Ανάκαμψη των εισπράξεων από τον τουρισμό καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο, μετά τη «βουτιά» που κατέγραψαν του μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ ανοδικά κινούνται οι συνολικές εισπράξεις στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, ο τουρισμός δεν σώζει το ισοζύγιο, καθώς η μείωση των εξαγωγών και οι αυξημένες εισαγωγές οδήγησαν, αφενός σε νέα διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος, αλλά και συνολικά του εξωτερικού ελλείμματος της χώρας.
Αναλυτικότερα, σε ότι αφορά στον τουρισμό, τον Σεπτέμβριο του 2024, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 6,6% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 7,9%, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023.
Ειδικότερα, οι εισπράξεις τον Σεπτέμβριο ανήλθαν σε 3,579 δισ. ευρώ, από 3,318 δις. ευρώ, τον Σεπτέμβριο του 2023.
Σημειώνεται ωστόσο, ότι οι εισπράξεις του Σεπτεμβρίου αποτελούν ένα μικρό τμήμα των ετήσιων εισπράξεων, σε αντίθεση με τις εισπράξεις του Ιουλίου - Αυγούστου, που είναι οι πιο παραγωγικοί μήνες και η μείωση οπου καταγράφηκε, πλήγωσαν τον ετήσιο στόχο.
Το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 9,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και οι σχετικές εισπράξεις κατά 4,1%. Το ποσό που εισπράχθηκε σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ανήλθε σε 18,758 δισ. ευρώ, από 18,021 δισ. ευρώ, το εννεάμηνο του 2023.
Μεγαλώνει το εξωτερικό έλλειμμα
Σε ότι αφορά στο συνολικό εξωτερικό έλλειμμα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 56,1 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 και διαμορφώθηκε σε 316,5 εκατ. ευρώ.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών διευρύνθηκε, λόγω της μείωσης των εξαγωγών και της παράλληλης αύξησης των εισαγωγών. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 5,0% (ή αύξηση 4,1% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών παρουσίασαν αύξηση κατά 1,7% (6,2% σε σταθερές τιμές).
Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν αύξηση κατά 10,0% (8,2% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 2,4% (1,7% σε σταθερές τιμές).
Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1,0 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 7,7 δισ. ευρώ.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε, λόγω της αύξησης των εισαγωγών και της ταυτόχρονης μείωσης των εξαγωγών. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,7% ( 3,3% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,9% (3,3% σε σταθερές τιμές).
Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μικρή μείωση κατά 0,6%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές κατέγραψαν αύξηση κατά 3,5% ( 3,3% και 3,6% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διευρύνθηκε, λόγω της βελτίωσης του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και, σε μικρότερο βαθμό, του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών, ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών κατέγραψε μικρή μείωση.