Διεθνή

Αραβική διάσκεψη για τη Γάζα- Οι προτάσεις και τα σενάρια


Διάσκεψη αραβικών κρατών με αντικείμενο την Γάζα διοργανώνεται αύριο Παρασκευή στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.Στόχος των αραβικών κυβερνήσεων που θα συμμετάσχουν είναι η διαμόρφωση μίας κοινής γραμμής ως απάντηση  στα σχέδια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει τον πληθυσμό της Γάζας στην Ιορδανία και στην Αίγυπτο και να την μετατρέψει σε τουριστική  ζώνη.

Στην σύνοδο θα συμμετάσχουν οι έξι μοναρχίες του κόλπου (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Ομάν, Μπαχρέιν) καθώς επίσης η Αίγυπτος και η Ιορδανία

"Αυτή η σύνοδος θα είναι αναμφίβολα η πιο σημαντική για τον αραβικό κόσμο και την παλαιστινιακή υπόθεση εδώ και δεκαετίες", δήλωσε ο ειδικός για τη σαουδαραβική εξωτερική πολιτική,  Ομέρ Καρίμ του πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.

Το σχέδιο του αμερικανού προέδρου, που είπε πως θέλει να μετατρέψει τον παραθαλάσσιο θύλακο σε "Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής", έκανε τις ηγεσίες πολλών χωρών να αντιδράσουν.

Παράλληλα, η ισραηλινή ηγεσία επιδοκιμάζει το σχέδιο, επειδή θεωρεί οτι με αυτόν τον τρόπο θα αποδυναμωθούν οι  τρομοκρατικές ομάδες που δρούν  στην Παλαιστίνη και  ωθούν τον τοπικό πληθυσμό σε βίαιες πράξεις.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον στις αρχές Φεβρουαρίου, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ επίσης αναφέρθηκε σε αιγυπτιακό σχέδιο που θα συζητηθεί στη σύνοδο.

Οι αιγυπτιακές αρχές δεν έχουν αναφερθεί στο σχέδιο αυτό.
Όμως, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Χεγκάζι, μέλος του αιγυπτιακού συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων, προβλέπει τρεις φάσεις διάρκειας ως και πέντε ετών για τη Λωρίδα της Γάζας.

"Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης, έξι μηνών (...) βαριά μηχανήματα θα απομακρύνουν τα συντρίμμια. 
Θα οριστούν τρεις ασφαλείς ζώνες όπου θα μετεγκατασταθούν προσωρινά οι εκτοπισμένοι", εξηγεί ο πρώην διπλωμάτης.

Θα παραδοθούν "λυόμενα σπίτια", προσθέτει.

Η δεύτερη φάση θα απαιτήσει να οργανωθεί "διεθνής διάσκεψη για την ανοικοδόμηση" του παλαιστινιακού θύλακα, ιδίως τον υποδομών — της ύδρευσης, της ηλεκτροδότησης και των τηλεπικοινωνιών, διευκρινίζει.

Και η τρίτη θα έχει σκοπό να "ξαναρχίσει πολιτική διαδικασία ενόψει της λύσης των δυο κρατών" για να επιλυθεί η ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη.

"Σε τελευταία ανάλυση, η μεγαλύτερη πρόκληση του αιγυπτιακού σχεδίου είναι η χρηματοδότηση", τόνισε Αραβας διπλωμάτης στο Γαλλικό πρακτορείο.

"Κάποιες χώρες όπως το Κουβέιτ θα δώσουν κεφάλαια, πιθανόν για ανθρωπιστικούς λόγους. Ομως άλλα κράτη του Κόλπου θα θέσουν συγκεκριμένους όρους" προτού να προχωρήσουν στην αποδέσμευση οποιουδήποτε ποσού.

Όσον αφορά την μελλοντική παλαιστινιακή κυβέρνηση, αναλυτές εκτιμούν οτι θα είναι ουδέτερη και δεν θα συνδέεται με κάποιο κόμμα,

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα