Αγορές

Ασταθείς ισορροπίες στα χρηματιστήρια


Εντονη μεταβλητότητα επικρατεί στο ΧΑ, με μεγάλες διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων,  καθώς  πολλοί επενδυτές σπεύδουν να κατοχυρώσουν βραχυχρόνια κέρδη που απέφερε η άνοδος των τελευταίων έξι ημερών.

Ρευστό σκηνικό διαμορφώνεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη δημοσιοποίηση απογοητευτικών στοιχείων για την οικονομία της Ευρωζώνης οποία στο πρώτο φετινό τρίμηνο – και πριν εξαπλωθεί η επιδημία κορονοϊού – εμφάνισε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στην ιστορία της (-3,8%).

Ενδείξεις σταθεροποίησης σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, Μαδρίτη, μικρή άνοδος στο Μιλάνο (+0,3%),  με αρνητικό πρόσημο ο FT100.  Θετική επίδραση στα  χρηματιστήρια από το συνεχιζόμενο ράλι ανάκαμψης των τιμών πετρελαίου (crude WTI +16%, brent +9%).

Στο ΧΑ το ενδιαφέρον εστιάζεται στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, στις εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας και στις κυβερνητικές αποφάσεις για  τρίμηνη παράταση του καθεστώτος προστασίας πρώτης κατοικίας.
 Η συνεδρίαση ξεκίνησε με πτωτικές τάσεις και οι δείκτες κατέγραψαν χαμηλά ημέρας  στις 11:30. Ακολούθησε ισχυρή ανοδική αντίδραση, που επανέφερε πρόσκαιρα τους δείκτες σε θετικό έδαφος. Τώρα κινούνται πάλι σε τροχιά διολίσθησης, καταγράφοντας μικρές απώλειες.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε αρχικά στις 636,48 μονάδες (-0,85%%).  Γύρισε πρόσκαιρα στις 643,53 (+0,25%) και τώρα διολισθαίνει στις 641 με οριακές απώλειες 0,08%.
 Αναλυτές επισημαίνουν ως ελπιδοφόρα ένδειξη το γεγονός ότι ο ΓΔ παραμένει έξω (υψηλότερα) από το κανάλι συσσώρευσης των προηγούμενων εβδομάδων.
 Ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρίσκεται οριακά στο κόκκινο (-0,05% στις  1.557 μονάδες. Στο κόκκινο (-0,45%) και ο FT40M των mid caps.
 Ο τραπεζικός δείκτης έχει κινηθεί από -1,53% μέχρι +1,51% και τώρα καταγράφει μικρές απώλειες 0,25%. Με θετικό πρόσημο οριακά η Πειραιώς (+0,2%) και η Eurobank (+0,1%). Ελλάδος -1,4%, Attica Bank -1,3%, Εθνική -0,8%, Πειραιώς -0,4%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημειώνουν Φουρλής +2,3%, ΕΥΔΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή 0,9%, Aegean +0,7%, ΕΧΑΕ +0,3%.

 Στον αντίποδα Βιοχάλκο -2%, ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ -1,4%, Motor Oil, Τιτάν, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Σαράντης -0,7%, ΕΛΠΕ -0,5% +1,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης