Σε αυξήσεις και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των φορέων Γενικής Κυβέρνησης υποχρεούται να προχωρήσει η κυβέρνηση μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
Ο λόγος είναι, πως, πλέον ο κατώτατος μισθός, όπως θα διαμορφωθεί από την 1η Μαΐου στον ιδιωτικό τομέα, θα είναι υψηλότερος από τον εισαγωγικό μισθό στο δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το «δώρο» για τούς εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα έγινε κατά λάθος, καθώς δεν υπολόγισαν την επίδραση που ασκεί ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.
Το θέμα αυτό έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθώς η αύξηση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, θα κοστίσει στα κρατικά ταμεία περί τα 900 εκατ. ευρώ ετησίως, γεγονός που θα τινάξει τον προϋπολογισμό στον αέρα και θα προκαλέσει τις αντιδράσεις των δανειστών.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Αλέξης Μητρόπουλος, σύμφωνα με τον νόμο 4093/2012, δεν επιτρέπεται σε κανέναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης, ανεξάρτητα εάν εργάζεται στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα, να αμείβεται με ποσό χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό.
Μετά την εξαγγελθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου προκύπτει ζήτημα καθώς:
- Οι μηνιαίες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα θα ανέλθουν σε 713 ευρώ. Όμως, ετησίως καταβάλλονται 14 μισθοί και άρα σε 12μηνη βάση (761Χ14/12) ανέρχονται σε 831,8 ευρώ.
- Στον δημόσιο τομέα, ο εισαγωγικός μισθός είναι στα 780 ευρώ και καταβάλλεται για 12 μήνες, αφού έχουν καταργηθεί ο 13ος και 14ος μισθός.
- Άρα προκύπτει μια διαφορά της τάξης των 51,8 ευρώ, που σύμφωνα με τη νομοθεσία θα πρέπει να αποδοθεί στις μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.
Μέχρι και σήμερα, που ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι στα 663 ευρώ (Χ14), δεν προκύπτει ζήτημα, αφού με αναγωγή σε 12μηνη βάση προκύπτει ότι το ποσό είναι 773,5 ευρώ, έναντι 780 ευρώ, που είναι στο δημόσιο.
Ποιους αφορά
Σύμφωνα δε, με τον κ. Μητρόπουλο, η αύξηση του εισαγωγικού μισθού στον δημόσιο τομέα κατά 51,8 ευρώ, μηνιαίως, θα συμπαρασύρει τους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων, μονίμων, μετακλητών και συμβασιούχων, με εξαίρεση τα ειδικά μισθολόγια.
Δηλαδή, δεν θα περιοριστεί μόνο στο πρώτο κλιμάκιο, αλλά θα επεκταθεί αντίστοιχα και στα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν αρνηθεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει τον νόμο του 2012 και να καταβάλει τις αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, όσοι προσφύγουν στα δικαστήρια, το πιθανότερο είναι να δικαιωθούν.