Η Βρετανία δεν θα πρέπει να παρέχει προνομιακή μεταχείριση σε πολίτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δικό της σύστημα μετανάστευσης μετά το Brexit, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα και που εκπονήθηκε για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης.
Η Συμβουλευτική Επιτροπή Μετανάστευσης (MAC), ένα ανεξάρτητο σώμα που συμβουλεύει την κυβέρνηση σε θέματα μετανάστευσης, ανέφερε επίσης ότι η Βρετανία θα πρέπει να διευκολύνει τους εξειδικευμένους εργαζόμενους να μεταναστεύουν αντί αυτούς με χαμηλά προσόντα.
«Προτείνουμε τη μετάβαση σε ένα σύστημα στο οποίο όλη η μετανάστευση είναι αντικείμενο διαχείρισης χωρίς προνομιακή πρόσβαση για τους πολίτες της ΕΕ», ανέφερε η MAC σε μελέτη, που της ανατέθηκε από την κυβέρνηση προκειμένου να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος στην αγορά εργασίας από την αποχώρηση από την ΕΕ και να διατυπωθούν προτάσεις για το σύστημα μετανάστευσης μετά το Brexit.
Η MAC ανέφερε ότι αυτό θα ήταν πιθανόν μόνο εάν η μεταναστευτική πολιτική δεν περιλαμβανόταν στη συμφωνία της Βρετανίας για τη μελλοντική της σχέση με την ΕΕ.
Οι ανησυχίες για τη μετανάστευση αποτέλεσαν βασικό παράγοντα στο δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει δεσμευθεί να δοθεί τέλος στην ανεξέλεγκτη ελευθερία μετακίνησης όταν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ένωση αλλά μέχρι στιγμής έχει δώσει λίγες λεπτομέρειες για το ποιοι κανόνες θα ισχύσουν.
Με περίπου έξι μήνες να απομένουν έως την ημέρα αποχώρησης, η Βρετανία δεν έχει ακόμα καταλήξει σε συμφωνία διαζυγίου με τις Βρυξέλλες. Εάν επιτευχθεί μια συμφωνία, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η Βρετανία και η ΕΕ έχουν δηλώσει ότι οι πολίτες θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται, να ζουν και να εργάζονται στην ίδια βάση όπως έως σήμερα, έως το τέλος της μεταβατικής περιόδου τον Δεκέμβριο του 2020.