Μέσα από καφέ στο ποταμό Βόλγα της Δυτικής Ουκρανίας, ένας νέος από το λάπτοπ του διέρρηξε εταιρεία των ΗΠΑ, σηκώνοντας από το ταμείο της 11 εκατομμύρια δολάρια. Συνένοχος της υπόθεσης, υψηλόβαθμό στέλεχος της εταιρείας. Σύμφωνα με το FBI o τελευταίος τύπος των cyber χτυπημάτων γίνεται ως Business Email Compromise (BEC) fraud or “CEO fraud. Εργαζόμενοι εταιρειών μετατρέπονται σε δεκανίκι των διαρρηκτών.
Το είδος αυτό του εγκλήματος έχει έναν εγκέφαλο της σπείρας, και από κάτω υπαλλήλους που βρίσκονται μέσα στις εταιρείες. Υποβοηθούν στην πτώση των συστημάτων και την μεταφορά των κατάλληλων δεδομένων ώστε να διευκολύνουν τι διεργασίες του εγκεφάλου.
Τον Απρίλιο του 2016, το FBI εξέδωσε προειδοποίηση παράνομης μεταφοράς κεφαλαίων από επιχειρήσεις που εφαρμόζουν το νόμο κατά γράμμα. Οι μεταφορές έγιναν μέσω ηλεκτρονικών διευθύνσεων που κατείχαν στο όνομα τους οι νόμιμες εταιρείες.
Αναλυτές cyber κινδύνων, όσο και μεσίτες ασφαλίσεων θα πρέπει να λάβουν περισσότερη ενημέρωση για την διαχείριση τέτοιων περιστατικών που φαίνεται ότι θα πολλαπλασιαστούν. Θα πρέπει να γραφτούν νέες πολιτικές καλύψεων με τους κινδύνους και τις αποζημιώσεις. Ποιους και τα κριτήρια αποζημιώσεων.
Σύμφωνα με το FBI τα περιστατικά αυξάνονται στις ΗΠΑ. Από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι και τον Φεβρουάριο 2016 καταγράφηκαν 17.642 περιστατικά. κεφάλαια Μεταφέρθηκαν κεφάλαια 2,3 δισεκ. δολάρια σε 79 χώρες του εξωτερικού.
Το παράνομο αυτό φαινόμενο σύμφωνα πάντα με το FBI τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Ηδη από το 2013 μέχρι το Φεβρουάριο 2016 κατέγραψε άνοδο 270%.
Ελ. Ερμείδου