Χρηστικά

Αποζημιώσεις για καμένα σπίτια, ενισχύσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις


Δέσμη μέτρων προανήγγειλε ο ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρας

Πακέτο μέτρων για τη στήριξη πυρόπληκτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την αποκατάσταση ζημιών στις πυρόπληκτες περιοχές έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση. Πρώτος στόχος η άμεση ανακούφιση των πληγέντων και  η αντιμετώπιση των αναγκών που έχουν προκύψει από την καταστροφή χιλιάδων σπιτιών, παραγωγικών εγκαταστάσεων, αγροτικών εκμεταλλεύσεων και υποδομών.

Τα μέτρα προανήγγειλε σήμερα o ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας και θα τα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τις επόμενες μέρες. Οπως δήλωσε ο υπουργός  Οικονομιών μιλώντας στην ΕΡΤ1, έχει δημιουργηθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος και υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια, που θα κατανεμηθούν σύμφωνα με τις διαπιστούμενες ανάγκες.

Αμεσα θα δοθούν προκαταβολές έναντι μελλοντικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων, που το ύψος τους θα καθοριστεί κατά περίπτωση και κατά δικαιούχο, μετά από λεπτομερή καταγραφή των ζημιών. Τα κονδύλια θα διατεθούν άμεσα και στην τοπική αυτοδιοίκηση, για την αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές.

Οπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, πέραν της άμεσης ενίσχυσης 600 ευρώ ανα νοικοκυριό και των 6.000 για καταστραφείσα οικοσκευή, θα δοθούν:

  • Επιδοτήσεις και οικονομικές ενισχύσεις για την αποκατάσταση-ανακατασκευή σπιτιών που κάηκαν στις πυρκαγιές, ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Η ενίσχυση θα καλύπτει το 80% της δαπάνης, ενώ το υπόλοιπο 20% θα είναι δάνειο
  • Οικονομικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις των περιοχών που υπέτησαν μεγάλες ζημίες από πυρκαγι
  • Επιχορηγήσεις για αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων
  • Κονδύλια στην τοπική αυτοδιοίκηση για αποκατάσταση ζημιών σε πάσης φύσεως υποδομές

Η καταγραφή των ζημιών σε κατοικίες, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα ξεκινήσει άμεσα, με τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι πυρόπληκτοι θα πάρουν άμεσα προκαταβολές. Μετά την πλήρη καταγραφή των ζημιών θα καθοριστεί το ποσό που δικαιούνται και θα τους καταβληθεί η διαφορά.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης