Η ελβετική κυβέρνηση αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη για το 2017 και το 2018 καθώς η οικονομία της χώρας, που βασίζεται κυρίως στις εξαγωγές, ανακάμπτει από το αναιμικό ξεκίνημα της χρονιάς και παίρνει ώθηση από την πρόσφατη υποτίμηση του ελβετικού φράγκου.
Το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 1% το 2017, όπως προέβλεψε σήμερα η ομάδα εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης, πριν διαμορφωθεί στο 2,3% το 2018 και στο 1,9% το 2019 – πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 1,7%. Παράλληλα, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα παραμείνει υποτονικός.
Οι προβλέψεις είναι πιο αισιόδοξες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και αντικατοπτρίζουν τη βελτίωση που καταγράφεται στο εξωτερικό εμπόριο καθώς η χώρα ξεπέρασε το σοκ του 2015, όταν η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολιτική της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας του νομίσματος, μια κίνηση που έπληξε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την Κρατική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων (SECO).
Η ελβετική οικονομία, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, δέχεται πιέσεις από την ισχυρή ανατίμηση του φράγκου, που καθιστά τα προϊόντα της χώρας πιο ακριβά στην ευρωζώνη, τη μεγαλύτερή της αγορά.
Η SECO ανακοίνωσε ότι «αναμένει πως η ελβετική οικονομία θα σημειώσει μια ταχεία ανάκαμψη τα επόμενα τρίμηνα».
Το φράγκο έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 8% έναντι του ευρώ το 2017, δίνοντας μια ανάσα στις εταιρίες των οποίων τα περιθώρια κερδών εξανεμίστηκαν καθώς μείωσαν τις τιμές τους για να παραμείνουν ανταγωνιστικές.