Το Bitcoin υποφέρει από «μία σειρά προβλημάτων» υποστηρίζει η Τραπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) , ενώ σημειώνει πως ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων δεν είναι ακόμα έτοιμος να μπει στη mainstream αγορά, και ίσως ποτέ να μην είναι.
Σε ένα 24σέλιδο άρθρο που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στο πλαίσιο της ετήσιας οικονομικής της έκθεσης, η BIS αναφέρει ότι το Bitcoin και η παρέα του υποφέρουν από “μία σειρά προβλημάτων” που θα εμπόδιζαν τα κρυπτονομίσματα να πετύχουν τις υψηλές προσδοκίες που προκάλεσαν μία έκρηξη ενδιαφέροντος (και επενδύσεων) γι’ αυτά.
Η BIS, ένας οργανισμός που ιδρύθηκε πριν από 88 χρόνια και έχει την έδρα του στη Βασιλεία της Ελβετίας και λειτουργεί ως κεντρική τράπεζα για άλλες κεντρικές τράπεζες, ανέφερε πως τα κρυπτονομίσματα είναι υπερβολικά ασταθή, καταναλώνουν υπερβολικά πολλή ηλεκτρική ενέργεια και υπόκεινται σε υπερβολική χειραγώγηση και απάτη για να λειτουργήσουν κάποτε ως μέσα καλή τη πίστη συναλλαγών στην παγκόσμια οικονομία. Επικαλέστηκε την αποκεντρωμένη φύση των κρυπτονομισμάτων (το Bitcoin και οι μιμητές του δημιουργούνται, συναλλάσσονται και καταγράφονται σε ένα κατανεμημένο δίκτυο υπολογιστών) ως ένα θεμελιώδες ελάττωμα, αντί για ένα σημαντικό προτέρημα.
Σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματά της, η BIS ανέλυσε τι θα χρειαζόταν για να μπορέσει το λογισμικό blockchain που στηρίζει το Bitcoin να επεξεργαστεί τις ψηφιακές συναλλαγές λιανικής που τώρα διαχειρίζονται τα εθνικά συστήματα πληρωμών. Καθώς το μέγεθος του blockchain μεγαλώνει, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι εν τέλει θα αποδειχθεί τεράστιο για τα πάντα, από τα μεμονωμένα smartphones έως τους servers.
“Οι σχετικοί όγκοι επικοινωνίας θα μπορούσαν να ρίξουν το Internet”, σύμφωνα με την έκθεση.
Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι ο αγώνας δρόμου των χρηστών που “εξορύσσουν” Bitcoins σπαταλά τόση ηλεκτρική ενέργεια όση ολόκληρη η Ελβετία. “Για να το θέσουμε με τον πιο απλό τρόπο, η εκστρατεία για αποκεντρωμένη πίστη έχει γρήγορα εξελιχθεί σε περιβαλλοντική καταστροφή”, αναφέρουν.
Η BIS εξετάζει το ζήτημα σε μία κομβικής σημασίας στιγμή για την ιστορία των κρυπτονομισμάτων. Ακόμα και τώρα, όπως μεταδίδει το mononews.gr, που η Goldman Sachs, o New York Stock Exchange και άλλοι θεσμοί κάνουν βήματα για να προσφέρουν στους πελάτες τους πρόσβαση στη νέα αγορά, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διενεργεί έρευνες για τις προσφορές νέων ψηφιακών νομισμάτων, που έχει ανακαλύψει ότι είναι γεμάτα απάτες. Την ίδια στιγμή, κυβερνοεγκληματίας επιτίθενται τακτικά σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων – μόνο την περασμένη εβδομάδα, το Bitcoin πραγματοποίησε “βουτιά” όταν ένα νοτιοκορεατικό ανταλλακτήριο ανέφερε ότι έπεσε θύμα χάκερ. Υποχωρούσε κατά 0,8% στα 6.449 δολάρια το πρωί της Δευτέρας στη Νέα Υόρκη.
Η έκθεση πιθανόν επίσης να αναβιώσει ανησυχίες ότι, παρά την εφευρετικότητά του, οι συναλλαγές μέσω blockchain θα γίνουν όλο και πιο δύσκολο να προστατευθούν καθώς θα μεγαλώνει. Όταν αυτό το αποκεντρωμένο αυτόνομο σύστημα πρωτολειτούργησε το 2009, γρήγορα αποδείχθηκε ότι μπορούσε να διασφαλίσει τις αγορές από φανατικούς των υπολογιστών, δίκτυα φίλων, καθώς και από εγκληματίες στην ψηφιακή μαύρη αγορά, σύμφωνα με έγγραφο εργασίας του Εθνικού Γραφείου Οικονομικής Έρευνας, μίας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης στη Μασαχουσέτη. Ωστόσο, με τους υποστηρικτές του να πιέζουν για τη μετατροπή του σε μία μαζική πλατφόρμα που θα αξιοποιείται από εταιρείες και κυβερνήσεις, ίσως να γίνει υπερβολικά ακριβή η προστασία του, καταλήγει ο Eric Budish, συγγραφέας του εγγράφου και καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Σικάγο.
Η αξία της αγοράς κρυπτονομισμάτων έχει κατακρημνιστεί κατά 53% φέτος στα 280 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το CoinMarketCap.
Η BIS παραδέχθηκε πάντως πως το blockchain και η τεχνολογία του προσφέρουν κάποια οφέλη για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το λογισμικό μπορεί να καταστήσει την αποστολή διασυνοριακών πληρωμών πιο αποδοτική, για παράδειγμα. Και το εμπόριο, η αγορά των εξαγωγών και εισαγωγών που ακόμα στηρίζεται σε φαξ και επιστολές πίστωσης, είναι πράγματι ώριμη για τις βελτιώσεις που προσφέρουν τα προγράμματα που σχετίζονται με το blockchain.
Και πάλι, η BIS καταλήγει ότι η μεγάλη καινοτομία του Bitcoin, η δυνατότητα του καθενός να στείλει σε κάποιον άλλο κάτι αξίας με την ευκολία ενός e-mail, είναι επίσης και η αχίλλειος πτέρνα του. Είναι απλά υπερβολικά ριψοκίνδυνο σε πολλά επίπεδα να προσπαθείς να τρέξεις την παγκόσμια οικονομία σε ένα δίκτυο χωρίς κέντρο.
“Η εμπιστοσύνη μπορεί να εξαφανιστεί ανά πάσα στιγμή λόγω της εύθραυστης φύσης του αποκεντρωμένου συστήματος μέσω του οποίου καταγράφονται οι συναλλαγές”, καταλήγει η έκθεση. “Όχι μόνο αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση την οριστικότητα μεμονωμένων πληρωμών, αλλά σημαίνει επίσης ότι ένα κρυπτονόμισμα μπορεί απλώς να σταματήσει να λειτουργεί, προκαλώντας πλήρη απώλεια αξίας”.