενη χρονιά». Οι εκτιμήσεις αυτές αναφέρονται στην ομιλία που πρόκειται να εκφωνήσει ο Πάουελ αύριο το πρωί ενώπιον της Επιτροπής της Γερουσίας που είναι αρμόδια για θέματα τραπεζών. Αποσπάσματα της ομιλίας δόθηκαν στη δημοσιότητα απόψε.

Η ιταλική οικονομία αναπτύχθηκε 2,6% στο γ΄ τρίμηνο έναντι των τριών προηγουμένων μηνών, κυρίως λόγω των ισχυρών καταναλωτικών δαπανών, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Istat, επιβεβαιώνοντας τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου αναθεωρήθηκε ελαφρώς ανοδικά στο 3,9% από το 3,8% της αρχικής εκτίμησης στις 29 Οκτωβρίου. Τα στοιχεία του ΑΕΠ δείχνουν ευρεία ανάπτυξη, με τις καταναλωτικές δαπάνες να συμβάλουν κατά 1,7% στη συνολική αύξηση τριμήνου, και οι καθαρές εξαγωγές να συμβάλουν κατά 0,5%.

Στο 5,3% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία τον Νοέμβριο, οριακά χαμηλότερα κατά 0,1 σε σύγκριση με το αναθεωρημένο του προηγούμενου μήνα και σύμφωνα με τις προσδοκίες των αναλυτών, όπως ενημέρωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης σε έκθεση που εξέδωσε την Τρίτη. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 34.000 σε μηνιαία βάση, ξεπερνώντας τις προβλέψεις. Ετσι, ο αριθμός των κατοίκων χωρίς απασχόληση μειώθηκε στα 2,317 εκατ. από 2,377 εκατ. που είχαν καταγραφεί τον Οκτώβριο.

Οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία, αυξήθηκαν 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με τον ετήσιο πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 3,4%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2008.

Ανέκαμψε η μεταποίηση στην Κίνα το Νοέμβριο, σταματώντας σε μια δίμηνη συρρίκνωση που ήρθε ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης. Ο ΡΜΙ σημείωσε άνοδο στις 50,1 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 49,2 μονάδες τον Οκτώβριο.Τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τις εκτιμήσεις για 49,6 μονάδες, και υπερέβησαν το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από την ύφεση. Ο επίσημος μεταποιητικός ΡΜΙ υποχώρησε χαμηλότερα των 50 μονάδων τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο εξαιτίας ενεργειακής κρίση, η οποία ώθησε το Πεκίνο να παρέμβει για να αυξήσει την παραγωγή άνθρακα και να επιβάλει ανώτατο όριο τιμών στον άνθρακα.

Το εμπόριο προϊόντων μεταξύ της Κίνας και της Αφρικής κατέγραψε ετήσια αύξηση 27,4% στα 1,34 τρισεκατομμύρια γουάν (209,7 δισεκατομμύρια δολάρια) την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, όπως έδειξαν χθες, τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων στην Κίνα.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 464.37 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 0.61%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,059.35 μονάδες, με πτώση 1.22%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,054.8 μονάδες, πέφτοντας 0.78%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,096.54 μονάδες, με βουτιά 1.21%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,721.16 μονάδες, διολίσθησε κατά 0.81%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 25,803 μονάδες, με απώλειες 0.92%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,309.5 μονάδες, χάνοντας 1.72%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις