ΕΥΖην

Αυτή είναι η βιταμίνη που καίει λίπος


Τελικά υπάρχει κάποια "μαγική βιταμίνη" που καίει το λίπος; Είναι αλήθεια πως όταν προσέχεις τη διατροφή σου και γυμνάζεσαι έχεις κάνει ένα τεράστιο βήμα για να βελτιώσεις το σώμα σου. Όταν όμως νιώθεις ότι χρειάζεσαι ενίσχυση για πιο άμεσο αποτέλεσμα, αναζητάς βοήθεια, για την καύση του λίπους και την απώλεια βάρους.

Ο *Άκης από τη CTfivepercent Nutrition Team απαντά ότι υπάρχει βιταμίνη που συμβάλλει στην καύση λίπους, την παρουσιάζει και εξηγεί πως λειτουργεί:

Περισσότερο από το 90% των εναποθέσεων λίπους του ανθρώπινου σώματος αποθηκεύεται στην κοιλιά, στους γλουτούς και στους άνω μηρούς. Η αυξημένη καύση λίπους γίνεται με την βιταμίνη Α! 

Ονομάζεται και ρετινόλη αφού κάνει καλό στην όραση και όχι μόνο.Ο λόγος για την βιταμίνη Α η οποία είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των ιστών του σώματος και όχι μόνο. Η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του λιπώδους ιστού και επηρεάζει τον ενεργειακό μεταβολισμό. Επίσης ρυθμίζει την καύση των λιπιδίων και την παραγωγή θερμότητας σε ψυχρές συνθήκες.

  • Ζωικές πηγές: Επειδή είναι λιποδιαλιτή βιταμίνη περιέχεται στο συκώτι, στο βόειο κρέας, στο γάλα, στον κρόκο του αυγού και στο τυρί.
  • Φυτικές πηγές: Μερικά φρούτα και λαχανικά περιέχουν ενώσεις, που ονομάζονται καροτενοειδή (χρωστικές ουσίες, υπεύθυνες για το κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα των φρούτων και λαχανικών), που μπορούν να μετατραπούν σε βιταμίνη Α από το σώμα. Αυτά τα καροτενοειδή (β-καροτένιο, α-καροτένιο και γ-καροτένιο) μερικές φορές αναφέρονται ως «προβιταμίνη Α». Καλές πηγές τροφίμων προβιταμίνης Α είναι τα καρότα, τα βερίκοκα, το σπανάκι, η παπάγια, οι γλυκοπατάτες, το πεπόνι, η κολοκύθα και το ροζ γκρέιπφρουτ. Οι χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τα επίπεδα της βιταμίνης Α και μετατρέπουν τον “κακό” λευκό λιπώδη ιστό σε “καφέ”. Έτσι διεγείρεται η καύση λίπους και η παραγωγή θερμότητας.
glikopatata

Η βιταμίνη Α βοηθά και στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, επιτείνοντας τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, αυξάνοντας την ανταπόκριση των αντισωμάτων στα αντιγόνα και παίζοντας αντιικό ρόλο. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων ή άλλες ασθένειες στο σώμα και είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων και επίσης βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος. Πιστεύεται επίσης ότι η αντιοξειδωτική ιδιότητα της βιταμίνης Α έχει αντιγηραντική επίδραση και ότι το ρετινοϊκό οξύ, παράγωγο της βιταμίνης Α και τα ισομερή του, έχουν ορμονική δράση που επηρεάζει διάφορες φυσιολογικές διεργασίες.

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητο στοιχείο της διατροφής μας εκτός από την καύση λίπους που προκαλεί και η ανεπάρκειά της μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα.Επίσης, συμβάλλει τόσο στην αντιγήρανση και στην αντιμετώπιση της ακμής, ενώ αυξάνει την κυτταρική ανανέωση, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και ενισχύει την άμυνα της επιδερμίδας.

Συνεπώς, η βιταμίνη Α  είναι απαραίτητη στην καθημερινής μας δίαιτα!

* Ο Άκης (CT fiveprcent - Nutritionteam) είναι Personal Trainer, Προπονητής Σωματικής Διάπλασης και Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
facebook: CTfivepercent-Nutritionteam Akis
Instagram: ct_fiveper_nutritionteam_akis

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις