Ελλάδα

COP29: Σε ανώτατο επίπεδο η εκπροσώπηση της Ελλάδας στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή


Η Ελλάδα συμμετέχει, με εθνικό περίπτερο, στην εφετινή 29η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP29), που διεξάγεται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, από τις 11 έως τις 22 Νοεμβρίου 2024. Την ευθύνη για την προετοιμασία της ελληνικής παρουσίας έχει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί σε ανώτατο επίπεδο, με επικεφαλής της Εθνικής Αντιπροσωπείας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα έχει σειρά συναντήσεων και θα συμμετέχει σε πάνελ υψηλού επιπέδου.

Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας.

Από πλευράς Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην COP29 θα συμμετέχουν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος.

Σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΝ, η Διάσκεψη έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία την τελευταία δεκαετία, αποτελώντας το βασικό φόρουμ συντονισμού για τις προσπάθειες περιορισμού της κλιματικής κρίσης. Και αυτό, καθώς οι επιπτώσεις της τελευταίας πληθαίνουν παγκοσμίως και γίνονται πιο αισθητές, λόγω της αυξημένης έντασής τους -χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο καταστροφικός "Daniel" που έπληξε την Θεσσαλία, αλλά και η πρόσφατη, σαρωτική κακοκαιρία στην Βαλένθια- καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για λήψη μέτρων.

Σε σχέση με τους βασικούς στόχους της Διάσκεψης -όπως έχουν αναδειχθεί από τις πρόδρομες συνομιλίες- αφορούν στην εξεύρεση πόρων με σκοπό την χρηματοδότηση των προσπαθειών για τον περιορισμό της κλιματικής κρίσης, στην περαιτέρω πίεση για τον περιορισμό των ορυκτών καυσίμων και στην έμφαση σε καινοτόμες ιδέες και λύσεις.

Όπως έγινε γνωστό, στο ελληνικό περίπτερο, στην COP29, έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 45 εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών, υπουργών και κυβερνητικών αξιωματούχων από δεκάδες χώρες, καθώς επίσης ακαδημαϊκών, εκπρόσωπων εταιριών και της κοινωνίας των πολιτών.

Οι συζητήσεις θα εστιάσουν στη συντονισμένη κλιματική δράση, στην ενεργειακή μετάβαση και στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.

Στις βασικές θεματικές που θα αναπτυχθούν περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι εξής:

- «Πράσινη» χρηματοδότηση και οικονομικές ευκαιρίες

- Κλιματική δράση και ανθεκτικότητα σε νερό και υποδομές

- Ενεργειακή ασφάλεια και γεωπολιτική της ενέργειας

- Δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS)

- ΑΠΕ και εναλλακτικά καύσιμα

- Δίκτυα μεταφοράς ενέργειας και υποδομές αποθήκευσης

- Τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιακές τεχνολογίες

Όλες οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο ελληνικό περίπτερο θα προβάλλονται μέσω live-streaming από τον ιστότοπο της ελληνικής συμμετοχής (greeceatcop.gr), ενώ όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθούν τη δραστηριότητα της ελληνικής αποστολής στην COP29, μπορούν να επισκέπτονται τους σχετικούς λογαριασμούς greeceatcop στα κοινωνικά δίκτυα Instagram και LinkedIn.

Σημειώνεται πως στην περσινή COP28, που πραγματοποιήθηκε στον Ντουμπάι, συμμετείχαν περισσότεροι από 85.000 εκπρόσωποι από 190 χώρες. Εκεί, για πρώτη φορά, αναγράφηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου ο στόχος για περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκαν σημαντικές χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των πιο αδύναμων κρατών, προκειμένου να επιτύχουν τους κλιματικούς τους στόχους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις