Πολιτική

Αυγενάκης για ν/σ αγροτικής ανάπτυξης: Μέτρα που εξασφαλίζουν το αύριο


Με την παραδοχή ότι οι αγρότες βρίσκονται μπροστά σε "προκλήσεις - θεριά" που μοιάζουν ανίκητα και δεν αντιμετωπίζονται με πυροσβεστικά μέτρα, μονάχα με επιδοτήσεις και οικονομικά βοηθήματα ή με αντιδράσεις που ζημιώνουν το σύνολο της κοινωνίας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, παρουσίασε ένα πλέγμα πολιτικών που ξεκίνησε να εφαρμόζει η κυβέρνηση, "όχι μόνο για την ανακούφιση ενός αναμφίβολα δύσκολου ή άδικου σήμερα, αλλά και την εξασφάλιση του αύριο".

Από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής, μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπρόσωπους των αγροτών, ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή διάλογο και επαφή με τον αγροτικό κόσμο κι όχι με θεατρινισμούς, με στόχο την θωράκιση της επόμενης ημέρας του πρωτογενή τομέα, της μεταποίησης και της τοπικής βιομηχανίας. Δεσμεύτηκε ότι αυτό θα συνεχίσει να κάνει απέναντι σε κάθε κρίση, αλλά και απέναντι σε ζητήματα όπως το ενεργειακό κόστος, η υγεία του εδάφους και η κλιματική κρίση.

Όπως είπε, τα "δομικά ζητήματα" αυτά δεν λύνονται εν μία νυκτί, απαιτούν χρόνο, σύνθεση, σχέδιο και στοχοπροσήλωση, και ενημέρωσε την Βουλή για τα επιπλέον μέτρα για τη στήριξη των αγροτών, όπως: φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια που εξασφαλίζει πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα, καθώς εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει την κιλοβατώρα στα δύο πρώτα χρόνια κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα, ή είναι συνεπείς - και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους, για τα επόμενα 8 χρόνια για το ένα τρίτο της κατανάλωσης η εκτιμώμενη τιμή θα είναι ενιαία στα 9 λεπτά, επιτρέποντας έτσι σε όλους τους αγρότες να κάνουν τον προγραμματισμό. Επίσης, μίλησε για την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ) ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου, διάταξη η οποία κατατίθεται άμεσα στη Βουλή.  

   Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πώς κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν. 

   Επίσης, είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη μέτρα για:  
* 100% επιχορήγηση για την ανασύσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και την επισκευή σταυλικών εγκαταστάσεων και υποστηρικτικών υποδομών που έχουν υποστεί ζημιά

   * Μέτρο Απονιτροποίησης: 100 εκατομμύρια για νέα Πρόσκληση του Μέτρου και 50 εκατομμύρια για παράταση στους δικαιούχους της υφιστάμενης πρόσκλησης

   * Μέτρο για Παρακάρλια: Για τις εκτάσεις που βρίσκονται κάτω από το νερό και για δύο χρόνια, σχεδιάζεται Μέτρο που εντάσσεται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για την κάλυψη του απολεσθέντος εισοδήματος.

    
Όπως είπε, μόλις χθες η κυβέρνηση έκανε δεκτό το αίτημα των αγροτών της περιοχής της Βόρειας Φθιώτιδας, που έχει πληγεί, να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες στα Σχέδια Βελτίωσης, όπως έγινε και στη Θεσσαλία, αφού και οι συγκεκριμένοι αγρότες επλήγησαν από τον Daniel.

   Θα ισχύσει και στην πληγείσα περιοχή του Δομοκού η ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα χρέη του ηλεκτρικού ρεύματος προς τον ΔΕΔΔΗΕ.

   Θα λάβουν και οι μελισσοκόμοι της περιοχής την ανάλογη ενίσχυση που έλαβαν οι μελισσοκόμοι της Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του Γεωργικού Αποθεματικού.

   Οι καλλιέργειες σταφυλιού, ροδακίνου και ακτινιδίου και όσοι δεν έχουν λάβει ακόμα προκαταβολή αποζημιώσεων - αφορά το 3% των πληγεισών περιοχών - θα πληρωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

   "Όλα αυτά αποτελούν, μέρος μόνο των όσων σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, πάντα με μόνο γνώμονα την ουσιαστική ενίσχυση του κάθε αγρότη σε έναν κόσμο που δεν αλλάζει, αλλά έχει ήδη αλλάξει" υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης και προσέθεσε: "Αντιμετωπίζουμε λοιπόν με τον πλέον άμεσο τρόπο στο πλαίσιο όλων των διαθέσιμων δυνατοτήτων, με συνέπεια, διαφάνεια και δημοσιονομικό έλεγχο τις ανάγκες του σήμερα, κοιτώντας με τόλμη το αύριο, με άξονα την απελευθέρωση του δυναμικού και των προοπτικών που κρύβει κάθε αγρότης της πατρίδας μας, και στο σύνολό του ο πρωτογενής τομέας".

   Ακόμη επισήμανε ότι με στόχο την επόμενη μέρα του αγροδιατροφικού τομέα της πατρίδας μας, η κυβέρνηση αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες με καινοτόμες δράσεις όπως το αγροτικό 112, η τεχνητή νοημοσύνη, η «έξυπνη γεωργία» και η «γεωργία ακριβείας». Παράλληλα αναπτύσσει ισχυρά αναπτυξιακές δράσεις όπως ο σχεδόν τριπλασιασμός του προϋπολογισμού του Ταμείου Μικρών Δανείων στα 61,5 εκατ. ευρώ, καθώς και με την ψήφιση του σημερινού νομοσχεδίου, δημιουργεί κτηνοτροφικά πάρκα για τον σταυλισμό των ζώων, αντιμετωπίζει την γραφειοκρατία και δίνει λύση στο χρόνιο πρόβλημα των ενδικοφανών αλιευτικών προσφυγών, εισάγει τον αλιευτικό τουρισμό και τις υδατοκαλλιέργειες, δημιουργεί πλαίσιο για την παράλληλη παραγωγή αγροτικών προϊόντων και λειτουργία φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας, υποστηρίζει την καθημερινότητα των παραγωγών, ρυθμίζει ζητήματα των πληγέντων από πυρκαγιές και πλημμύρες των τελευταίων μηνών, συστήνει Αγροτικά Τμήματα στα Επιμελητήρια, ενισχύοντας την αγροτική επιχειρηματικότητα μετά από μια ολόκληρη δεκαετία συζητήσεων. 

   Στο σημείο αυτό, ο κ. Αυγενάκης υπενθύμισε τις προ ημερών ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για:

    * Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για 3η συνεχόμενη χρονιά, με κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό 82 εκ. ευρώ για κάθε χρόνο.

    * Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ.

    
Παράλληλα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, υπενθύμισε πως από το 2019 η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε:

    * Μείωση της φορολογίας στους αγρότες, με δυνατότητα απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά 50%

    * Θεσμοθέτηση νέας φορολογικής κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ' επάγγελμα αγρότες, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί για 22%.

    * Χορήγηση εφάπαξ ενίσχυσης με το 2% του τζίρου για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

    * Μείωση του ΦΠΑ και στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές από το 13% στο 6% και του ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%.

    
Εξάλλου, υπενθύμισε ότι ο ΕΛ.Γ.Α. από το 2019 και μέχρι τον Φεβρουάριο 2024, έχει καταβάλει: 1.142.025.489,44 ευρώ σε αποζημιώσεις, έχει εφαρμόσει προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) και προγράμματα Κρατικής Αρωγής.  

   Τέλος, ο κ. Αυγενάκης, ανακοίνωσε ότι αύριο καταβάλλονται επιπλέον 5,5 εκ. ευρώ σε παραγωγούς, των οποίων οι καλλιέργειες δεν έλαβαν προκαταβολή και καλύπτουν 30.000 στρέμματα έναντι 1.133.000 στρεμμάτων, οι οποίοι ήδη έλαβαν προκαταβολή. 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις