H αυξημένη αβεβαιότητα που επικρατεί στις αγορές για τον δασμικό-εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με Κίνα και Ευρώπη, είναι πιθανό να επηρεάσει άμεσα και με κυρίως αρνητικά το κόστος κινδύνου (Cost of Risk – CoR) των ευρωπαϊκών τραπεζών και προφανώς των ελληνικών.
Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η DBRS, η οποία σημειώνει ότι το 2024 το κόστος κινδύνου των τραπεζών στη Ευρώπη υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά. Με τον εμπορικό πόλεμο εν εξελίξει και τη μεταβλητότητα στις αγορές να ενισχύεται διαρκώς, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι το κόστος κινδύνου θα αυξηθεί μέσα στο 2025.
Οι τράπεζες επικαιροποιούν τις οικονομικές τους προβλέψεις τους και ενσωματώνουν νέα σενάρια που αντανακλούν πιθανή ασθενέστερη ανάπτυξη και επίμονα υψηλά επίπεδα μεταβλητότητας. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, αναμένεται να υιοθετήσουν πιο συντηρητική στάση απέναντι στην πιστωτική τους έκθεση. Στο σενάριο, μάλιστα, που θέλει τις ΗΠΑ να επιβάλλουν νέους δασμούς, οι ευρωπαϊκές τράπεζες πιθανόν να περιορίσουν την έκθεσή τους σε ευάλωτους κλάδους, πέρα από τη βιομηχανία αυτοκινήτων, αλουμινίου και χάλυβα. Παράλληλα, αναλύοντας τα μεγέθη των 50 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών, εκτιμά ότι το COR όσο και τα δάνεια Σταδίου 2 θα παραμείνουν σημαντικά χαμηλότερα από τα επίπεδα που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Μεγάλη βελτίωση για το κόστος κινδύνου των ελληνικών τραπεζών
Οι ελληνικές τράπεζες, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, πραγματοποίησαν τις μεγαλύτερες μειώσεις του κόστους κινδύνου, μαζί με αυτές της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Συγκεκριμένα η Πειραιώς πέτυχε μείωση κατά 90 μονάδες βάσης, παρά τις επιπλέον προβλέψεις στο δεύτερο εξάμηνο, ενώ η Alpha Bank διατήρησε το COR σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από το 2023, επωφελούμενη από την αύξηση της δανειοδοτικής δραστηριότητας.
Σε επίπεδο σύγκρισης, πάντως, οι ελληνικές και οι ισπανικές τράπεζες διατηρούν τα υψηλότερα μέσα επίπεδα CoR για το 2024 μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, με τις σκανδιναβικές να εμφανίζουν τις χαμηλότερες τιμές.