Η Ρωσία θα παραμείνει για πάντα σημαντική για την Ευρώπη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, προσθέτοντας ότι το να θεωρεί κάποιος το αντίθετο είναι ψευδαίσθηση.
Ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ υπερασπίστηκε επίσης την δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Αυστρίας, την Raiffeisen Bank International, ισχυριζόμενος ότι είναι παράλογο να κατακρίνεις τον δανειστή επειδή δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά στη Ρωσία ενώ τόσες άλλες δυτικές εταιρείες έκαναν το ίδιο.
"Το να θεωρούμε ότι δεν θα υπάρξει πλέον Ρωσία και ότι θα αποκοπούμε σε όλους τους τομείς είναι ουτοπικό", είπε στο Ρόιτερς ο Σάλενμπεργκ και πρόσθεσε ότι, ενώ η Αυστρία θα χαλαρώσει τους δεσμούς της, αυτό "δεν μπορεί να συμβεί εν μία νυκτί".
"Ο Ντοστογιέφσκι και ο Τσαϊκόφσκι παραμένουν τμήμα της ευρωπαϊκής κουλτούρας, είτε μας αρέσει είτε όχι. Θα συνεχίσει να είναι ο μεγαλύτερος γείτονάς μας. Θα παραμείνει η δεύτερη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο", είπε.
Η Αυστρία, η οποία παρουσιάζει εαυτήν ως γέφυρα μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης, έχοντας μετατρέψει την πρωτεύουσά της Βιέννη σε πόλο έλξης του ρωσικού χρήματος, εντάσσεται στην ομάδα εκείνη των δυτικών χωρών που έχει επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.
Η Αυστρία εξακολουθεί να εισάγει ρωσικό φυσικό αέριο παρότι επιδιώκει να μειώσει τις εισαγωγές μέσα στα επόμενα χρόνια.
Ορισμένοι αυστριακοί αξιωματούχοι, ωστόσο, ευελπιστούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει σύντομα και θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις με τη Ρωσία, όπως λένε γνώστες του ζητήματος.
Τα σχόλια του Σάλενμπεργκ ακολουθούν την έρευνα που ξεκίνησαν οι οικονομικές αρχές των ΗΠΑ για τη Raiffeisen Bank International και τις σχέσεις της με τη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί ο έλεγχος στην αυστριακή τράπεζα που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη ρωσική οικονομία.
Η Raiffeisen είναι βαθιά ενσωματωμένη στο ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και είναι μία από τις δύο μόνο ξένες τράπεζες στον κατάλογο της ρωσικής κεντρικής τράπεζας με τα 13 «συστημικά σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα», υπογραμμίζοντας τη σημασία της για τη ρωσική οικονομία, η οποία αντιμετωπίζει σαρωτικές δυτικές κυρώσεις.
΄Ενα ρωσικό πρόγραμμα για το πάγωμα των δανείων στρατιωτών που πολεμούν στην Ουκρανία, στο οποίο συμμετείχε η Raiffeisen, προκάλεσε επίσης έντονη κριτική από τους επενδυτές.
Όπως είπε ο Σάλενμπεργκ, είναι θέμα της Αυστρίας η επιβολή κυρώσεων και αναφέρθηκε σε άλλες δυτικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στη Ρωσία.
"Οι αυστριακές εταιρείες πρέπει να τηρούν τους αυστριακούς κανονισμούς, μέρος των οποίων είναι οι κυρώσεις της ΕΕ. Ας είμαστε ρεαλιστές. Το 91% των δυτικών εταιρειών παραμένουν στη Ρωσία και κάνουν κάτι λογικό: αναμένουν, περιορίζουν και επιβάλλουν χωριστή διαχείριση. Υπάρχουν αρκετές αμερικανικές τράπεζες, η μια που λέγεται Bank of America, δραστηριοποιείται στη Ρωσία. Ο κατάλογος είναι το 'who's who' του δυτικού τραπεζικού κόσμου", είπε ο αυστριακός υπουργός.
Εκπρόσωπος της Bank of America σχολίασε: "Οι δραστηριότητές μας επικεντρώνονται στη συμμόρφωση με όλες τις κυρώσεις".
Ο Σάλενμπεργκ τάχθηκε υπέρ της επιβολής των υπαρχουσών ευρωπαϊκών κυρώσεων πάνω από την λήψη άλλων μέτρων.
"Είναι ένα πολύ αμβλύ όπλο. Είχαμε πακέτα με μαζικές κυρώσεις. Δώστε τους χρόνο να λειτουργήσουν", πρότεινε ο Σάλενμπεργκ.