Πολιτική

Άραβες θέλουν να ρυμουλκήσουν στα ΗΑΕ παγόβουνο από την Ανταρκτική!


 Απίστευτο και όμως αληθινό! Εταιρεία αραβικών και ξένων συμφερόντων με έδρα το Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σχεδιάζει να κουβαλήσει όχι ένα αλλά περισσότερα παγόβουνα στην ακτή της χώρας με σκοπό να τροφοδοτήσει τους διψασμένους κατοίκους της χώρας με δισεκατομμύρια λίτρα φρέσκου νερού.

Αυτό ακριβώς είναι το φιλόδοξο – αν όχι ανήκουστο – σχέδιο μιας εταιρείας στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία σχεδιάζει να κουβαλήσει όχι ένα αλλά περισσότερα παγόβουνα στην ακτή της χώρας, κάτι που -αν όντως γίνει- θα τροφοδοτήσει τους διψασμένους κατοίκους της χώρας με δισεκατομμύρια λίτρα φρέσκου νερού.

Ένα μέσο παγόβουνο περιέχει περίπου 80 δισεκατομμύρια λίτρα νερού. Ένα μόνο παγόβουνο εκτιμάται ότι θα ήταν αρκετό για να έχουν νερό ένα εκατομμύριο άνθρωποι επί πέντε χρόνια. Χρειάζεται αρκετό χρόνο να λιώσει, καθώς το 80% βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του νερού, ενώ το επιφανειακό τμήμα του αντανακλά πίσω στο διάστημα τις ακτίνες του ήλιου.

Τα Εμιράτα είναι μία από τις πιο άνυδρες χώρες στον κόσμο, καθώς δέχεται λιγότερα από δέκα εκατοστά βροχής ετησίως. Από την άλλη, καταναλώνουν υπερδιπλάσιο νερό από τον μέσο παγκόσμιο όρο κατανάλωσης.

Επιπλέον, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ξηρασίας και λειψυδρίας μέσα στις επόμενες δεκαετίες λόγω της κλιματικής αλλαγής. Γι' αυτό, αναζητούν λύσεις και, κάπως έτσι, σύμφωνα με τις βρετανικές «Ιντιπέντεντ» και «Ντέιλι Μέιλ», τούς ήρθε η ιδέα να κουβαλήσουν ακόμη και παγόβουνα από απόσταση 8.800 χιλιομέτρων.

Η αραβική εταιρεία έχει βάλει στο μάτι παγόβουνα που υπάρχουν γύρω από τη νήσο Χερντ, περίπου 1.000 χιλιόμετρα από την ακτή της Ανταρκτικής. Όταν το πρώτο παγόβουνο φθάσει στην ακτή των Εμιράτων, σε μια ειδική εγκατάσταση, θα αρχίσει η απορρόφηση του νερού του. Μεγάλα κομμάτια του παγόβουνου θα αποκόπτονται σταδιακά και θα τοποθετούνται σε ειδικές δεξαμενές, όπου θα υφίστανται επεξεργασία και φιλτράρισμα (αν και το νερό του θεωρείται το πιο «παρθένο» στον κόσμο).

Αν όλα πάνε καλά, το σχέδιο μπορεί να αρχίσει να τίθεται σε εφαρμογή εντός του 2018. Σύμφωνα με την εταιρεία, στελέχη της έχουν ήδη κάνει τη θαλάσσια διαδρομή Ανταρκτική-Εμιράτα και έχουν προσομοιώσει τη θαλάσσια μεταφορά, την οποία θεωρούν εφικτή από τεχνική και οικονομική πλευρά.

Μάλιστα, πιστεύουν ότι, εκτός από την ύδρευση και την άρδευση, το όλο σχέδιο, που έχει την ονομασία «UAE Iceberg Project», θα ωφελήσει επίσης τον τουρισμό αλλά και τον καιρό της χώρας, δροσίζοντάς την μέσα από τη δημιουργία ενός πιο υγρού τοπικού μικρο-κλίματος. Όλα αυτά τα σχέδια βέβαια μένει να αποδειχθούν και στην πράξη.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις