Οικονομία

“Ασφαιρη” αναβάθμιση και επενδυτική βαθμίδα- Τι θα γίνει στις αγορές


Ενώ η προοπτική αναβάθμισης της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα συντηρεί προσδοκίες στο χρηματιστήριο και στην αγορά ελληνικών ομολόγων, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, οι τράπεζες και πολλοί αναλυτές προτιμούν να κάνουν... υπομονή, εκτιμώντας  ότι ο μεγάλος στόχος θα επιτευχθεί τον Οκτώβριο, με την “ετυμηγορία” της  Standard and Poor’s   .

Ενδέχεται να προηγηθεί οι καναδικός οίκος DBRS, που θα ανοίξει τον κύκλο φθινοπωρινών αξιολογήσεων στις 8 Σεπτεμβρίου.

Ακόμη πιο νωρίς, στις 4 Αυγούστου, θα έχουμε πιθανότατα την πρώτη αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα, από τον γερμανικό οίκο Scope. Θα είναι όμως “άσφαιρη” - και τυπικά ως “μη υπάρχουσα”, καθώς η Scope δεν αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ και οι αξιολογήσεις της δεν λαμβάνονται τυπικά υπόψιν.
  Εντούτοις, η “ετυμηγορία” του γερμανικού οίκου θα έχει σημαντική επίδραση στις αγορές, καθώς θα εκληφθεί ως προοίμιο αναβαθμίσεων της χώρας και απόδοσης επενδυτικής βαθμίδας από τους “αναγνωρισμένους” οίκους

Με την "υπογραφή" της S&P

Εν τέλει, η απόφαση της S&P είναι αυτή που - λόγω κύρους και “ειδικού βάρους” του συγκεκριμένου οίκου - θα αποτελέσει επίσημη αναγνώριση και επιστέγασμα της καλής πορείας και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.
  Θα έχει λοιπόν ανάλογο αντίκτυπο στις αγορές, διαλύοντας και τα τελευταία ίχνη σκεπτικισμού και επιφυλακτικότητας της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.

Τα αποτελέσματα θα φανούν στο χρηματιστήριο και στην αγορά ελληνικών κρατικών χρεογράφων – όπως και στην αγορά εταιρικών ομολογιακών εκδόσεων. Δεν θα είναι όμως θεαματικά, καθώς οι αγορές έχουν αρχίσει ήδη να προεξοφλούν την αναβάθμιση και μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουν κάνει πολλά ακόμη βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

 Η αντίδραση των αγορών

 Στο χρηματιστήριο, η προοπτική επενδυτικής βαθμίδας είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που διαμορφώνουν την ανοδική δυναμική μετά τις εκλογές – σε συνδυασμό βέβαια με τις οικονομικές επιδόσεις και τις προοπτικές των εισηγμένων εταιρειών.

Η δυναμική αυτή αναμένεται ότι θα διατηρηθεί, καθώς θα συνεχιστεί  και θα επιταχυνθεί η εισροή διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων. Εντυπωσιακές εξελίξεις – με αθρόες εισροές χρήματος και ράλι τιμών των μετοχών - δεν αναμένονται, αν και σε τέτοιες περιπτώσεις η αγορά οδηγείται συνήθως σε πρόσκαιρες “υπερβολές”, τις οποίες αναπόφευκτα ακολουθούν ανάλογες διορθώσεις.

Θετική επίδραση χωρίς εντυπωσιακά αποτελέσματα αναμένεται και στην αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων. Οι τοποθετήσεις διεθνών επενδυτών θα αυξηθούν, αλλά δεν πρόκειται να δημιουργηθεί πρόσθετη ζήτηση που θα ανέβαζε τις τιμές, ρίχνοντας αντιστοίχως τις αποδόσεις.

Οι νέες τοποθετήσεις απλώς θα αντισταθμίσουν  το χρήμα που έριχνε μέχρι τώρα η ΕΚΤ στα ελληνικά χρεόγραφα στα πλαίσια του “πανδημικού” προγράμματος- παραβιάζοντας μάλιστα και τα κριτήρια που η ίδια είχε θέσει (και τα οποία τα ελληνικά ομόλογα δεν πληρούσαν...).

Το πρόγραμμα αυτό θα σταματήσει στο τέλος του έτους – ενδεχομένως και νωρίτερα – καθώς εξέλιπαν οι λόγοι που το είχαν υπαγορεύσει. Την ΕΚΤ θα υποκαταστήσουν λοιπόν τα διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα συνεχίσουν να πέφτουν με αργό ρυθμό – εφ' όσον βέβαια δεν υπάρξουν απρόβλεπτες δυσμενείς εξελίξεις στις διεθνείς χρηματαγορές, με νέες αυξήσεις επιτοκίων και νέα γενικευμένη άνοδος του κόστους χρήματος.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα