Αγορές

Αυξάνεται το ρίσκο στις αγορές –Ασανσέρ τα χρηματιστήρια – Απώλειες στο ΧΑ


 Σε τεντωμένο σχοινί συνεχίζουν να βαδίζουν οι αγορές, εν μέσω πραγματικών κινδύνων και υποθετικών απειλών που καθιστούν εξαιρετικά αβέβαιη την περαιτέρω πορεία των τιμών μετοχών, ομολόγων, ενέργειας και βασικών πρώτων υλών.

Χαμηλό βαρομετρικό στα χρηματιστήρια, όπου επικρατεί έντονη μεταβλητότητα και οι δείκτες κινούνται σε μεγάλο εύρος διακύμανσης, αλλάζοντας καθημερινά κατεύθυνση με ενδοσυνεδριακές διορθώσεις και ανοδικές αντιδράσεις. Μεγάλες απώλειες κατέγραφαν το πρωί οι ευρωπαϊκοί δείκτες, ενώ στο ΧΑ το ταμπλό ήταν «κατακόκκινο», με 4 στις 5 μετοχές να υποχωρούν.

Η εικόνα βελτιώθηκε μετά τις  3:00, όταν τα future της Wall Street έδειχναν ότι μπορεί να ανοίξει με οριακές απώλειες. Ο Dow Jones βρέθηκε πρόσκαιρα σε θετικό έδαφος, αλλά τώρα έχει πάρει καθοδική κατεύθυνση (-0,60%), όπως και ο DAX στη Φρανκφούρτη που έχανε πάνω από 2,5%, ανέκαμψε σε -1,4% και τώρα διολισθαίνει χαμηλότερα.

"Η χαρά των traders"

Το ρίσκο αυξάνεται, καθιστώντας επιφυλακτικούς τους διαχειριστές κεφαλαίων. Ιδανικές συνθήκες για τους επιθετικούς traders και τα hedge funds, που αξιοποιούν τις μεγάλες διακυμάνσεις για να αποκομίσουν γρήγορα κέρδη, αυξάνοντας με τις κινήσεις τους τη μεταβλητότητα.

Αρνητικοί καταλύτες για τη διαμόρφωση κλίματος στις αγορές είναι η κλιμακούμενη ένταση στην Ουκρανία, οι επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων και οι εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις υπό την επίδραση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, καθώς συνεχίζεται η αργή ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου στα υψηλά 12μήνου (brent +1,8% σήμερα, στα 89,64 δολάρια, ενώ  η τιμή του φυσικού αερίου παρέμεινε αμετάβλητη).

Στο ΧΑ το κλίμα επιβαρύνεται από τις παρενέργειες που προκαλεί και σε πολιτικό επίπεδο η ανεπιτυχής διαχείριση των προβλημάτων που δημιούργησε η σφοδρή κακοκαιρία.

Μετοχές και Δείκτες

Το μεγάλο στοίχημα στο ΧΑ ήταν σήμερα η παραμονή του ΓΔ πάνω από τις 930 μονάδες, ώστε να επιβεβαιωθεί αυτή η περιοχή ως νέο σημείο στήριξης, απ’ όπου θα ξεκινούσε η επόμενη κίνηση ανάκαμψης. Προς το παρόν φαίνεται ότι αυτό το στοίχημα χάνεται.

Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στις 924,42 μονάδες, υποχωρώντας κατά 1,09%. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε από τις 934,83 μονάδες (+0,03%) μέχρι τις 918,19 (-1,75%).
Ο  FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 1,16%, κλείνοντας στις 2.237,67 μονάδες. Κατά 0,93% υποχώρησε ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε καθοδικά μέχρι -1,05% και τερμάτισε με απώλειες 0,53%. Με θετικό πρόσημο μόνο η Εθνική (+0,7%). Attica Bank -1,4%, Alpha -1,2%, Πειραιώς -0,8%, Eurobank -0,6%.
 Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips μόνο τρεις μετοχές έκλεισαν με κέρδη: ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1,9%, Σαράντης +0,6%, Ελλάκτωρ +0,4%.
Τ ις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν: Jumbo -3,1%, ΕΛΠΕ -2,6%, Motor Oil -2,3%, Aegean -2%, ΟΠΑΠ και Lamda -1,8%,Τιτάν -1,7%, ΔΕΗ και Coca-Cola -1,6%.

Ανάλογη εικόνα στα mid caps. Με κέρδη μόνον οι Αβαξ +4,6% και Epsilon +2,6%. Στον αντίποδα Φουρλής -3%, Ευρ. Πίστη -2,7%, Κρι-Κρι -2,4%, Intracom -1,8%, Πλαστικά Θράκης -1,6%.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα