Οι μετοχές των Nike, Adidas και Puma κατέγραψαν μεγάλη πτώση σήμερα αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε σειρά νέων δασμών, μεταξύ άλλων στο Βιετνάμ, την Ινδονησία και την Κίνα, που αποτελούν βασικές αγορές για την προμήθεια προϊόντων για τις εταιρίες αθλητικών ειδών.
Το Βιετνάμ αποτέλεσε στόχο δασμών 46%, η Καμπότζη 49%, το Μπανγκλαντές 37% και η Ινδονησία 32%, ενώ ο Τραμπ αύξησε τους δασμούς στην Κίνα κατά επιπλέον 34 ποσοστιαίες μονάδες, ύστερα από προηγούμενους δασμούς 20%.
«Οι εταιρίες αθλητικών ειδών θα επηρεαστούν δυσανάλογα από τους υψηλότερους δασμούς στο Βιετνάμ», δήλωσε ο Σέντρικ Ρόσι, αναλυτής στην Bryan Garnier.
Οι εισηγμένες στη Φρανκφούρτη μετοχές της Nike σημείωσαν νωρίτερα πτώση 6,5%, ενώ της Adidas υποχώρησαν κατά 9% σχεδόν σε χαμηλό έτους και της Puma σημείωσαν πτώση 8,5%, στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Νοέμβριο του 2016.
Η Nike παρήγαγε τα μισά από τα υποδήματά και το 28% των ενδυμάτων της στο Βιετνάμ κατά την οικονομική χρήση του 2024, ενώ η Adidas βασίστηκε στο Βιετνάμ για το 39% των υποδημάτων της και το 18% των ενδυμάτων της πέρυσι.
Για την Adidas, η Ινδονησία και η Καμπότζη είναι επίσης βασικά κέντρα μεταποίησης, καθώς παράγουν το 32% των υποδημάτων της και το 23% των ενδυμάτων της, αντίστοιχα.
Η κυβέρνηση του Βιετνάμ θα προχωρήσει στη σύσταση ομάδας εργασίας για την αντιμετώπιση της κατάστασης και άλλες χώρες στη Νοτιοανατολική Ασία σχεδιάζουν να επιδιώξουν συνομιλίες με την Ουάσινγκτον μετά το πλήγμα που δέχθηκαν από την επιβολή από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κάποιων από τους υψηλότερους δασμούς που ανακοίνωσε στα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από το εξωτερικό.
Χώρες, όπως το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη, έχουν μεγάλες εξαγωγές στις ΗΠΑ, έχοντας επωφεληθεί από τη μετατόπιση στις οικονομίες τους της παραγωγής Κινέζων και διεθνών κατασκευαστών για να αποφύγουν τη φορολογία που επέβαλε ο Τραμπ στην Κίνα κατά την πρώτη θητεία του.
Έξι από τις εννέα χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που βρίσκονταν στον κατάλογο του Τραμπ επλήγησαν από πολύ υψηλότερους τελωνειακούς δασμούς από αυτούς που ανέμεναν, οι οποίοι κυμαίνονται από 32% ως 49%. Συγκριτικά, οι δασμοί που επιβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 20%.
Μέχρι στιγμής καμία από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας δεν έχει ανακοινώσει ανταποδοτικούς δασμούς.
Το Βιετνάμ, όπου εταιρείες όπως οι Apple, Nike και Samsung Electronics έχουν μεγάλες κατασκευαστικές επιχειρήσεις, επλήγη από υψηλούς δασμούς 46% και δείχνει ιδιαίτερα εκτεθειμένο. Οι εξαγωγές του στις ΗΠΑ ανήλθαν σε ύψος 142 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, σχεδόν στο 30% του ΑΕΠ του.
Ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ Φαμ Μινχ Τσινχ έδωσε εντολή για τη σύσταση ομάδας εργασίας για να αντιμετωπίσει την κατάσταση έπειτα από επείγον υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε νωρίς σήμερα, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ο ίδιος επισήμανε ότι ο στόχος της χώρας για ανάπτυξη 8% φέτος παραμένει ο ίδιος.
«Το ωθούμενο από τις εξαγωγές αναπτυξιακό μοντέλο του Βιετνάμ ήταν άκρως επιτυχές, προσελκύοντας πολυεθνικές εταιρείες (…) Ωστόσο αμερικανικοί δασμοί 46% θα έθεταν άμεσα σε δοκιμασία αυτό το μοντέλο», δήλωσε ο Λιφ Σνάιντερ, επικεφαλής της διεθνούς δικηγορικής εταιρείας Luther στο Βιετνάμ.
Η χώρα αυτή έχει ήδη κάνει πολλές παραχωρήσεις στην Ουάσινγκτον για να αποφύγει τους δασμούς και είναι πιθανόν να κάνει κι άλλες τις ερχόμενες μέρες.
«Περιμένω ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τρόπους μείωσης ή μετριασμού του αντίκτυπου οποιωνδήποτε νέων δασμών», δήλωσε ο Άνταμ Σίτκοφ, εκτελεστικός διευθυντής του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Ανόι.
Παράλληλα η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Πεατονγκτάρν Σιναουάτρα δήλωσε ότι ελπίζει πως θα μειώσει τους δασμούς 37% που επιβλήθηκαν στην Ταϊλάνδη –ήταν πολύ υψηλότεροι από αυτούς 11% που περίμενε.
«Πρέπει να διαπραγματευτούμε και να μπούμε σε λεπτομέρειες», σημείωσε. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να φτάσουμε στο σημείο να χάσουμε τον στόχο μας για το ΑΕΠ».
Η οικονομική ανάπτυξη της Ταϊλάνδης έμεινε πίσω σε σχέση με άλλες αντίστοιχου επιπέδου χώρες της περιοχής, φτάνοντας το 2,5% πέρυσι, καθώς περιορίστηκε από το αυξανόμενο χρέος των νοικοκυριών, ενώ ελπίζει σε ένα 3% για φέτος.
Ο υπουργός Εμπορίου Πιτσάι Ναριπθαφάν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι προετοιμασμένη για διαπραγματεύσεις και έχει πολλές ελπίδες να πάνε καλά, επικαλούμενος τις καλές σχέσεις που διατηρεί η Ταϊλάνδη με τις ΗΠΑ.
Η Μαλαισία, στην οποία ο Αμερικανός πρόεδρος επέβαλε δασμούς ύψους 24%, ανακοίνωσε ότι δεν θα επιδιώξει την επιβολή ανταποδοτικών δασμών και σημείωσε ότι το υπουργείο Εμπορίου της θα συνεργαστεί εντατικά με τις αρχές των ΗΠΑ «για να αναζητήσει λύσεις που θα διατηρήσουν το πνεύμα του ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου».
Η Καμπότζη από την πλευρά της αντιμετωπίζει δασμούς ύψους 49%, οι οποίοι θα πλήξουν τις βιομηχανίες της ενδυμάτων και υποδημάτων και απαλείφουν τις ελπίδες της ότι θα μπορούσε να προσελκύσει επενδύσεις που θα μετατοπίζονταν από άλλες χώρες της περιοχής.
Είναι μια «πάρα πολύ σοβαρή κατάσταση για την οικονομία», σημείωσε σύμβουλος επενδύσεων με έδρα την Καμπότζη, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Δεν υπάρχει «τίποτα που θα μπορούσε να προσφέρει η Καμπότζη ως διαπραγματευτικό χαρτί και θα βρίσκεται στο πίσω μέρος μιας πολύ μακριάς ουράς», πρόσθεσε.