Εξοπλιστικό πλάνο «μαμούθ» αξίας 25 δισ.ευρώ με στόχο την θωράκιση της άμυνας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. Σημείο αναφοράς στο θηριώδες εξοπλιστικό project είναι η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στα νέα προγράμματα.
Η κεντρική φιλοσοφία που διαπνέει τη νέα εποχή στα εξοπλιστικά προγράμματα είναι η ενεργός εμπλοκή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην υλοποίησή τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά πως "η συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας αποτελεί απαράβατο όρο και για κάθε νέο πρόγραμμα".
Σημείο αναφοράς της νέας εποχής εξοπλιστικών προγραμμάτων για τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών. Μη επανδρωμένα οχήματα, περιπλανώμενα πυρομαχικά, συστηματικότατη αξιοποίηση της ΑΙ και έμφαση στην κυβερνοάμυνα, εισέρχονται στον δομικό πυρήνα λειτουργίας των ΕΔ.
Στον σχεδιασμό που αφορά της αμυντική θωράκιση της χώρας ξεχωρίζει ο νέος αντιαεροπορικός-drone θόλος που θα φέρει το όνομα «Ασπίδα του Αχιλλέα» και θα καλύπτει πέντε νευραλγικά αμυντικά σημεία της ελληνικής επικράτειας.
Χωρίς υπερβολές παρά τη ρήτρα διαφυγής
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε με νόημα ότι «ανεξαρτήτως των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων, αυτή η δημοσιονομική ευελιξία δεν θα γίνει αφορμή για υπερβολές, γιατί μεταξύ άλλων οι αγορές μάς παρακολουθούν και μας κρίνουν συνεχώς». Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ταμείο safe, ύψους 150 δισ. ευρώ, επέμεινε ωστόσο ότι η ΕΕ οφείλει να εξετάσει τη δημιουργία ενός ταμείου για τη χρηματοδότηση έργων κοινής αμυντικής ωφέλειας και στο σημείο αυτό αφού επικαλέστηκε τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο πρόγραμμα Rearm Europe διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ποιοι είναι πατριώτες στα λόγια και ποιοι πατριώτες στην πράξη.
Οι αυξήσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων
Παρεμβαίνοντας, δε και στην πρόσφατη συζήτηση για τις αυξήσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τη δυνητική τους επέκταση στους υπόλοιπους ενστόλους ο πρωθυπουργός σημείωσε με νόημα ότι «για πρώτη φορά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μας είδαν αυξήσεις στο μισθό και τα επιδόματα τους. Αυτό, που παρουσιάστηκε προσφάτως είναι κατ' ουσίαν μία διαφορετική φιλοσοφία, καθώς αποσυνδέεται το βαθμολόγιο από το μισθολόγιο, ώστε μεταξύ άλλων να προσελκύσουμε νέα στελέχη στις ΕΔ, για αυτό και έγιναν τώρα οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις, ώστε να προλάβουμε τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών».
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως αυτές οι αυξήσεις δίδονται σε τρεις φάσεις και διεμήνυσε ότι «σε όσους εξέφρασαν δικαιολογημένο προβληματισμό τονίζω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει τη διαχρονική μας στήριξη όχι μόνο στα σώματα ασφαλείας, αλλά συνολικά στην κοινωνία και σε κάθε ξεχωριστή κατηγορία, κάτι που θα φανεί με βεβαιότητα και στις οικονομικές επιλογές που θα αναπτύξουμε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Πάντως, θα παραμείνουμε υπεύθυνοι, αυτή η κυβέρνηση δεν θα υποταχθεί σε ένα καταστροφικό σπιράλ παροχολογίας. Η δημοσιονομική υπευθυνότητα δεν θα τεθεί σε αμφισβήτηση, θα κάνουμε τα δέοντα τη σωστή ώρα και με την υπευθυνότητα που μας διακρίνει».
Εντός του 2025 παραδίδεται η πρώτη φρεγάτα Belharra
O Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η σημερινή εικόνα των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει καμία σχέση με αυτή, που παραλάβαμε το 2019 αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην προμήθεια των 24 μαχητικών αεροσκαφών, τύπου Rafale και τις 3 φρεγάτες Belharra, η πρώτη εκ των οποίων θα φθάσει στη χώρα μας εντός του τρέχοντος έτους.
Ο πιο δραστικός μετασχηματισμός
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι πρόκειται για τον πιο δραστικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη Ιστορία του τόπο. «Το τίμημα της ελευθερίας είναι η διαρκής επαγρύπνηση, έλεγε προ δύο αιώνων ο Αμερικανός Πρόεδρος Τόμας Τζέφερσον. Τίμημα το οποίο η πατρίδα μας καταβάλλει σήμερα με ευθύνη και με συνέπεια, αναγνωρίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρχει καμία προκοπή χωρίς ασφάλεια. Απόδειξη γι' αυτό είναι και το αντικείμενο της σημερινής μας συνεδρίασης, που δεν είναι άλλο από τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό των αμυντικών δαπανών» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Θα έλεγα ότι είναι ένα συνολικό σχέδιο το οποίο αφορά, κατά την άποψή μας, στον πιο δραστικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη ιστορία του τόπου. Όταν εξάλλου μιλάμε για πόρους που αφορούν στην εθνική άμυνα, δεν εννοούμε προφανώς μόνο τις δαπάνες, μόνο τις επενδύσεις για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς όσο πρωτίστως την πάγια, τη σταθερή επένδυση της πατρίδας μας μα μένει ισχυρή, σταθερή, ανεξάρτητη σε έναν κόσμο ο οποίος αλλάζει με απρόβλεπτους ρυθμούς».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός: «Αναφερόμαστε συνεπώς σε μία πολιτική η οποία συνδέεται και η οποία αλληλεπιδρά με όλο το φάσμα των συλλογικών μας συμφερόντων. Γιατί σε ένα πρώτο επίπεδο, η σημασία των ισχυρών ενόπλων δυνάμεων είναι κάτι παραπάνω από προφανής. Χάρη σε αυτές η χώρα μας απέτρεψε κινδύνους όπως οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο. Υπερασπίστηκε τα δίκαια της σε κάθε κρίση που εκδηλώθηκε στο Αιγαίο, ενώ ήδη διαθέτει στρατηγικές συμφωνίες με κράτη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, συμμαχίες, οι οποίες παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας σε ένα ανασφαλές διεθνές περιβάλλον».