Τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το πρόγραμμα "Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή" ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Στο πρόγραμμα προβλέπεται ότι θα ενταχθούν 350.000 νοικοκυριά. Αφορά την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών και πιο συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών με νέα. Οι παλαιές συσκευές θα πρέπει να λειτουργούν, ενώ η επιδότηση θα κυμανθεί από 35% έως 50% ανάλογα με το εισόδημα του επιδοτούμενου.
Δεν υπάρχει πλαφόν ή όριο, απλά η επιδότηση έχει να κάνει με το εισόδημα, άρα όσο πιο μεγάλο μειώνεται η επιδότηση και όσο πιο αδύναμος, αυξάνεται η επιδότηση".
Εάν η συμμετοχή είναι μεγάλη και οι αιτήσεις ξεπεράσουν τις 350.000 ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει επιπλέον πόρους ώστε και οι υπόλοιποι να μπορέσουν να αλλάξουν τις συσκευές τους.
Τι προβλέπει το πρόγραμμα
Τα βασικά σημεία του προγράμματος συνοψίζονται ως εξής:
• Τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και τρεις (3) ηλεκτρικές συσκευές.
• Από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν 200.000 νοικοκυριά.
• Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα. Για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα ισχύσουν κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, με το ετήσιο εισόδημα να αποτελεί το σημαντικότερο από αυτά. Προτεραιότητα θα δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και σε πολύτεκνους.
• Εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 ενεργοβόρες συσκευές.
• Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχει το κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 KWh τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση, έως και 5.000 KWh τον χρόνο, αναμένεται να πετύχει έως και 25% εξοικονόμηση ενέργειας. Στις περιπτώσεις μεγαλύτερης χρήσης, το ποσοστό μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 40%.
• Από την εξοικονόμηση αυτή, εκτιμάται ότι οι πολίτες θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τους από 150 έως 300 ευρώ τον χρόνο.
Αίτηση με κωδικούς Taxisnet και ΑΦΜ
Όταν ανοίξει τις επόμενες ημέρες η ηλεκτρονική πλατφόρμα, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση για το πρόγραμμα με τους προσωπικούς τους κωδικούς TaxisNet.
Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, θα χρειάζεται και το ΑΦΜ. Ο ενδιαφερόμενος, είτε μόνος του, είτε μέσω του λογιστή του θα μπορεί να δηλώσει ποιες συσκευές θέλει να αντικαταστήσει.
Ο «κόφτης»
Απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρετε την επιδότηση είναι μία: Θα πρέπει η παλιά συσκευή που θέλετε να αντικαταστήσετε να λειτουργεί. Για παράδειγμα, αν έχετε ένα ένα παλιό air condition ή μια πολύ παλιά ηλεκτρική κουζίνα που είναι εκτός λειτουργίας, δεν θα μπορείτε να κάνετε αίτηση.
Πώς θα δίνεται η επιδότηση
Η επιδότηση δεν αναμένεται να είναι με πίστωση χρηματικού ποσού, αλλά με έκπτωση 30% έως 50%, η οποία θα αφαιρείται στο κατάστημα με την αγορά. Θα μπορείτε ελεύθερα να επιλέξετε όποια συσκευή επιθυμείτε, απλά θα πρέπει να πληροί κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας.
ρήτρα αναπροσαρμογής
Παράλληλα ο Σκρέκας ανέφερε: "Δεν τίθεται θέμα εφαρμογής ή μη εφαρμογής. Θα εφαρμοστεί. Η ρήτρα αναπροσαρμογής θα ανασταλεί, οι λογαριασμοί στους καταναλωτές θα έρθουν χαμηλότεροι και αυτό έχει σημασία. Τελικά να έρθει ένας λογαριασμός που να έχει μια τιμή μια αξία που να είναι προσιτή".
Πρόσθεσε ότι το σχέδιο που η κυβέρνηση θα καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εβδομάδα που μας έρχεται, προσδιορίζει έναν νέο μηχανισμό, που αποσυνδέει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας με του φυσικού αερίου, στην οποία και οφείλεται επί της ουσίας η "έκρηξη" στις τιμές.
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εκμηδενίσει ένα πρόβλημα από μόνη της αλλά απορροφά ένα μεγάλο μέρος των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Απορροφά το 85% της αύξησης για τις κατοικίες κύριες και μη κύριες και το 82% για 1.250.000 μικρομεσαίους επιχειρηματίες και το 90-95% των αγροτών.
"Από την 1η Ιουλίου προχωράμε σε μια μεγάλη θεσμική αλλαγή. Βάζουμε επί της ουσίας ένα πλαφόν στη χονδρική και επιπλέον από αυτό ερχόμαστε και βάζουμε με επιπλέον επιδοτήσεις και ένα πλαφόν και στη λιανική. Και για όσο διάστημα λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής", σημείωσε.